Liveblogs

DTM: Liveblog vanaf de Lausitzring

190824 Liveblog opening

Welkom vanaf de Lausitzring, waar dit weekeinde de zevende seizoensronde van de DTM plaatsvindt. De race op zondag is de 500e race in de historie van de DTM (inclusief ITC, ITR Gold Cup en invitatieraces), wat gepaard zal gaan met de nodige festiviteiten. Uiteraard is AUTOSPORT.NL ter plekke om verslag te doen via dit liveblog. In het voorprogramma rijden de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup, de Tourenwagen Classics en de beide klassen (formulewagens en toerwagens) van de historische HAIGO-serie. Vragen en opmerkingen als altijd graag via de commentaarfunctie onderaan dit artikel.

Tekst: René de Boer (vanuit Klettwitz, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, ITR/Thomas Suer, PR

18.30 uur: Vanuit de wedstrijdleiding komt het bericht dat alle onderzoeken zijn afgesloten en het parc fermé is opgeheven, behalve voor de auto van Nico Müller, die nog wordt onderworpen aan een routinecontrole. Daarmee sluiten we ook de berichtgeving via dit liveblog af. Volgende afspraak over drie weken op de Nürburgring.

190825 Liveblog Audi champ

18.00 uur: Audi benutte het binnenhalen van de kampioenstitel bij de merken - met nog vier races te gaan - voor het maken van de eerste kampioensfoto van dit jaar. Er zullen er nog wel een paar volgen, zo nemen we aan.

14.50 uur:
In de tussenstand van de strijd om de DTM-rijderstitel leidt Rast nu met 234 punten, voor zijn Audi-merkgenoot Müller met 214 en Wittmann (BMW) met 167. Daarachter volgen de beide Audi-rijders Rockenfeller en Frijns met respectievelijk 138 en 121 punten. Er zijn nog twee weekeinden te gaan: 14 en 15 september op de Nürburgring en 5 en 6 oktober op Hockenheim. Daarbij zijn er nog maximaal 112 punten te verdienen: vier keer 25 voor de overwinningen en vier keer drie voor de pole-positions.

190825 Liveblog DTM Rast Grohs
Harald Grohs, winnaar van de eerste DTM-race in 1984, en René Rast, winnaar van de 500e race

14.45 uur:
Gisteren zeer teleurgesteld na zijn voortijdige uitval, maar vandaag is René Rast de koning te rijk met zijn vijfde DTM-overwinning van het seizoen, waarmee hij opnieuw een belangrijke stap in de richting van het binnenhalen van de kampioenstitel zet. De Duitser passeerde al in de beginfase zonder al teveel plichtplegingen pole-sitter Jamie Green en reed vervolgens zonder problemen de overwinning naar huis. Rast werd voor zijn zege in de 500e DTM-race in de historie van de serie beloond met een fraaie gouden lauwerkrans, zoals dat in Duitsland jarenlang traditie was. Een historisch moment, want Harald Grohs, de winnaar van de eerste DTM-race op Zolder in 1984, reikte de prijs uit.

190825 Liveblog DTM R2 start
Start van de race met Green voor Rast en Frijns

Rasts voornaamste concurrent in de titelstrijd, merkgenoot Nico Müller, kon slechts beperkt van zijn goede uitgangspositie naast Rast op de tweede startrij profiteren. De Zwitser verprutste zijn start volledig en viel terug naar de tiende positie. Gaandeweg de race wist hij wel weer veel terrein goed te maken, zodat hij alsnog als tweede over de eindstreep kwam. Net als gisteren eindigde Mike Rockenfeller op de derde plaats, waarmee opnieuw het volledige podium voor Audi was. Ook was het voor het eerst dit seizoen dat één merk in een DTM-weekeinde beide races wist te winnen. Met deze successen is Audi met nog vier races te gaan in ieder geval al zeker van de merkentitel in de DTM.

190825 Liveblog DTM race
Net als eerder in Hockenheim en Zolder: uitval op zaterdag, winst op zondag voor René Rast

Jamie Green zag door wat problemen bij de pitstop zijn kansen op een podiumplaats in rook opgaan, de pole-sitter werd als vierde geklasseerd, voor Robin Frijns, die een sterke wedstrijd reed, maar ook net wat snelheid tekort kwam in de strijd met zijn merkgenoten. Marco Wittmann was wederom de best geklasseerde BMW-rijder op de zesde plaats, voor de sterk optredende Jonathan Aberdein in de snelste van de twee WRT-Audi's. Loïc Duval, Aberdeins teamgenoot Pietro Fittipaldi en de sterk rijdende Philipp Eng completeerden de top tien. Eng moest van achteraan starten, nadat het team aansluitend aan de kwalificatie nog aan zijn auto gewerkt had en daarmee de parc-fermé-regels overtrad. BMW-rijders Spengler, Glock en Eriksson twee keer, wat duidelijk niet hielp in de jacht op betere resultaten, maar zeker bij de hoge temperaturen bleken de BMW's een stuk harder voor de banden van de concurrentie uit Ingolstadt. Glock viel negen ronden voor het einde uit met een defect.

190825 Liveblog DTM garland
Speciale lauwerkrans voor de 500e DTM-race


Het R-Motorsport-Aston Martin-team beleefde een dramatische race. Jake Dennis parkeerde na zes ronden zijn auto al in de pits, Ferdinand von Habsburg en Paul Di Resta vielen beide na contact uit. Alleen Daniel Juncadella haalde van het Aston Martin-kwartet de eindstreep, hij werd als twaalfde geklasseerd.

12.00 uur: De Let Andris Grikis was de snelste in de kwalificatie van de Haigo Formel met zijn Estonia, in een tijd van 1:56,524 minuten. De Duitsers Toni Koitsch en Tobias Worm eindigden op de tweede en derde plaats.

190825 Liveblog Green

11.10 uur: Sinds Spielberg 2017, waar hij voor beide races op pole stond, was Jamie Green niet meer snelste in een DTM-kwalificatie geweest, maar in de tijdtraining voor de 500e DTM-race reed de Brit met zijn oranje Hoffmann-Audi RS 5 DTM de snelste tijd. Van tevoren had hij in het interview met Andrea Kaiser van de Duitse TV-zender SAT1 al aangekondigd dat hij de pole zou veroveren, en hij hield inderdaad woord. Overigens is de laatste keer dat Green vanaf pole een DTM-race won nog langer geleden, dat was ook op de Lausitzring, in 2015.

Met zijn eerste poging kwam Green al tot een tijd van 1:35,397 minuten, waar in de resterende tijd niemand meer aan kwam. De enige rijder die tijdens zijn tweede run een flinke positieverbetering wist te realiseren, was Jonathan Aberdein, die zijn WRT-Audi slechts 0,011 seconden achter Green op de tweede startplaats zette en daarmee zijn kwalificatieresultaat in de eerste sessie van Misano wist te herhalen.

Daarachter staan met Nico Müller en René Rast de twee voornaamste titelpretendenden naast elkaar op de tweede startrij. Robin Frijns kwalificeerde zich als vijfde, voor Marco Wittmann, die opnieuw de snelste BMW-rijder was.

190825 Liveblog Zastava

10.25 uur:
Uwe Hahn blijft de snelste in de Haigo Tourenwagen. Met zijn Zastava (foto boven) reed hij in de kwalificatie voor de tweede race 2:14,105 minuten en start daarmee opnieuw vanaf pole. Rocco Berger wist zich met zijn Lada Samara als tweede te kwalificeren, voor Michael Krings, eveneens met Zastava, die echter al 1,578 seconden op pole-sitter Hahn tekort kwam.

9.50 uur:
Maximilian Paul, gisteren racewinnaar, start vanmiddag op pole voor de tweede Audi R8 Cup-race. In de kwalificatie reed hij 1:53,358 minuten, 0,613 seconden sneller dan Rahel Frey, die op haar beurt een tiende sneller was dan Kris Heidorn.

190825 Liveblog DEKRA

9.00 uur:
De Duitse expertise-organisatie Dekra is al 30 jaar officieel partner van de DTM en zorgt ondermeer voor de technische keuringen van de raceauto's. Op de Lausitzring, die sinds 2017 eigendom is van Dekra, werd de verlenging van het bestaande contract tussen de DTM-organisatie ITR en Dekra bezegeld. Op de foto vlnr Achim Kostron (directeur ITR GmbH), Gerhard Berger (bestuursvoorzitter ITR e. V.), Clemens Klinke (lid raad van bestuur DEKRA), Thomas Pleines (bestuursvoorzitter DEKRA e. V., voorzitter raad van commissarissen DEKRA), Volker Noeske (hoofd DEKRA Technologie Center). Dekra is overigens ook in ons land vertegenwoordigd, met eigen vestigingen in Uden en Arnhem, waar particulieren onder andere terecht kunnen voor occasionkeuringen en het verkrijgen van de Duitse milieustickers.

zondag 8.30 uur: Goedemorgen vanaf de Lausitzring, waar weliswaar de zon nog schijnt, maar donkere wolken zich samenpakken achter de immense hoofdtribune en het onweer al sinds een uur of zes vanmorgen hoorbaar is. Benieuwd of we het toch nog droog houden, zoals de buienradar belooft... Het programma voor vandaag is als volgt:

9.10-9.40 uur: kwalificatie Audi R8 Cup
9.55-10.15 uur: kwalificatie Haigo Tourenwagen
10.35-10.55 uur: kwalificatie DTM
11.10-11.30 uur: kwalificatie Haigo Formel
13.30-14.30 uur: race 2 DTM
15.10-15.40 uur: race Tourenwagen Classics
16.10-16.40 uur: race 2 Audi R8 Cup
17.00-17.20 uur: race 2 Haigo Tourenwagen
17.40-18.00 uur: race 2 Haigo Formel

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet