Liveblogs

DTM: Liveblog vanuit Zolder

190517 DTM Zolder liveblog opening

Autosportliefhebbers in de Benelux hebben dit weekeinde volop keuze. Naast de Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen op Circuit Zandvoort is er ook de DTM met een uitgebreid bijprogramma op Circuit Zolder. Daarnaast is er nog Spa Classic van Peter Auto op het circuit van Spa-Francorchamps en voor wie dat nog niet genoeg is, is er ook nog het EK Karting in Genk en de Sezoensrally in Bocholt. AUTOSPORT.NL verzorgt dit weekeinde vanaf twee circuits een liveblog, namelijk vanuit Zandvoort en vanuit Zolder, waar naast de DTM ook de W-Series, de Porsche Carrera Cup Benelux, Belcar en de Tourenwagen Classics in actie komen. Als altijd verschijnen de meest recente bijdragen met tijdsaanduiding bovenaan, vragen en opmerkingen zijn graag welkom via de commentaarfunctie onderaan dit artikel.

Tekst: René de Boer (vanuit Zolder, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat, Rebocar

18.45 uur: De champagne is gespoten, de bekers zijn verdeeld, en daarmee komt er een einde aan een mooi raceweekeinde op Circuit Zolder. De van tevoren geuite verwachtingen van 70.000 bezoekers waren duidelijk veel te optimistisch, maar de terugkeer van de DTM naar het circuit in Belgisch Limburg mag toch zeker geslaagd genoemd worden. Met name de DTM-race van vandaag was om van te smullen. We gaan er dan ook van uit dat we hier volgend jaar weer met de serie terugkeren. Voor nu sluiten we dit liveblog vanuit Zolder af, over drie weken worden DTM en W-Series voortgezet op het circuit van Misano.

190519 Grid Belcar
Nog volop regen op de Belcar-grid, met hier de Norma van Bert en Stienes Longin

18.20 uur: Ook de Belcar-race vond plaats op een natte baan, hoewel de regen in Zolder inmiddels wel is gestopt. Niettemin bleken de omstandigheden lastig, want er werd meer achter de safety-car gereden dan geracet. De overwinning was ditmaal wel voor het team Russell Racing by PK Carsport met Frank en Hans Thiers, Jeffrey van Hooydonk en Gilles Magnus, die zich gisteren de zege nog door de neus geboord zagen worden als gevolg van een tijdstraf. De tweede plaats ging eveneens naar een Norma, en wel de auto van het McDonald's Racing Team, bestuurd door François Bouillon, Marco van Oppens en Koen de Wit. Frédéric Bouvy en Damien Coens eindigden met de No Speed Limit-Porsche als derde en wonnen klasse 2, voor de solo rijdende John de WIlde, eveneens met Porsche.

190519 Tourenwagenclassics Safetycar
Everjan Alders met de Atrex-BMW 325i achter de safety-car

17.00 uur: Met flinke vertraging vanwege de regen ging uiteindelijk toch de race voor de Tourenwagen Classics van start, maar er werd meer achter de safety-car gereden dan daadwerkelijk geracet. De modernere auto's strandden voor het grootste deel, waaronder de vanaf pole gestarte Opel Astra DTM van Ronny Scheer. De overwinning was voor een onder het pseudoniem 'Gentleman's Fair' rijdende Belgische fotograaf met een Mercedes 190 E. Routinier Kris Nissen eindigde met een BMW M3 als tweede, voor Evertjan Alders met een BMW 325 Groep H.

190519 Rast
Blijdschap bij racewinnaar René Rast en zijn teambaas Arno Zensen (links, met bril)

15.00 uur: Voor Audi-coureur René Rast was het tweede raceweekeinde van het DTM-seizoen op Zolder een herhaling van het eerste evenement, twee weken geleden op Hockenheim: uitgevallen met technisch defect op zaterdag, overwinning op zondag. In de tiende ronde van de race plaatste Rast de beslissende aanval op pole-sitter Sheldon van der Linde, die goed vertrokken was en de race aanvoerde. Daarmee nam Rast de leiding over en reed vervolgens zonder al teveel problemen zijn tweede seizoenszege naar huis.

190519 Rast 1
René Rast op weg naar zijn tweede seizoenszege

De racewinnaar van gisteren, Philipp Eng, kende eveneens een goede start, pakte de tweede plaats, maar ging bij het uitkomen van de tweede bocht wijd en viel terug naar de vijfde positie. Vervolgens kwam hij sterk terug en eindigde als tweede, waarmee hij tevens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap overnam. Audi-rijder Jamie Green, teamgenoot van racewinnaar Rast, completeerde het succes voor Team Rosberg door in een spectaculaire slotronde de derde positie te veroveren en zo voor het eerst sinds de seizoensfinale 2017 op Hockenheim weer eens op het podium te eindigen.

Sheldon van der Linde leek lange tijd op weg naar het podium, maar had in de slotfase van de race met oudere banden geen weerwoord tegen Audi-rijders Green en Rockenfeller. Van der Linde kwam uiteindelijk als vijfde over de eindstreep. R-Motorsport Aston Martin-rijder Jake Dennis eindigde als zesde en scoorde daarmee zijn eerste kampioenschapspunten in de DTM.

190519 Friijns
Robin Frijns streed hard, maar bleef uiteindelijk onbeloond

Robin Frijns haalde de eindstreep niet: hij had in de 22e ronde bij het ingaan van de eerste bocht geen vermogen, waarop Marco Wittmann tegen de linker achterkant van Frijns' Audi aanreed en de auto van Frijns in de rondte tikte. Voor Frijns was de race ten einde, Wittmann kreeg voor het incident een 'drive-through'. "Een podium was zeker mogelijk geweest", zei Frijns naderhand. Voor zijn uitval vocht hij een aantal spectaculaire duels uit met Philipp Eng. "Dat was soms wel een beetje teveel van het goede, hij liet me wel heel weinig ruimte. Maar goed, dat is allemaal verleden tijd. We kijken nu weer vooruit. Volgende week Formule E in Berlijn, dan DTM in Misano", zei Frijns.


190519 PCC Benelux 2

12.00 uur: En opnieuw klonk het Wilhelmus in het Belgische Zolder: Max van Splunteren schreef de tweede race van de Porsche Carrera Cup Benelux op zijn naam. De race werd gekenmerkt door een verbeten strijd tussen Van Splunteren, Dylan Derdaele en Loek Hartog, waarbij de rijder van het team GP Elite uiteindelijk als beste uit de bus kwam. Derdaele en Hartog kwamen een keer met elkaar in botsing, waarbij Hartog in de rondte ging, maar zijn race wel kon voortzetten en dus als derde over de streep kwam. Iets verderop in het veld tikte Nicolas Saelens Ziad Geris in de rondte, waarop Saelens een 'drive-through' kreeg. In plaats van tijdig binnen te komen, bleef hij vrolijk doorrijden, waarop de wedstrijdleiding hem de zwarte vlag toonde.

190519 Sheldon van der Linde

11.00 uur: Al in zijn vierde DTM-race start nieuwkomer Sheldon van der Linde (foto) vanaf de pole-position. In de kwalificatie reed de Zuid-Afrikaan een tijd van 1:21,590 minuten, waar niemand van de concurrentie onder wist te duiken. Daarmee behaalde Van der Linde de vierde pole-position op rij voor BMW en tevens wederom een fraai succes voor het Belgische RBM-team.

René Rast kwalificeerde zich als beste Audi-rijder op de tweede plaats, voor de racewinnaar van gisteren, Philipp Eng. Robin Frijns start net als gisteren vanaf de tweede startrij, hij reed de vierde tijd in de kwalificatie. De sessie moest met nog drie minuten en 30 seconden te gaan voor vijf minuten worden onderbroken, nadat de Schot Paul Di Resta zijn Aston Martin in de Sterrewachtbocht naast de baan geparkeerd had. Nadat de training werd hervat, wist niemand in de top tien zijn tijd meer te verbeteren, zodat Van der Linde zeker was van de pole-position.

190519 Astra

10.00 uur: Net als gisteren eindigde Ronny Scheer met zijn Opel Astra DTM bovenaan in de kwalificatie van de Tourenwagen Classic. Evertjan Alders sloot met zijn BMW 325 de sessie als tweede af, voor Jörg Koslowski met de BMW E46 WTCC. Achter Dirk van Rompuy (BMW M3 E30) was Jan van Elderen met zijn Ford Sierra het snelst in de klasse 3, op de vierde plaats algemeen.

190519 BMW Trucks

zondag 8.30 uur: Goedemorgen vanuit Zolder, waar er van de alom aangekondigde 70.000 bezoekers nog weinig te zien is, want zelden reden we zo vlot en rustig naar een circuit als vanmorgen. Maar goed, wellicht komen die in de loop van de dag nog, want we hebben immers nog even tijd voordat het programma losbarst. Dat ziet er voor vandaag als volgt uit:

9.20-9.40 uur: 2e kwalificatie Tourenwagen Classics
10.25-10.45 uur: kwalificatie DTM
11.10-11.40 uur: 2e race Porsche Carrera Cup Benelux
13.30-14.30 uur: 2e race DTM
15.25-16.05 uur: race Tourenwagen Classics
16.25-17.30 uur: 2e race Belcar

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet