Sportscars

Sportscars: Porsche in beide IMSA-GT-klassen op pole-position in Virginia

190824 IMSA kwali Vanthoor
Laurens Vanthoor reed de snelste kwalificatietijd op Virginia International Raceway

Nationale rallyheld Thierry Neuville is inmiddels kansloos voor de zege in de Duitse WK-rally, nadat hij vandaag lek reed op de beruchte 'Panzerplatte' en ruim een minuut verspeelde. Maar onze zuiderburen verkeren nu eenmaal in de luxe positie dat ze in vrijwel alle geledingen van de autosport landgenoten hebben die in de hoogste regionen meedraaien, en zo was er vandaag toch nog Belgisch autosportsucces dankzij Laurens Vanthoor, die in de Porsche 911 RSR met het startnummer 912 de pole-position veroverde voor de Michelin GT Challenge, de tiende ronde van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op Virginia International Raceway. Voor de tweede en laatste maal dit jaar vormen de GT's het hoofdnummer, zodat Vanthoor en zijn teamgenoot Earl Bamber goede kansen hebben op de algehele zege. Ook in de GTD-klasse start er een Porsche vanaf de pole-position, en wel de 911 GT3 R van Pfaff Motorsports in handen van Zachary Robichon. De nummer 33-Riley-Mercedes van Jeroen Bleekemolen en Ben Keating, waarbij laatstgenoemde de kwalificatie voor zijn rekening nam, vertrekt vanaf de zevende plaats in de klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Op zijn derde vliegende ronde, met nog zo'n drie minuten te gaan, reed Vanthoor zijn tijd van 1:40,630 minuten, waarmee hij voorlopig bovenaan de tijdenlijst stond, maar nog wel moest afwachten wat de concurrentie deed. Jan Magnussen leek in de nummer 3-Corvette nog heel dichtbij te komen met de beste tijd in de eerste sector, maar kwam uiteindelijk 0,078 seconden op Vanthoor tekort. Ook Briscoe in de snelste van de beide Fords vormde ondanks een sterke eerste sector geen bedreiging meer. Eerder had Nick Tandy in de nummer 911-Porsche de tijdenlijst aangevoerd, maar daarna kon de Brit zijn tijd niet meer verbeteren, zeker niet nadat hij bij de bocht Oak Tree – waar tot enkele jaren geleden de beroemde eikenboom stond – kort van de baan raakte en in de bandenstapels belandde. Voor Vanthoor, die samen met Bamber de GTLM-tussenstand aanvoert, was het de tweede pole-position van het seizoen, voor Porsche in totaal de vijfde.

190824 IMSA kwali GTD pole
Zach Robichon was in de Pfaff-Porsche het snelst in de GTD-kwalificatie

De GTD-kwalificatie begon met lichte regenval, maar de neerslag stopte al snel en met een lijn die vlot opdroogde was het de vraag wie als laatste een volledige ronde zou kunnen rijden en daarmee met de pole-position aan de haal zou gaan. Dat was Zach Robichon in de Pfaff-Porsche, die eerder al Trent Hindman in de Meyer Shank-Acura van de voorlopige pole had verdrongen. Vervolgens ging Frankie Montecalvo in de nummer 12-AIM-Vasser-Sullivan-Lexus nog een keer sneller, maar Robichon had nog net tijd genoeg voor een extra ronde, die genoeg was voor de beste startplaats. Montecalvo eindigde als tweede voor zijn teamgenoot Richard Heistand, die een sterk slotoffensief liet zien. Hindman sloot de sessie als vierde af voor debutante Alice Powell, rechtstreeks uit de W-Series, in de Heinricher/Meyer-Shank-Acura met de volledige damesbezetting. Powell rijdt samen met landgenote Katherine Legge.

190824 IMSA Keating

Ben Keating kwalificeerde de Riley-Mercedes (boven) als zevende. Teamgenoot Jeroen Bleekemolen, die dit weekeinde in combinatie met zijn deelname aan de Late Model Stockcars in Boston een dubbel programma heeft, vertelde: "Op een opdrogende baan hadden we de goede bandenkeus gemaakt. De helft stond op slicks, de helft op regenbanden. Helaas had Ben in zijn laatste ronde verkeer, waardoor die tijd niet goed genoeg was, en hij pakte ook nog eens als eerste de vlag, terwijl anderen nog een ronde konden rijden. Dubbel pech dus. We moeten kijken wat het morgen wordt. Het is niet makkelijk vanaf die plek, want inhalen blijft met deze auto's moeilijk, maar we gaan ons best doen. De snelheid was in ieder geval goed. Ik heb nu zin in mijn stockcar-debuut, mijn eerste keer op een oval!"

190824 IMSA VIR uitslag kwalificatie


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet