DTM

DTM: Liveblog Lausitzring 2

200821 Liveblog opening

Twee weekeinden achter elkaar op de Lausitzring: de droom van iedere autosportliefhebber! Maar niet heus. Ver weg, veel te groot opgezet, geen sfeer - en zonder toeschouwers nog minder - en een omgeving waar, voorzichtig uitgedrukt, ook niet al teveel te beleven is. Maar goed, we racen weer, en dat is het belangrijkste, iets wat nog steeds dankbaar en tevreden stemt! De fascinatie blijft. Nadat er vorige week op het sprintcircuit van 3,478 kilometer gereden werd, wordt er dit weekeinde op het Grand Prix-circuit van 4,570 kilometer gereden. Naast de DTM, inclusief Robin Frijns, is ook de DTM Trophy van de partij voor de tweede ronde van het seizoen. Hier rijden onze landgenoten Kelvin Snoeks en Max Koebolt, plus drievoudig WTCC-kampioen José María López, die zijn debuut maakt met een Toyota Supra. Ook de klasse GTC Race is van de partij. AUTOSPORT.NL is wederom ter plekke en doet verslag via dit liveblog.

Tekst: René de Boer (vanuit Klettwitz, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Rebocar/R. de Boer

200923 Assen

19.00 uur: Daarmee sluiten we na twee opeenvolgende weekeinden op de Lausitzring onze berichtgeving van hier uit af. Het volgende DTM-evenement is over twee weken, onze thuisrace op het TT Circuit in Assen. Haalt Robin Frijns daar eindelijk zijn lang verwachte eerste zege? Hoe dan ook, we zijn er hopelijk ook daar weer bij en houden u op de hoogte. Vanuit Klettwitz een fijne avond en graag tot dan!

200823 GTC Race Goetz

17.00 uur:
Maximilian Götz (foto) is de winnaar van de tweede en afsluitende wedstrijd van de GTC Race. Met zijn Mercedes-AMG, voorzien van 'steer by wire'-technologie van Schaeffler Paravan, leidde de oud-DTM-rijder van start tot finish en won met een voorsprong van 2,2 seconden op de Zuid-Afrikaan Jordan Pepper in de T3-HRT-Bentley. Kenneth Heyer eindigde met een Car Collection-Mercedes als derde.

16.15 uur: Paniek voorafgaand aan de race van de DTM Trophy: in de ronde op weg naar de grid voor de startopstelling was de PROrace-Porsche van Peter Terting ogenschijnlijk te warm geworden. Er ontstond steeds meer rook in het interieur en de brandweer moest er met zwaar materieel bij komen om het brandje te blussen (foto onder). Het leek uiteindelijk erger dan het was, maar het zorgde wel voor een vertraging van tien minuten.

IMG 8341 3

José María López, die in de kwalificatie de snelste tijd gereden had, raakte de pole-position weer kwijt omdat het team na afloop van de tijdtraining de parc-fermé-regels had overtreden. Hij mocht alsnog van achteraan starten. Vanwege het hinderen van Kisiel kreeg hij ook nog eens een gridstraf van vijf plaatsen, maar omdat hij toch al achteraan stond, maakte dat ook niet meer uit.

200823 DTM Trophy Sun Start

Jan Kisiel erfde de pole-position en nam bij de start de leiding, maar raakte in de tweede ronde de kop kwijt aan Ben Tuck, die in tegenstelling tot de Pool wel nieuwe banden had opgespaard voor de race. Een bocht later verloor Kisiel nog een plaats aan Heinemann. Vervolgens ontspon zich een leuk duel tussen Tuck en Heinemann om de leiding, waarin Heinemann de druk erop hield. In de 14e ronde wist de Duitser de Britse BMW-rijder te passeren en kwam drie ronden later als winnaar over de eindstreep. Daarmee werd hij de eerste meervoudig racewinnaar in de serie en vergrootte zijn voorsprong als leider in de tussenstand. Tuck kwam als tweede over de eindstreep, Kisiel sloot een spannend duel met de Britse BMW-rijder Ben Green als derde af. Max Koebolt en Kelvin Snoeks speelden geen rol in de strijd om de ereplaatsen en werden respectievelijk als negende en tiende geklasseerd.

200823 DTM Auer podium
Hij won al races met Mercedes, ook op de Lausitzring, en nu met BMW: Lucas Auer

14.45 uur: BMW had al ruim een jaar geen DTM-race meer gewonnen, maar Lucas Auer bracht daarin verandering. Een gewaagde strategie, waarin hij vroeg binnenkwam voor de pitstop met bandenwissel, pakte voor de Oostenrijker goed uit. Samen met merkgenoot Timo Glock kon hij naar voren rijden en in de laatste ronde passeerde hij Glock voor de leiding, waarop hij de overwinning naar huis reed. Glock eindigde als tweede voor Robin Frijns, die in een zinderende slotronde eerst René Rast en daarna Jamie Green wist te passeren en zo als derde en beste Audi-rijder over de eindstreep kwam.


200823 DTM Start
Start van de race met pole-sitter Frijns voor Rast, Müller, Green, Glock, Wittmann en Auer

Pole-sitter Robin Frijns kwam bij de start goed weg en nam de leiding, terwijl Rast Müller passeerde en daarmee de tweede plaats overnam. Verderop liet Sheldon van der Linde, vierde op de grid als beste BMW-rijder, de motor van zijn M4 afslaan. Alle rijders konden de stilstaande auto ontwijken, de Zuid-Afrikaan viel terug naar de staart van het veld. Met Frijns, Rast, Müller en Green reden er vier Audi-rijders vooraan, Timo Glock was de beste BMW-rijder op de vijfde plaats.

In de vierde ronde maakte Rast gebruik van DRS en passeerde Frijns op het rechte stuk, waarmee hij de leiding overnam. Drie ronden later deed Frijns hetzelfde bij de Duitser en heroverde zo de leiding. In de achtste ronde was de onfortuinlijke Van der Linde de eerste die binnenkwam voor een bandenwissel, een ronde later volgde Rockenfeller zijn voorbeeld en in de tiende ronde stopten Glock, Duval en Auer. Green was in de elfde ronde de eerste van de Audi-rijders aan kop van het veld die stopte.

200823 DTM Green
Green leidde lange tijd

Gaandeweg de race tekende zich al af dat een vroege stop wellicht een goede strategie was, want Green, Glock en Auer reden snelle rondetijden en zouden daarmee wel eens voor de andere rijders kunnen blijven, die hun stop nog moesten maken. In de 17e ronde stopte Rast, een ronde later Müller en in de 19e ronde Frijns. Nadat iedereen zijn stop gemaakt had, reed Green aan de leiding voor Glock, Auer, Duval, Rast, Müller en Frijns.

200823 DTM Race Glock
Glock (16) en Auer (22) wisselden een paar maal van positie aan de kop van het veld

Bij Green werden de banden wat slechter: in de 24e ronde verloor hij in één klap twee plaatsen aan Glock en Auer. Een ronde later passeerde Auer Glock en nam zo de leiding over. Rast en Müller schoven elk een plek op toen Duval in dezelfde ronde kort van de baan raakte, kort daarna was ook Frijns er voorbij. In de 27e ronde passeerde Glock Auer weer en reed daarmee wederom op kop, maar de eerste acht rijders lagen binnen vier seconden, waarmee duidelijk was dat er nog niets beslist was.

200823 DTM Race RAS
Müller pakt voor de streep nog net de vierde plaats van Rast

Zo haalde Frijns Müller in en veroverde de vijfde plaats, waarna hij snel het gat naar Rast dichtreed. Vooraan reden Glock, Auer en Green op de eerste drie plaatsen. In de 34e en laatste ronde plaatste Auer in de eerste bocht de beslissende aanval, passeerde Glock en nam de leiding over. Vervolgens reed de Oostenrijker zijn vijfde DTM-overwinning naar huis, zijn derde zege op de Lausitzring. Glock eindigde als tweede, terwijl Frijns in een spannende slotronde Rast passeerde en zo de derde plaats veroverde. In de sprint naar de lijn verloor Rast ook nog de vierde plek aan Müller. Daarachter eindigden Aberdein, Duval, Wittmann en Van der Linde.

200823 GTC Quali Goetz

12.25 uur: Oud-DTM-rijder Maximilian Götz was met zijn Space Drive-Mercedes (foto) het snelst in de kwalificatie voor de tweede wedstrijd van de GTC Race. Hij reed een tijd van 1:45,287 minuten, 0,012 seconde sneller dan Jordan Pepper in de Bentley. Markus Winkelhock, eerder vanmorgen winnaar van de eerste race, reed de derde tijd, voor Kenneth Heyer.

11.55 uur: Gisteren viel hij na een aanrijding met zijn teamgenoot Heiko Hammel op nogal knullige wijze uit, maar vandaag liet José María López, drievoudig wereldkampioen toerwagens, in de kwalificatie van de DTM Trophy weer zijn kwaliteiten zien. Met een tijd van 1:53,920 minuten behaalde de Argentijn in de Toyota Supra van het team Ring Racing de pole-position. Vijf honderdste daarachter kwalificeerde de Pool Jan Kisiel, gisteren derde in de race, zich in de Leipert-Mercedes als tweede, voor Ben Tuck in de snelste van de beide Walkenhorst-BMW's en Tim Heinemann in de HP-Mercedes, de winnaar van de race van gisteren en de leider in de tussenstand van het kampioenschap. Beste Nederlander was Kelvin Snoeks, die in de Racing One-Audi de tiende tijd reed, een plaats daarachter volgt Max Koebolt in de tweede Walkenhorst-BMW.

In de slotronde was er een merkwaardig incident: López was op zijn uitloopronde, terwijl Kisiel nog aan een snelle ronde bezig was. De Pool voelde zich door de Argentijn opgehouden en liet de voorkant van zijn Mercedes in de achterkant van López' Toyota lopen. De wedstrijdleiding onderzoekt het voorval.

200823 DTM quali FRI

11.10 uur:
Voor de vierde keer in zes races start Robin Frijns op pole-position in de DTM. In de kwalificatie had Frijns na zijn eerste poging met de tweede plek achter René Rast al een goede uitgangspositie, maar bij zijn tweede run verbeterde hij zijn eigen tijd naar 1:36,344 minuten en stelde daarmee de beste startplaats veilig. Van de vier kwalificatiesessies op de Lausitzring sloot Frijns er daarmee drie als snelste af, geen gekke prestatie op een circuit dat hem, zoals hij zelf zegt, eigenlijk niet ligt...

Nico Müller kwalificeerde zich als tweede, waarmee opnieuw de volledige eerste startrij in handen van het Abt-Audi-team is. René Rast wist bij zijn tweede aanloop ook zijn tijd nog te verbeteren, maar werd voorbijgestreefd door Müller en Frijns en moet zo genoegen nemen met de derde startplaats. Naast hem staat Sheldon van der Linde, die opnieuw de beste BMW-rijder was. Met Jamie Green en Marco Wittmann als vijfde en zesde, Timo Glock en Loïc Duval als zevende en achtste en Lucas Auer en Harrison Newey als negende en tiende staan er op de rijen drie tot en met vijf telkens een Audi en een BMW. Ook bij Robert Kubica gaat het - langzaam - een beetje vooruit: de elfde startplaats is het tot dusver beste kwalificatieresutaat van de Pool in de DTM.

200823 GTC Race 1

10.30 uur:
De eerste race van de GTC Race-serie mondde uit in een galavoorstelling voor de drie rijders met de Schaeffler Paravan-'steer by wire'-technologie. Markus Winkelhock, die met de Audi R8 vanaf de pole-position startte, leidde in de 17 ronden lange race van start tot finish. Maximilian Götz met de Mercedes-AMG GT3, eveneens van het team Space Drive, eindigde op de derde plaats, terwijl David Jahn met de Porsche 911 GT3 van het KÜS Team75 Bernhard de top drie completeerde. De drie maakten er een prachtig georkestreerde fotofinish van, met een onderling verschil van 0,4 seconden. De kalenderfoto voor Schaeffler Paravan is daarmee binnen... De rijder op de vierde plaats, Hugo Sasse met de Bentley, kwam op bijna 27 seconden van de winnaar over de eindstreep.

zondag 10.00 uur: Goedemorgen vanaf de Lausitzring, waar vandaag de derde en afsluitende dag van het tweede opeenvolgende DTM-weekeinde op het programma staat. De volgende actie mag worden verwacht:

10.00-10.30 uur: race 1 GTC Race
10.45-11.05 uur: kwalificatie DTM
11.25.11.45 uur: kwalificatie DTM Trophy
13.30-14.30 uur: race 2 DTM
15.15-15.45 uur: race 2 DTM Trophy
16.10-16.40 uur: race 2 GTC Race

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet