DTM

DTM: Liveblog Nürburgring Grand Prix-circuit

IMG 3959 2

Slechts een paar dagen nadat we de paddock van het TT Circuit Assen uitreden, zijn we alweer op de Nürburgring voor het volgende DTM-weekeinde. Van vandaag tot en met zondag wordt er gereden op het volledige, 5,148 kilometer lange Grand Prix-circuit, een baanvariant waarop de DTM sinds 2001 niet meer reed. Toen was de baan overigens nog korter, want in de tussentijd werd ook de Mercedes-Arena (door sommigen Haug-Haken genoemd) aangelegd. Na Assen kunnen ook bij het eerste van de beide evemementen op de Nürburgring in beperkte mate toeschouwers aanwezig zijn. Wie nog zin heeft in een bezoek – het wordt dit weekeinde ook in de Eifel prachtig weer! – kan nog tot zondag 12.00 uur terecht via tickets.dtm.com of telefoonnummer +49 1806 386 386. Het bijprogramma bestaat uit de Porsche Carrera Cup Benelux (met diverse Nederlandse rijders en teams), DTM Trophy (met Max Koebolt en Kelvin Snoeks), GTC Race/Goodyear 60 en de Lotus Cup Europe. AUTOSPORT.NL is ter plekke en doet verslag via dit liveblog.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, PR

19.45 uur: Er kwam nog een gewijzigde uitslag van de Porsches: Huub van Eijndhoven is zijn overwinning kwijt. Omdat hij bij de verplichte pitstop onder de voorgeschreven minimumtijd bleef, werd er een drive-through opgelegd, die werd omgezet in een tijdstraf van 30 seconden. Daarmee viel Van Eijndhoven terug naar de vierde plaats in de eindrangschikking, Black Falcon-coureur Rivas is de nieuwe winnaar. En daarmee sluiten ook wij onze berichtgeving vanaf de Nürburgring af, aanstaande vrijdag zijn we hier hopelijk weer terug voor het volgende DTM-weekeinde, dan met de Tourenwagen Classics en de Tourenwagen Legenden in het voorprogramma, naast de DTM Trophy.

18.15 uur: Huub van Eijndhoven kwam als winnaar van de Endurance-wedstrijd van de Porsche Carrera Cup Benelux over de eindstreep. Hij had na 26 ronden een voorsprong van 5,7 seconden op de Luxemburger Carlos Rivas. Tijn Jilesen kwam als derde over de eindstreep, de winst in de GT4-klasse was voor GP Elite-rijder Thierry Vermeulen.

16.45 uur: Maximilian Götz is de winnaar van de tweede wedstrijd in de klasse GTC Race. Met zijn Space Drive-Mercedes had de oud-DTM-coureur aan het eind van de 15 ronden lange race een nipte voorsprong van slechts 0,202 seconden op een andere oud-DTM-rijder, Markus Winkelhock met de Audi R8. De Brit Bradley Ellis eindigde met de McLaren van Dörr Motorsport als derde.

200913 DtmT Start
Alleen bij de start had Heinemann (46) het even lastig

16.00 uur: Tim Heinemann was ook in de tweede race van de DTM Trophy onverslaanbaar. Alleen net na de start had de Duitse Mercedes-rijder het even lastig, maar verder reed hij opnieuw een onbedreigde start-finishzege naar huis. Met zijn vierde overwinning op rij mag de rijder van het team HP International Racing zich ook 'Halbzeitmeister' in de nieuwe serie noemen. De Oostenrijker Reinhard Kofler eindigde met de KTM X-Bow van Teichmann Racing als tweede, voor de Pool Jan Kisiel met de Mercedes van Leipert Motorsport. Max Koebolt zat in een leuk groepje met veel strijd tussen meerdere BMW-rijders, van wie hij uiteindelijk als beste uit de bus kwam. De rijder met zijn Walkenhorst-BMW in de kleuren van Total werd als zevende geklasseerd. Kelvin Snoeks sloot de race met de Racing One-Audi als elfde af.

200913 Frijns siegerehrung

14.35 uur:
Acht dagen na zijn eerste DTM-overwinning in Assen zegeviert Robin Frijns opnieuw. Teamgenoot Nico Müller leek op weg naar de zege, maar na de pitstop verloor de Zwitser aanzienlijk terrein met een niet optimaal functionerende Audi. Frijns reed snel het gat dicht en passeerde zijn teamgenoot in de 17e ronde. Vervolgens reed de Limburger met ogenschijnlijk gemak weg bij de rest van het veld. Terwijl Müller gaandeweg de race verder en verder terugviel, reed Frijns na 31 ronden uiteindelijk met een voorsprong van 4,2 seconden als winnaar over de eindstreep. René Rast en Mike Rockenfeller completeerden het podium, gevolgd door Loïc Duval. Müller werd vijfde, voor Sheldon van der Linde, die op de zesde positie de best geklasseerde BMW-rijder was. Jamie Green (Audi), Jonathan Aberdein, Marco Wittmann en Philipp Eng (allen BMW) completeerden de top tien.

In de tussenstand van het kampioenschap leidt Müller met 205 punten, voor Frijns met 176 en Rast met 159.

Lees het uitvoerige verslag hier.

12.15 uur: De volgorde aan de finish in de tweede race van de Porsche Carrera Cup Benelux was identiek aan die van gisteren, met Loek Hartog voor Morris Schuring. Het verschil is echter dat Hartog, uitkomend voor Bas Koeten Racing, ditmaal geen tijdstraf kreeg vanwege de beruchte 'track limits' en daarmee dus ook als winnaar gehuldigd kon worden. GP Elite-rijder Schuring zette Hartog gedurende de 15 ronden lange race constant onder druk, maar Hartog hield het hoofd koel en reed een foutloze race. Schuring eindigde op 1,567 seconden als tweede. Jean-Pierre Verhoeven eindigde op de derde plaats.

200913 Qual DTM

11.10 uur:
Nico Müller is eenvoudig niet te stoppen: ook in de DTM-kwalificatie op zondag reed de Zwitser de snelste tijd, waarmee hij voor de tweede keer dit weekeinde en voor de derde keer dit seizoen op de pole-position staat. Na zijn eerste run stond Müller op de voorlopige zevende plaats, maar met zijn tweede set banden raasde Müller op overtuigende wijze naar de pole-position. Met 1:46,958 minuten was Müller net als gisteren de enige rijder die onder de 1:47 wist te blijven.

Met zijn snelste tijd verdrong Müller zijn teamgenoot Robin Frijns van de eerste plaats, want aanvankelijk had onze landgenoot met een tijd van 1:47,096 minuten de 'provisional pole position' veroverd. Uiteindelijk was zijn achterstand op Müller 0,138 seconden. "Vandaag had ik een veel beter gevoel over de auto dan gisteren", verklaarde Frijns tegenover SAT.1. René Rast, die na de eerste runs bovenaan stond, start vanaf de derde plaats, voor zijn merkgenoten Rockenfeller, Duval en Green, waarmee de volledige top zes in handen van Audi is. Beste BMW-rijder was Sheldon van der Linde op de zevende startplaats, gevolgd door zijn merkgenoten Aberdein, Kubica, Wittmann, Eng, Glock en Auer. De drie WRT-Audi's staan met Scherer, Newey en Habsburg op de startplaatsen 14 tot en met 16.

10.30 uur: De Hongaar Tamás Vizin bleef ongeslagen tijdens het weekeinde van de Lotus Cup Europe op de Nürburgring. Ook de tweede en afsluitende race sloot de rijder met zijn Exige V6 Cup als winnaar af. De Belg Pieter Verlinde eindigde met zijn Evora GT4 op 7,610 seconden als tweede, voor de Zweed Daniel Palma, net als de winnaar met een Exige V6.

9.45 uur: Net als gisteren start ook vandaag Tim Heinemann vanaf de pole-position in de DTM Trophy. Diverse rijders wisselden elkaar af aan de kop van de tijdenlijst, maar uiteindelijk was het wederom de Duitser in de Mercedes-AMG van HP Racing International die met zijn tijd van 2:06,686 minuten de concurrentie het nakijken gaf. De snelste man uit de trainingen van vrijdag, de Oostenrijker Reinhard Kofler, kwalificeerde zich met de KTM X-Bow van Teichmann Racing als tweede, op 0,196 seconden van de snelste tijd van Heinemann. De Pool Jan Kisiel reed met de Leipert-Mercedes de derde tijd. Max Koebolt, die gisteren in de race al sinds de eerste ronde met een beschadigde linker voorwielophanging rondreed, was een van de rijders die in de kwalificatie enige tijd bovenaan stond. Uiteindelijk kwalificeerde hij zich in de Walkenhorst-BMW als zevende. Kelvin Snoeks reed in de Racing One-Audi de 13e tijd.

200913 GTC Race quali Goetz

9.15 uur: In alle vroegte heeft de klasse GTC Race al de kwalificatie achter de rug. Maximilian Götz was met de Space Drive Racing-Mercedes (foto boven) de snelste met een tijd van 1:57,769 minuten, waarmee hij 0,877 seconden sneller was dan de pole-sitter van gisteren, Markus Winkelhock met de Audi R8 LMS. De Brit Bradley Ellis, die we tot nu toe dit seizoen nog niet in de voorste gelederen van het veld zagen, kwam met de McLaren van Dörr Motorsport tot de derde tijd, voor Kenneth Heyer in de Car Collection-Mercedes. David Jahn kwalificeerde zich met de Porsche 911 van het KÜS Team75 Bernhard als vijfde.

zondag 9.00 uur: Goedemorgen vanaf de Nürburgring waar vandaag de derde en afsluitende racedag van het DTM-weekeinde op het programma staat. Opnieuw toont de Eifel zich van zijn vriendelijkste kant met blauwe lucht en zon. Het programma is als volgt:

8.40-9.00 uur: kwalificatie GTC Race
9.15-9.35 uur: kwalificatie DTM Trophy
10.45-11.05 uur: kwalificatie DTM
11.45-12.15 uur: race 2 Porsche Carrera Cup Benelux
13.30-14.30 uur: race 2 DTM
15.15-15.45 uur: race 2 DTM Trophy
16.05-16.35 uur: race 2 GTC Race
16.55-17.50 uur: race 3 Porsche Carrera Cup Benelux
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet