Formula E

Formule E: Ook Jakarta afgezegd, twee races in Valencia als mogelijk alternatief (UPD: "Tot medio mei geen races")

200311 Formule E Valencia
Tijdens de voorseizoenstest vonden op het circuit van Valencia al testraces plaats

Het houdt niet op, niet vanzelf, om een radiospotje tegen huiselijk geweld te citeren. Na het afgelasten van de Formule E-wedstrijden in het Chinese Sanya en in Rome volgt nu de aankondiging van het afblazen van de geplande première van het ABB FIA Formule E-kampioenschap in Jakarta. Officieel had de eerste Jakarta E-Prix in de Indonesische hoofdstad op 6 juni moeten plaatsvinden. Als reden voor het afgelasten wordt – uiteraard – de uitbraak van de door het Coronavirus veroorzaakte longziekte COVID-19 en het toenemend aantal gevallen in Indonesië genoemd. De ware reden ligt vermoedelijk echter dieper. Als mogelijk alternatief voor de weggevallen races lijkt een weekeinde met twee wedstrijden op het circuit van Valencia een logische keuze.

UPD. 21.15 uur: Zojuist meldt onze Britse collega Sam Smith, doorgaans het best geïnformeerd in de Formule E-paddock, via de website 'The Race' dat er waarschijnlijk tot medio mei geen Formule E-races meer worden georganiseerd. Dat betekent dat de geplande races in Parijs (19 april) en Seoul (3 mei), zoals al eerder werd verwacht, geen doorgang vinden, maar ook het idee van twee wedstrijden in Valencia, zoals eerder gemeld, nu weer van tafel is. Dat laatste zou het geval zijn na een sterke stijging in het aantal Corona-besmettingen in Spanje van gisteren en vandaag, waarop het bestuur van de regio Catalunya alle sportevenementen tot nader order verboden heeft. Een officiële aankondiging zou pas volgende week worden gedaan, om de Australische F1-Grand Prix (voorzover die nog doorgaat) niet in de wielen te rijden. 


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Formule E

Zoals we begin januari al meldden, lag de geplande Formule E-race in Jakarta vrijwel vanaf de aankondiging zwaar onder vuur. Velen beschouwden het als een prestigeproject van de lokale gouverneur Anies Baswedan, die voor het houden van een race wel bereid was om een flink budget beschikbaar te stellen, maar voor andere zaken, zoals maatregelen tegen overstromingen, de hand op de knip hield of zelfs fors kortte op de beschikbare budgetten. Na de zware overstromingen in Jakarta van begin dit jaar volgde afgelopen week weer een overstroming met flinke gevolgen. Ook het geplande parcours rondom het Merdeka Square in het centrum van de stad kon uiteindelijk niet worden gerealiseerd, omdat het op teveel praktische bezwaren stuitte.

Nu volgde de officiële aankondiging vanuit de Formule E-organisatie dat naar aanleiding van een aanwijzing van de gouverneur en in overleg met Formule E, de FIA, Ikatan Motor Indonesia en het organisatiecomité, de geplande race in Jakarta op 6 juni geen doorgang zal vinden. Uiteraard beloven de betrokken partijen, de situatie in de gaten te houden en de mogelijkheden voor verplaatsing naar een latere datum te bestuderen.

Alberto Longo, mede-oprichter van de Formule E, stelt: "Met het toenemend aantal gevallen van COVID-19 in landen waar de Formule E races gepland heeft, beoordelen we nu noodplannen teneinde de mogelijke gevolgen van het coronavirus te beperken en tegelijkertijd een zo groot mogelijk aantal races op de kalender van seizoen zes te houden. We blijven realistisch en flexibel als het gaat om alternatieven, waaronder het uitbreiden van bestaande evenementen naar twee races, het gebruik van permanente circuits en indien nodig het houden van races zonder publiek."

Na afloop van het meest recente Formule E-raceweekeinde in Marrakesh werd al het materiaal van de teams inclusief de raceauto's overgebracht naar het Circuit de la Communitat Valenciana Ricardo Tormo in Cheste nabij Valencia, waar het onder toezicht van de Formule E-organisatie staat opgeslagen. Besloten was om alles op één locatie onder te brengen, teneinde snel te kunnen reageren als er zich ergens de mogelijkheid van een race voordoet. Een scenario dat inmiddels steeds waarschijnlijker lijkt, is een tweetal races tijdens het weekeinde van 4 en 5 april op het circuit van Valencia. Daarmee zou de Formule E voor het eerst races op een permanent circuit in plaats van een stratencircuit afwerken. De geplande raceweekeinden in Berlijn en New York zouden kunnen worden uitgebreid naar 'double headers'.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet