Sportscars

Sportscars: Indy Dontje: "Niks zien, en dan met zo'n snelheid door de bocht, dat is iets magisch!

180125 CTSC Dontje 2
Indy Dontje rijdt met de Winward Racing/HTP-Mercedes-AMG GT4 in de Continental Tire SportsCar Challenge

Naast de zeven Nederlandse rijders in de hoofdact van de Rolex 24 at Daytona (klik hier voor een uitgebreide voorbeschouwing) is er ook een landgenoot actief in het voorprogranma: Indy Dontje uit het Noord-Hollandse Schoorl rijdt met een Mercedes-AMG GT4 van Winward Racing / HTP Motorsport in de IMSA Continental Tire SportsCar Challenge. Ook van deze serie gaat het seizoen in Daytona van start: morgen staat de 'BMW Endurance Challenge at Daytona' als vier-uursrace op het programma.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

"Ik heb gisteren mijn debuut gehad als 'rookie' hier in Daytona", meldt Indy Dontje vanuit Florida. Hij deelt de Mercedes-AMG GT4 met het startnummer 57 samen met Brice Ward, de teameigenaar van Winward Racing. "Ik heb Brice leren kennen op het Circuit Of The Americas in Austin, Texas, tijdens de 24-uursrace van Creventic daar vorig jaar november", aldus Dontje. "Het klikte heel erg goed en hij heeft op het laatste moment besloten om toch te gaan rijden in de GT4 in dit kampioenschap en heeft mij gevraagd om hem daarbij te ondersteunen, wat natuurlijk enorm cool is!"

Voor Dontje is het een weekeinde met veel nieuwe indrukken: "Het is mijn debuut in Amerika en mijn eerste keer in Daytona. Natuurlijk heb ik van meerdere rijders verhalen gehoord over het circuit, de banking en alles, maar ik ben zo iemand die dat dan eerst zelf wil ervaren. Ik was erg onder de indruk. Het is zo gaaf om de banking door te gaan en dan eigenlijk niet te weten wat er komt, want je kunt maar heel weinig naar voren kijken. En dan toch met zo'n snelheid door de bocht gaan, dat is iets magisch!"

180125 CTSC Dontje 1
Dontje bij het uitkomen van de 'International Horseshoe' op het infield van Daytona

De trainingen van gisteren waren voor het Winward-team de roll-out met de gloednieuwe auto. "Het was allemaal wat rommelig, wat stressig. Ze zijn als team van één naar drie auto's gegaan, wat het voor het team lastig maakt om alles goed te laten verlopen. Brice heeft hier ook nog niet eerder gereden, dus ook voor hem is het een debuut. We zaten er een paar keer goed bij. Ik denk dat de auto niet direct kans maakt op de overwinning, maar als we kunnen blijven rijden en de vier uur volmaken, dan kunnen we het best goed doen. Ik heb er enorm veel zin in! Er is vandaag nog één vrije training en dan de kwalificatie, en morgen de race."

180125 CTSC 31 TCR
De TCR-klasse is dit jaar nieuw in de IMSA-CTSC, de enige niet-Audi is deze Golf

In totaal staan er 42 auto's aan de start van de vier-uurswedstrijd voor de Continental Tire SportsCar Challenge op Daytona International Speedway. De Grand Sport (GS)-serie is het speelveld voor GT4-auto's, met dit weekeinde voor het eerst ook de nieuwe modellen van Mercedes-AMG en Audi. Mercedes is ook gelijk het best vertegenwoordigd met niet minder dan negen auto's aan de start. Ford doet daar nauwelijks voor onder met zeven Mustang GT4's. Klantenteams van Porsche en Audi zijn er elk met vier auto's, terwijl telkens twee McLarens, twee BMW's en twee Aston Martins het veld completeren. Nieuw in de Continental Tire-competitie is dit jaar de TCR-klasse, waarvoor er in Daytona zeven auto's ingeschreven zijn: één Volkswagen Golf en zes Audi's. De Street Tuner (ST)-klasse bestaat uit zes auto's: twee Porsche Caymans, één BMW 328 en drie Mini JCW's.

Voor de volledige (en geactualiseerde) inschrijflijst van de IMSA Continental Tire SportsCar Challenge in Daytona, klik hier.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet