Sportscars

Sportscars: Hypercar-programma Aston Martin lijkt gestopt

190614 AM 2
Deze impressie van de Valkyrie Hypercar werd vorig jaar in Le Mans getoond

Sinds de ronkende persconferentie, vorig jaar juni op de vrijdag in de raceweek in Le Mans, is er weinig meer vernomen van het geplande hypercar-project van Aston Martin. In directe aansluiting op de presentatie van de plannen door de ACO was Aston Martin de eerste fabrikant die een hypercar-project voor het WEC-seizoen 2020/2021 aankondigde, direct gevolgd door Toyota. Het heeft er nu echter alle schijn van dat Toyota als enige overblijft. Verschillende bronnen melden dat het afblazen van het Aston Martin-hypercar-project morgen al een feit kan zijn.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer


Geruchten dat het allemaal niet erg zou vlotten met de geplande hypercar van Aston Martin, die voor de aangekondigde deelname aan het seizoen 2020/2021 uiterlijk voor de start in september van dit jaar gereed zou moeten zijn, doen al maandenlang de ronde. Aston Martin geeft geen concreet antwoord op vragen over de voortgang van het project, maar van meerdere kanten zijn geluiden te horen over problemen met de voortgang, en dat niet pas sinds enkele weken, maar al sinds het afgelopen najaar.

190614 AM Persconf
Optimistische geluiden in juni vorig jaar tijdens de persconferentie in Le Mans

Na de aangekondigde overname van Aston Martin door een consortium onder leiding van miljardair Lawrence Stroll - de vader van Formule 1-coureur Lance - en de overgang van de Formule 1-sponsoring door Aston Martin van Red Bull naar Strolls team Racing Point (voorheen Force India, Spyker, Midland en Jordan) lijken nu alle beschikbare middelen in de richting van de F1 te gaan, wat het einde van het hypercar-programma zou betekenen, nog voordat dit goed en wel begonnen is.

190614 AM Palmer
Aston Martin-topman Dr. Andy Palmer was optimistisch als altijd

Gezien de zwaar tegenvallende financiële resultaten van Aston Martin bestonden er toch al serieuze vraagtekens omtrent de financiering van het geplande hypercar-programma, waarvan ook R-Motorsport deel zou uitmaken. Als het programma inderdaad niet doorgaat, betekent dat voor R-Motorsport, dat ook een belangrijke rol vervulde in de realisatie van de basisversie van de Valkyrie, het tweede project dat binnen korte tijd wordt afgeblazen. Eerder verklaarde het Zwitserse team, de deelname aan de DTM met een silhouet-versie van de Aston Martin Vantage al na één seizoen te beëindigen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet