Formule 1

Formule 1: Toro Rosso onthult nieuwe STR14

tororosso-str14-5

Toro Rosso is het eerste F1-team dat zijn auto voor 2019 openbaar heeft gemaakt. Dat ging niet met een evenement gepaard, in plaats daarvan gaf het Italiaanse team gewoon vijf foto's vrij. Aan de STR14 is goed te zien waar het dit seizoen aerodynamisch heengaat.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Scuderia Toro Rosso

Bij de presentatie van Haas afgelopen donderdag was alleen een voorvleugel te zien die voldeed aan de nieuwe reglementen, maar de Toro Rosso STR14 geeft een veel betere indruk van de impact van de voorschriften voor 2019.

tororosso-str14-1

Met name de bargeboards verschillen flink van die van 2018, terwijl de sidepods opnieuw uiterst getailleerd zijn. Een bovenaanzicht van de auto zal heel veel onbedekte bodemplaat laten zien. De knik in de neus die de STR13 al had, is gebleven, maar voor de bovenste ophangingspunten is er nu ook een Force India-achtig verhoginkje bij gekomen in de stijl zoals die in 2013 (maar destijds extremer) de gewoonste zaak van de wereld was.

tororosso-str14-4

De STR15 maakt gretig gebruik van kennis van de Red Bull RB14 van vorig jaar, uiteraard op het terrein van de onderdelen die 'non-listed' zijn en dus via het gezamenlijke Red Bull Technology gedeeld mogen worden. Nu zowel Red Bull als Toro Rosso gebruikmaakt van Honda-krachtbronnen, kan de synergie tussen beide teams nog groter zijn. Toro Rosso maakte bovendien bekend dat het dezelfde specificatie Honda-motor tot zijn beschikking krijgt als de grote broer.

tororosso-str14-2

Het team eindigde vorig jaar als negende in het constructeurskampioenschap, ondanks af en toe sterke prestaties van Pierre Gasly. De negende positie lijkt logisch als het budget van Toro Rosso in ogenschouw wordt genomen, maar het team uit Faenza wist in eerdere jaren regelmatig hoger te eindigen. Wellicht leidt de nauwere samenwerking met Red Bull tot weer eens een zevende of achtste plaats in het kampioenschap.

tororosso-str14-3

Op het rijdersfront begint Toro Rosso met een volledig nieuwe bezetting. De plaatsen van Pierre Gasly en Brendon Hartley worden ingenomen door twee verloren zonen van Red Bull, Daniil Kvyat (met nummer 26) en Alex Albon (met nummer 23). Voor beiden is te hopen dat het hun beter vergaat dan Hartley, die dit jaar terugkeert naar het WEC.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet