NASCAR

NASCAR:Denny Hamlin evenaart Daytona legendes in Daytona 500. Newman crash werpt schaduw over finale(lang)

Voor de derde maal in zijn carriere  wist JGR Toyota-coureur Denny Hamlin de Daytona 500 op zijn naam te schrijven. In 2016 won hij voor de eerste maal en ook de twee afgelopen jaren stond Hamlin op Daytona in "Winner's Circle" Een angstaanjagende crash van voormalig Daytona 500 winnaar Ryan Newman wierp een flinke schaduw over de wedstrijd. Dat Newman er zonder levensbedreigende verwondingen vanaf kwam mag een wonder heten. Tevens bevestigt dit de enorme progressie die men op het gebied van veiligheid heeft gemaakt.

2020 Line up
Denny Hamlin en Ryan Newman maken zich op voor de allerlaatste herstart.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

Hamlin evenaart Daytona legendes in Daytona 500. Newman crash werpt schaduw over finale
De vreugde-uitingen van Denny Hamlin na het winnen van zijn derde Daytona 500 werden aanvankelijk niet in dank afgenomen. Direct na de crash van Newman kwamen er herinneringen boven aan het fatale incident van Dale Earnhardt Sr. 19 jaar geleden. Die crashte eveneens in het zicht van de finish maar zag er destijds nauwelijks angstaanjagend uit. Toen beseften pas velen later wat er werkelijk gebeurde. In de twee ronden durende eindsprint lag Newman aan de leiding maar een duwtje van Ryan Blaney om zijn merkgenoot aan de zege te helpen had catastrofale gevolgen. Newman raakte de muur, ging over de kop, landde op zijn dak en werd door de aanstormende Corey Lajoie nogmaals geraakt waardoor de Ford nogmaals over de kop ging en aan het eind van de pitlane belandde.

2020 Thunderbirds zo
Wervelende show van de Thunderbirds op zondag voorafgaande aan de wedstrijd.

Reddingswerkers waren direct ter plaatse en het was voor iedereen duidelijk dat de situatie ernstig was. Van een schuldvraag kun je hier niet spreken, alleen van gretigheid want alle koplopers wilden immers de 62e editie van "The Great American Race" op hun naam schrijven.

2020 Trump Donald J. Trump op zondag. Maandag was hij vanwege President's Day niet meer op de Speedway aanwezig.

Tweemaal op maandag
In de geschiedenis van de Daytona 500 is het slechts tweemaal voorgekomen dat de wedstrijd naar maandag verplaatst werd. De eerste maal was exact 8 jaar geleden toen Matt Kenseth de langste Daytona 500 ooit won en waarbij Juan Pablo Montoya in een "Jet Dryer" crashte die vervolgens ook nog eens ontplofte.De Amerikaanse President Donald J. Trump mocht de openingsceremonie verrichten maar na 20 ronden moest de wedstrijd zondag definitief gestopt worden. Er was voor de organisatoren geen andere optie om de Daytona 500 naar de maandag te verplaatsen.

2020 Zondag Start
Polesitter Ricky Stenhouse Jr. reed zondag op kop. Er waren nauwelijks positiewissels.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet