Formula E

Formule E: Toenemende kritiek op voorgenomen race Jakarta, initiatief vanuit Keulen

200106 FE Jakarta
In Jakarta zou de Formule E rond het Merdeka Square rijden

Ondanks dat het ook in de hoofdstad van Chili bepaald niet rustig is, staat de volgende Formule E-race nog steeds voor 18 januari in Santiago op de kalender. Tegen de geplande Formule E-race op 6 juni in de Indonesische hoofdstad Jakarta groeit echter het verzet, niet in de laatste plaats na de zware overstromingen die de stad op nieuwjaarsdag teisterden. Bij de overstromingen lieten 43 mensen het leven en moesten er 400.000 evacueren. Critici wijden de overstroming deels aan het korten van de uitgaven voor maatregelen tegen de overstromingen om budget vrij te maken voor de Formule E-race, die tegenstanders als een prestigeproject beschouwen. Positievere geluiden komen er ondertussen vanuit Duitsland, waar in Keulen een initiatief is ontstaan om een Formule E-race te houden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Formule E

Al sinds het bekend worden van de geplande Formule E-race in Jakarta, afgelopen najaar, is er van vele kanten kritiek op het voornemen te horen. Politici uitten zich kritisch over het geplande sportevenement en nu, na de overstromingen op nieuwjaarsdag, wordt de kritiek alleen maar luider. Irawan Prasetyo initieerde een petitie via de website Change.org (hier te vinden), die sinds de start van de publicatie afgelopen vrijdag door bijna 6.800 mensen werd ondersteund. De petitie is gericht aan de FIA en omvat de wens, de geplande wedstrijd af te blazen, omdat het geld dringender nodig is voor maatregelen tegen overstromingen in de stad. Ook via Twitter en andere kanalen werden er meerdere vergelijkbare oproepen aan de FIA gericht.

Anies Baswedan, de gouverneur van Jakarta, wees afgelopen vrijdag tijdens een bezoek aan de door overstroming getroffen gebieden alle kritiek van de hand, zo meldt de Engelstalige website Jakarta Globe. Baswedan zou de aantijgingen hebben afgedaan als verzinsels. Volgens de publicatie echter is sinds het aantreden van Baswedan als gouverneur het budget voor preventie van overstromingen gedaald van 2 triljoen roepia (144 miljoen Amerikaanse Dollar) naar 1,48 triljoen voor 2020. Voor de Formule E-race is een budget van 1,6 triljoen vrijgemaakt.

Nieuw initiatief in Keulen
Vanuit Duitsland komen er ondertussen berichten over een initiatief om de Formule E naar Keulen te halen. Het boulevardblad Express bericht over een burgerinitatief om een Formule E-circuit in Keulen te realiseren. Hierover moeten zich de verantwoordelijke politieke commissies in het stadsbestuur nu gaan buigen. Volgens het bericht hoopt de indiener van het initiatief op de ondersteuning van Ford, Toyota en Renault, waarvan de fabriek respectievelijk de Duitse importeurs in Keulen gevestigd zijn. Dat lijkt ijdele hoop, want Ford doet vanuit Duitsland al jaren weinig in de autosport en zit net zo min in de Formule E als Toyota, terwijl Renault Duitsland zijn sportafdeling per eind december gesloten heeft en bovendien medio 2018 uit de Formule E stapte om plaats te maken voor concerngenoot Nissan. In een eerste reactie liet het stadsbestuur in Keulen al weten, Formule E niet direct als passend bij het streven naar het terugdringen van het verkeer in de binnenstad te beschouwen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet