GT

GT: Walkenhorst-BMW voor vier Audi's in kwalificatie Total 24 Hours of Spa

180726 Walkenhorst BMW
De Walkenhorst-BMW met Blomqvist/Eng/Krognes was het snelst in de kwalificatie

De Walkenhorst-BMW in Total Quartz-kleuren met rijders Tom Blomqvist, Christian Krognes en Philipp Eng was met een gemiddelde tijd van 2:19,155 minuten het snelst in de kwalificatie voor de Total 24 Hours of Spa. Voor de topteams ging het er eigenlijk alleen maar om, een plek in de Superpole-sessie van morgenavond om 19.00 uur te veroveren, want daarin worden de startplaatsen voor de eerste tien rijen op de grid pas definitief verdeeld.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO/Dirk Bogaerts

De snelste tijd van de dag was voor Dries Vanthoor in de nummer 1-WRT-Audi, die 2:187,763 minuten op de stopwatches zette. Omdat zijn teamgenoot Alex Riberas echter pech had met een rode vlag in zijn kwalificatheheat, werd de WRT-Audi echter als vierde geklasseerd, achter de beide Audi's van uittredend winnaar Saintéloc en de nummer 2-WRT-R8 met Robin Frijns, René Rast en Nico Müller. Frijns is daarmee de best geklasseerde Nederlander in de eindrangschikking. De Land-Audi volgde op de vijfde plaats, voor de nummer 8-Bentley en de nummer 4-Black Falcon-Mercedes met ondermeer Yelmer Buurman.

180726 Quali Frijns
Robin Frijns was met de nummer 2-WRT-Audi de best geklasseerde Nederlander

De Porsche van het KÜS Team75 Bernhard werd zevende, gevolgd door de SMP-Ferrari en de nummer 63-Grasser-Lamborghini, waarmee er in totaal zeven merken in de top tien vertegenwoordigd zijn, met alleen Audi als enige met meerdere auto's. Van de overige Nederlanders eindigde de MANN FILTER-Mercedes met Renger van der Zande op de 14e plaats, twee plaatsen voor de Attempto-Audi met de broers Pieter en Steijn Schothorst. Nicky Catsburg haalde met zijn teamgenoten in de ROWE-BMW nog maar net de Superpole: dit team werd als 20e geklasseerd.

Problemen waren er voor de R-Motorsport-Aston Martin nummer 76 van Jake Dennis, Mathieu Vaxivière en Nicki Thiim: nadat Dennis met een andere auto in botsing was geraakt, verloor de auto olie en kwam uiteindelijk op de Raidillon tot stilstand. Dat leidde tot de rode vlag in Q3. De Aston Martin bleef zonder totaaltijd en zal zaterdag dus vanaf de laatste plaats moeten vertrekken. Hoewel de startpositie uiteraard van ondergeschikt belang is, is het toch slecht nieuws voor het R-Motorsport-team, slechts enkele uren na de bekendmaking van interessante ontwikkelingen voor de toekomst. In de eerste kwalificatieheat was er ook al een rode vlag, nadat Riccardo Patrese met de Honda NSX van de baan was geraakt. De startplaatsen 21 en verder staan na de kwalificatie wel vast.

180726 Total 24 Hours of Spa uitslag kwalificatie

Reacties

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 27 juli 2018 13:13

  Dit zegt echt helemaal drie keer niets. Wat een raar gedoe met die gemiddelde tijden.

  • 2
  • 0
   
  René de Boer 27 juli 2018 15:15

  Ik vind het systeem eerlijk gezegd helemaal niet zo gek. In het FIA WEC doen ze dit al jaren, zij het met een gemiddelde over twee ronden van twee rijders. Bovendien vergroot het de veiligheid: je hebt geen auto's met drie amateurs en een prof die opeens vooraan starten omdat de prof een snelle tijd reed, iedereen die een brons-rijder in zijn team heeft, moet die ook laten rijden en start daarmee verder naar achteren.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet