Formule 3

F3: 30 inschrijvingen, maar nog zes open plaatsen voor F3-Grand Prix Macau

191017 Macau F3 preview
De Formule 3 vormt traditioneel het hoofdnummer in Macau

Een week of vier voorafgaand aan het evenement maakte de organisatie van de Macau Grand Prix de deelnemersvelden in de diverse klassen bekend. Uiteraard vormt de Formule 3-race, dit jaar voor het eerst met de uniforme chassis die ook in het FIA Formule 3-kampioenschap in het voorprogramma van de Formule 1 worden gebruikt, het hoofdnummer van de 66e editie van het evenement op het stratencircuit in de voormalige Portugese kolonie. Alle tien teams die dit jaar in het FIA-kampioenschap actief waren, vaardigen ook auto's naar Macau af, inclusief het Nederlandse MP Motorsport. Onder de rijders zijn er ook enkelen, die speciaal voor Macau terugkeren naar de Formule 3, onder wie tweevoudig winnaar Dan Ticktum. Nederlandse rijders, zoals bijvoorbeeld Bent Viscaal, die het afgelopen seizoen met HWA Racelab in de FIA-Formule 3 actief was, staan niet op de deelnemerslijst, al zijn er nog mogelijkheden, want er zijn maar liefst zes TBA's (to be announced).

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

De terugkeer van Dan Ticktum is een interessante: de Brit won de afgelopen twee edities van de Formule 3-race in Macau, toen nog met 'echte' Formule 3-auto's in plaats van de aangepaste GP3-eenheidschassis van nu, en was het afgelopen seizoen actief in de Japanse Super Formula. Hij gaat in Macau van start voor het Britse team Carlin Buzz Racing. Als het hem lukt om de klassieker in Macau voor de derde keer op zijn naam te schrijven, dan vestigt Tucktum een nieuw record, want dat presteerde tot nu toe nog niemand.

191017 F3 Macau Preview Ticktum
Dan Ticktum gaat proberen om als eerste rijder zijn derde F3-zege in Macau te behalen

Een gelopen koers is het echter nog geenszins, want ook het team SJM Prema Theodore Racing, traditioneel met een sterke lokale binding in Macau dankzij de sponsoring door de lokale casinofederatie en de historische band met Theodore Racing, heeft met rijders als F3-kampioen Robert Shwartzman, de Nieuw-Zeelander Marcus Armstrong en de Indiër Jehan Daruvala sterke rijders in de gelederen, die samen de volledige top drie in de eindstand van het FIA-kampioenschap bezetten.

Andere rijders die in Macau naar de F3 terugkeren zijn Callum Ilott,die dit jaar in de F2 uitkwam en met het Charouz/Sauber-juniorteam zijn vijfde (!) poging in Macau onderneemt. Een van zijn teamgenoten is de jonge Duitser David Schumacher, zoon van ex-Macau-winnaar Ralf en neef van zevenvoudig F1-wereldkampioen Michael. Enzo Fittipaldi, ook een telg uit een bekende racefamilie, maakt met hetzelfde team zijn debuut in Macau.Voor ART Grand Prix rijdt ondermeer de Oostenrijker Ferdinand (von) Habsburg, het afgelopen seizoen actief in de DTM en twee jaar geleden heel dicht bij de overwinning in Macau (zie video boven van de spectaculaire laatste ronde in 2017). De Est Jüri Vips, vierde in het FIA-F3-kampioenschap, rijdt voor Hitech, samen met de Brit Fewtrell en de Japanner Tsunoda. Trident Motorsprt heeft in ieder geval al twee rijders, onder wie David Beckmann, die ook een blauwe maandag voor Van Amersfoort Racing reed. Bij MP Motorsport staan in ieder geval Lukas Dunner en Liam Lawson vast, terwijl HWA Racelab Jakes Jughes en Keyvan Andres, eveneens een ex-Van Amersfoort-rijder, bevestigd heeft. Jenzer Motorsport schrijft onder andere de lokale coureur Hon Chio Leong in, terwijl Campos Racing Alessio Deledda heeft aangetrokken. De volledige inschrijflijst (met dus nog de nodige in te vullen plaatsen) is hier te vinden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet