Sportscars

Sportscars: Aston Martin kondigt als eerste deelname WEC met hypercar aan

190614 AM 2

Nog geen uur nadat de Automobile Club de l'Ouest in Le Mans het nieuwe hypercar-reglement voor het FIA WEC-seizoen 2020-2021 had gepresenteerd, volgde Aston Martin als eerste fabrikant met de aankondiging van de deelname met een eigen fabrieksteam met "tenminste twee Valkyries", zoals bestuursvoorzitter dr. Andy Palmer het omschreef. Het was al lange tijd bekend dat de hoop van de ACO en de FIA voornamelijk op Aston Martin gevestigd was, zodat er naast Toyota in ieder geval nog een ander merk in de serie actief zal zijn.


Tekst: René de Boer (vanuit Le Mans, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

"Het tijdstip om deze aankondiging te doen, 60 jaar na onze glansrijke overwinning in Le Mans in 1959, had niet treffender kunnen zijn", aldus Palmer. "Het wordt wel weer eens tijd dat een Britse fabrikant in Le Mans wint." Dat de ACO en de FIA bij de ontwikkeling van het hypercar-reglement auto's als de Aston Martin Valkyrie als voorbeeld gebruikten, is een publiek geheim, dus de genoegdoening bij deze partijen zal ongetwijfeld groot zijn geweest toen Aston Martin de deelname officieel bevestigde.

Of de raceversie van de Valkyrie daarbij, net als de straatuitvoering, ook over hybride-technologie zal beschikken, wilde Palmer nog niet zeggen. "We bestuderen nog verschillende concepten", aldus de Brit. Ook over mogelijke partners bij het project werd geen nadere mededeling gedaan, behalve de betrokkenheid van Red Bull Technologies, dat met Adrien Newey ook een voorname rol speelde bij de ontwikkeling van de Valkyrie-straatauto.

190614 AM Palmer
Aston Martin-CEO dr. Andy Palmer

"Het is geweldig dat de ACO weer de mogelijkheid heeft geopend om met raceauto's gebaseerd op supersportwagens voor op straat in Le Mans te racen", zei Palmer. "Daarbij zijn we met de Valkyrie in de gelukkige omstandigheid dat de straatauto zo goed en krachtig is, dat we hem zelfs een beetje moeten 'downtunen' om boven de gewenste mimimum rondetijd in Le Mans te blijven."

Dat AF Racing, het moederbedrijf van R-Motorsport, dat met Aston Martin actief is in de GT-racerij en in de DTM, ook bij dit project een rol speelt, ligt in de lijn der verwachting. R-Motorsport-teambaas dr. Florian Kamelger verklaarde al meerdere malen dat hij met zijn team ook graag naar Le Mans wil. Tevens was AF Racing betrokken bij de straatauto van de Valkyrie, niet in de laatste plaats ook op het vlak van de financiering van het project.

Gevraagd of bij de Le Mans-plannen van Aston Martin de Formule 1-coureurs van het merk ook een rol spelen, lachte Palmer veelbetekenend. "Ook daarover kan ik nu nog niets zeggen, maar het is zeker een interessant idee, zoals dat ook vroeger vaak het geval was."

190614 AM Persconf

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet