VLN

Div: Volledige eerste startrij ADAC Total 24h-Rennen Nürburging voor Mercedes-AMG (lang)

Eerder vandaag presenteerde Mercedes-AMG op de Nürburgring de vernieuwde versie van de GT3, die vanaf volgend seizoen kan worden ingezet. Het actuele model kan echter ook nog volop mee, zo bleek wel uit de 'top qualifying' voor de 24-uursrace van dit weekeinde. Maro Engel reed in 8:10,910 minuten de snelste tijd en plaatste daarmee de nummer 2-Black Falcon-Mercedes (Christodoulou/Engel/Metzger/D. Müller) op de pole-position voor de race van dit weekeinde. Maximilian Götz reed in de nummer 48-Mann-Filter-Mercedes (Hohenadel/Arnold/Marciello/Götz) de tweede tijd en zorgde er daarmee voor dat de volledige eerste startrij in handen van Mercedes-AMG is. Snelste niet-Mercedes-coureur was Laurens Vanthoor, die de Manthey-Porsche met het startnummer 911 (Bamber/Christensen/Estre/L. Vanthoor) als derde kwalificeerde, gevolgd door zijn Belgische landgenoot Frédéric Vervisch in de snelste Audi, de Phoenix-R8 met het nummer 4 (Kaffer/Stippler/Vervisch/D. Vanthoor).

2019 Maro Engel Pole


Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

Om een plaats te bemachtigen voor de 'top qualifying' op de Nürburgring waren dit jaar niet langer meer de rondetijden uit de kwalificaties voor de eerdere VLN-wedstrijden en de ADAC-kwalificatierace beslissend, maar had de organiserende ADAC Nordrhein een behoorlijk gecompliceerd systeem samengesteld, waarin de startplaatsen voor de shootout werden verdeeld op basis van de beste gemiddelde rondetijden uit de combinatie van maar liefst acht sectortijden uit de eerdere VLN-races, de kwalificatierace en de kwalficatiesessies van dit weekeinde. Iets voor de meer wiskundig onderlegden derhalve, maar feit is dat uiteindelijk alle Mercedessen, de beide Manthey-Porsches en de Falken-Porsche plus de meeste Audi's de sprong in de 'top qualifying' wisten te maken, terwijl bijvoorbeeld ooksterk bezette auto's als de Car Collection-Audi (Winkelhock/Haase/Fässler/Rast) en de Falken-BMW M6 GT3 (Dumbreck/Dusseldorp/Imperatori/Klingmann) ernaast grepen.

2019 Vanthoor
Laurens Vanthoor reed met de 'Grello'-Porsche de snelste tijd in de tweede kwalificatie

Was het gisteren nog de Mann-Filter-Mercedes die in de eerste kwalificatie het tempo bepaalde, in de tweede kwalificatie op vrijdagmiddag reed Laurens Vanthoor in de nummer 911-Porsche de snelste tijd van 8:17,449 minuten. Daarachter was de tweede tijd voor Marco Mapelli in de nummer 7-Konrad-Lamborghini (Mapelli/Jefferies/Di Martino/Lyons), die lange tijd de ranglijst had aangevoerd. Pierre Kaffer kwalificeerde de nummer 4-Phoenix-Audi als derde, voor Maro Engel in de nummer 2-Black Falcon-Mercedes.

2019 Loting Superpole
Loting om de startvolgorde voor de 'Top qualifying' te bepalen

In de 'top qualifying' opende Mathieu Jaminet met de voorlopig snelste tijd, terwijl merkgenoot Laurens Vanthoor daaronder dook, al bleef hij nog vrij ver van zijn pole-winnende tijd van 8:09,105 minuten van vorig jaar verwijderd. Vervolgens kwamen de Mercedes-rijders op stoom, met eerst een snelle tijd van Götz en daarna de pole-position voor Maro Engel. Een andere Mercedes-coureur, Fabian Schiller, had tijdelijk voor gele vlaggen op de Döttinger Höhe gezorgd: de Duitser had met de achterkant van zijn auto de afgrenzing geraakt en daarbij ogenschijnlijk schade opgelopen, waardoor hij eerst in wandeltempo langs de baan reed en vervolgens zijn auto op een veilige plaats parkeerde. Daarop werden de gele vlaggen weer ingetrokken en kon de jacht naar snelle tijden worden voortgezet.

2019 Wachten
Wachten voor twee vrije ronden op de Nordschleife, voor de meeste coureurs 'het gaafste dat er is'

"Twee ronden de Nordschleife vrijwel volledig voor jezelf te hebben is een geweldig gevoel", zei pole-sitter Maro Engel na afloop. "Natuurlijk weten we allemaal dat de startpositie bij een race als deze niet doorslaggevend is, maar het is een goede start en de volledige eerste startrij voor Mercedes-AMG is natuurlijk een sterke prestatie, waarmee we zeer tevreden kunnen zijn."

2019 Gotz teleurgesteld
Lichte ontgoocheling bij Maxi Götz, die net naast de pole greep

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet