GT

GT: Vier merken, 17 auto's, maar een sterk veld in Macau

191017 FIA GT Macau
GT's in Macau, altijd goed voor spektakel

Naast de deelnemerslijst voor de Formule 3-race werden vandaag ook de namen van de deelnemers aan de FIA GT World Cup in Macau gepresenteerd. Getalsmatig houdt het veld met 17 rijders niet over, maar kwalitatief is het zeer hoogwaardig, met vier voormalig winnaars van de GT-race onder de deelnemers. De deelnemers zijn verdeeld over vijf Audi's, twee BMW's, zes Mercedes-AMG's en vier Porsches. De enige Nederlandse deelnemer in het veld is Recardo Bruins, die opeens Roelof blijkt te heten en onder Koreaanse vlag aan de start verschijnt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

De historie van de GT-race in Macau gaat al terug tot 2008, maar sinds vier jaar wordt er onder de vlag van de FIA GT World Cup gereden. De Braziliaan Augusto Farfus zorgde vorig jaar met de BMW Art Car voor wat de laatste overwinning van Charly Lamm als teambaas van het Schnitzer-team bleek te zijn, want Lamm overleed eind januari. Farfus gaat dit jaar wederom met Schnitzer op herhaling en krijgt versterking van de Zweed Joel Eriksson, die al eerder in de Formule 3 in Macau racete en er vorig jaar als derde eindigde. Erikssons auto wordt gerund door het AAI-team.

Bij Mercedes-Benz kan Edoardo Mortara, rijdend voor Craft Bamboo, bogen op in totaal zeven overwinningen in Macau (twee in de Formule 3, vier in de GT's en eenmaal in de Audi R8 LMS Cup). Ook Raffaele Marciello en Maro Engel, winnaar van de eerste FIA GT World Cup in 2015, komen met een fabrieksondersteunde Mercedes-AMG GT3 aan de start, beide ingezet door GruppeM Racing. Ook de Belg Alessio Picariello kan bij het Mercedes-AMG Team Craft Bamboo Racing op uitgebreidere fabrieksondersteuning rekenen. Dan zijn er nog klantenauto's voor Adderly Fong uit Hongkong (Zun Motorsport crew) en onze landgenoot Roelof Bruins, die net als in de Blancpain GT World Challenge Asia voor Solite Indigo Racing start.Porsche is er met vier 911 GT3 R's. Laurens Vanthoor, in 2016 op spectaculaire wijze winnaar van de GT-race (zie video) en Earl Bamber komen uit voor ROWE Racing, waarmee beide kemphanen van drie jaar geleden nu dus in hetzelfde team rijden. De andere twee Porsches worden ingezet door Absolute Racing voor de Fransman Kévin Estre en de Zwitser Alexandre Imperatori, die sterke banden in de Aziatische racerij heeft.

Alleen Audi heeft opmerkelijk genoeg geen oud-Macau-GT-winnaar in de gelederen, maar kan bogen op heel wat successen in Macau, met drie zeges voor Mortara en de genoemde winst van Vanthoor. Dit jaar rijden de Duitser Christopher Haase, de beide Belgen Dries Vanthoor en Charles Weerts, de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde en de Chinees Weian Chen voor het merk, waarbij de auto's verdeeld worden onder de teams Phoenix Racing (Haase), WRT (Vanthoor en Weerts), Rutronik (Van der Linde) en TSRT (Chen). De volledige inschrijflijst is hier te vinden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet