Formule 3

Marlboro Masters of Formula 3: David Saelens nieuwe Master 1998

f3-98

David Saelens uit België is de opvolger van Tom Coronel. De Belg won de door 70.000 toeschouwers bezochte achtste uitvoering van de Marlboro Masters of Formula 3 en leidde van start tot finish. Donny Crevels was de enig overgebleven landgenoot onder de favorieten voor de zege, nadat Christijan Albers tijdens de kwalificatierace op zaterdag een stop-and-go penalty had gehad vanwege te vroeg starten. Christijan mocht wel starten, maar zijn startpositie op de vijftiende startrij maakte hem bij voorbaat kansloos voor de zege.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra

f3-masters1998-6


Nieuwkomers bepalen eerste training
De Deen Kristian Kolby gaat na de eerste tijdtraining voor de 8e Marlboro Masters of Formula 3 aan de leiding. Voor nationaal succes zorgde de Belg Bas Leinders, uitkomend voor Nederlandse Van Amersfoort Racing. De derde plaats wordt ingenomen door Zandvoort-debutant Luciano Burti (Brazilië), die als snelste uit de eerste trainingsessie kwam. Beste Nederlander is Donny Crevels met een 4e plaats in zijn groep. Marlboro-coureur Christijan Albers pakte een 6e plaats. De derde Nederlander, Wouter van Eeuwijk eindigde als 13e.
Kristian Kolby

Voor Kristian Kolby betekent dit evenement een kennismaking met het Circuit Park Zandvoort. 'Ik heb hier nooit eerder gereden en benutte mijn eerste vrije training om de baan te verkennen. Aan het eind van de tweede sessie heb ik vier ronden gereden op mijn tweede set banden en pakte daarmee de snelste tijd van de dag', aldus de Deen. Bas Leinders van het Van Amersfoort Racing Team kampte tijdens de vrije training met een kapotte remleiding. 'Een mankement dat de monteurs voor de tweede training hebben opgelost.'

Christijan Albers
Zijn teamgenoot Christijan Albers kwam aanvankelijk heel goed mee, maar wist het voordeel van zijn nieuwe banden nog onvoldoende te benutten. Hij klaagde over onderstuur.

f3-masters1998-4

Tim Coronel heeft na twee jaar Formule 3 een importeursstoel bij Mitsubishi bemachtigd in de DTCC. Hij bekijkt hier aandachtig de verrichtingen van Christijan Albers.

f3-masters1998-3

Donny Crevels eindigde, ondanks een (herstelbaar) koppelingsprobleem, als vierde. Hij verwacht dat de trainingen op zaterdagochtend de startopstelling voor de kwalificatieraces zullen bepalen.

f3-masters1998-9

De derde Nederlander, Wouter van Eeuwijk pakte in zijn groep een 13e plaats en was daarmee dik tevreden.


Twee groepen
Er wordt in twee groepen gereden om de ongelijkheden als gevolg van baan- en weersomstandigheden zoveel mogelijk uit te sluiten. Na de trainingen op zaterdagochtend volgen 's middags twee kwalificatieraces. Hier wordt uiteindelijk bepaald wie de 32 startplaatsen voor de 8e editie van de Marlboro Masters 1998 bezetten. Deze race wordt op zondagmiddag vanaf 14.30 uur verreden.

Training groep A:
1. Luciano Burti (BR), Dallara-Honda,1.02.669s;
2. Enrique Bernoldi (BR), Dallara-Renault op 0,050;
3. Robert Lechner (O), Dallara-Opel op 0,080;
4. Maurizio Mediani (I), Dallara-Alfa Romeo op 0,269;
5. Johan Stureson (Z), Dallara-Opel, 0,304;
6. Christijan Albers (NL), Dallara-Opel op 0,416.

Training groep B:
1. Kristian Kolby(DK), Dallara-Honda, 1.02.454s;
2. Bas Leinders (B), Dallara-Opel op 0,078;
3. Marc Hynes(GB), Dallara-Renault op 0,316;
4. Donny Crevels(NL), Dallara-Opel op 0,371;
5. Mario Haberfeld(BR), Dallara-Honda op 0,377;
6. Timo Scheider(D), Martini-Opel op 0,448.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet