Formule 2

Formule 2: Weekend- en kalenderaanpassingen voor F2/F3 vanaf 2021

BAR GP DL-8710

Zoals half september al werd voorspeld, heeft de organisatie van de Formule 2 en Formule 3 vandaag bekendgemaakt dat beide kampioenschappen vanaf 2021 heel anders omgaan met hun rol in het voorprogramma van de Formule 1. Elk kampioenschap krijgt drie races per weekend, maar beide klassen wisselen elkaar af per GP-weekend. Ook werd besloten om langer door te gaan met de bestaande auto's. Met de maatregelen kunnen de F2- en F3-teams veel kosten besparen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Dutch Photo Agency

De aanpassingen worden exact zo doorgevoerd zoals ze in september al uitlekten. De Formule 2 behoudt zijn 24 races, maar dan verdeeld over acht in plaats van 12 weekenden. De Formule 3 gaat van 18 naar 21 races, verdeeld over zeven in plaats van negen weekenden. In totaal speelt FIA F2/F3 straks dus in 15 van de 23 GP's een rol in het voorprogramma, omdat de kampioenschappen elkaar gaan afwisselen. De teams kunnen zo voor een groot deel van hetzelfde personeel voor zowel de F2- als F3-auto's gebruikmaken. Negen van de 11 F2-teams hebben ook een F3-team.

De FIA F2/F3-organisatie liet nog niet weten hoe het programma van een GP-weekend met F2 dan wel F3 eruit gaat zien. Door de gewonnen tijd is er bijvoorbeeld een tweede kwalificatiesessie mogelijk, of een extra vrije training. Hoe de drie races over de zaterdag en zondag worden verdeeld, is evenmin duidelijk, maar twee races op zaterdag (eentje vóór de F1-kwalificatie en eentje erna) en één op de zondagochtend is de optie die het meest voor de hand ligt. Ook moet de organisatie nog de kalenders voor beide kampioenschappen bekendmaken. Het is dus nog niet bekend welke klasse de GP van Nederland in september op bezoek krijgt.

SI202009120162 news

F2 en F3 besparen daarnaast nog meer kosten door de komende jaren verder te gaan met de bestaande auto's. De Formule 2 had na dit seizoen de huidige Dallara F2-18 moeten vervangen, maar de gebruikelijke driejaarlijkse cyclus per chassis wordt nu met nog eens drie jaar verlengd. Het is niet de eerste keer dat dat gebeurt. In de nasleep van de financiële crisis van 2008 besloot de toenmalige GP2 het GP2-11-chassis in de vaart te houden tot en met 2017. De Formule 3 zou pas in 2022 aan vervanging toe zijn van de huidige Dallara F3-19, maar F2/F3-promoter Bruno Michel liet weten dat de F3 ook 'langer' zal doorgaan met die auto.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet