Sportscars

Sportscars: Indy Dontje: "Niks zien, en dan met zo'n snelheid door de bocht, dat is iets magisch!

180125 CTSC Dontje 2
Indy Dontje rijdt met de Winward Racing/HTP-Mercedes-AMG GT4 in de Continental Tire SportsCar Challenge

Naast de zeven Nederlandse rijders in de hoofdact van de Rolex 24 at Daytona (klik hier voor een uitgebreide voorbeschouwing) is er ook een landgenoot actief in het voorprogranma: Indy Dontje uit het Noord-Hollandse Schoorl rijdt met een Mercedes-AMG GT4 van Winward Racing / HTP Motorsport in de IMSA Continental Tire SportsCar Challenge. Ook van deze serie gaat het seizoen in Daytona van start: morgen staat de 'BMW Endurance Challenge at Daytona' als vier-uursrace op het programma.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

"Ik heb gisteren mijn debuut gehad als 'rookie' hier in Daytona", meldt Indy Dontje vanuit Florida. Hij deelt de Mercedes-AMG GT4 met het startnummer 57 samen met Brice Ward, de teameigenaar van Winward Racing. "Ik heb Brice leren kennen op het Circuit Of The Americas in Austin, Texas, tijdens de 24-uursrace van Creventic daar vorig jaar november", aldus Dontje. "Het klikte heel erg goed en hij heeft op het laatste moment besloten om toch te gaan rijden in de GT4 in dit kampioenschap en heeft mij gevraagd om hem daarbij te ondersteunen, wat natuurlijk enorm cool is!"

Voor Dontje is het een weekeinde met veel nieuwe indrukken: "Het is mijn debuut in Amerika en mijn eerste keer in Daytona. Natuurlijk heb ik van meerdere rijders verhalen gehoord over het circuit, de banking en alles, maar ik ben zo iemand die dat dan eerst zelf wil ervaren. Ik was erg onder de indruk. Het is zo gaaf om de banking door te gaan en dan eigenlijk niet te weten wat er komt, want je kunt maar heel weinig naar voren kijken. En dan toch met zo'n snelheid door de bocht gaan, dat is iets magisch!"

180125 CTSC Dontje 1
Dontje bij het uitkomen van de 'International Horseshoe' op het infield van Daytona

De trainingen van gisteren waren voor het Winward-team de roll-out met de gloednieuwe auto. "Het was allemaal wat rommelig, wat stressig. Ze zijn als team van één naar drie auto's gegaan, wat het voor het team lastig maakt om alles goed te laten verlopen. Brice heeft hier ook nog niet eerder gereden, dus ook voor hem is het een debuut. We zaten er een paar keer goed bij. Ik denk dat de auto niet direct kans maakt op de overwinning, maar als we kunnen blijven rijden en de vier uur volmaken, dan kunnen we het best goed doen. Ik heb er enorm veel zin in! Er is vandaag nog één vrije training en dan de kwalificatie, en morgen de race."

180125 CTSC 31 TCR
De TCR-klasse is dit jaar nieuw in de IMSA-CTSC, de enige niet-Audi is deze Golf

In totaal staan er 42 auto's aan de start van de vier-uurswedstrijd voor de Continental Tire SportsCar Challenge op Daytona International Speedway. De Grand Sport (GS)-serie is het speelveld voor GT4-auto's, met dit weekeinde voor het eerst ook de nieuwe modellen van Mercedes-AMG en Audi. Mercedes is ook gelijk het best vertegenwoordigd met niet minder dan negen auto's aan de start. Ford doet daar nauwelijks voor onder met zeven Mustang GT4's. Klantenteams van Porsche en Audi zijn er elk met vier auto's, terwijl telkens twee McLarens, twee BMW's en twee Aston Martins het veld completeren. Nieuw in de Continental Tire-competitie is dit jaar de TCR-klasse, waarvoor er in Daytona zeven auto's ingeschreven zijn: één Volkswagen Golf en zes Audi's. De Street Tuner (ST)-klasse bestaat uit zes auto's: twee Porsche Caymans, één BMW 328 en drie Mini JCW's.

Voor de volledige (en geactualiseerde) inschrijflijst van de IMSA Continental Tire SportsCar Challenge in Daytona, klik hier.

Reacties

  • 1
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 25 januari 2018 16:45

  Circuit is compleet verlicht hoor ook in de nacht. Hoort Indy niet gewoon in een GT3 te zitten ? Een linkje naar het complete deelnemers veld is ook wel erg prettig soms.

  • 3
  • 0
   
  René de Boer 25 januari 2018 18:48

  Het gaat hier om de IMSA Continental Tire SportsCar Challenge, waarvan de race op vrijdagmiddag (lokale tijd, vrijdagavond bij ons) verreden wordt. Van in de nacht rijden is dus geen sprake. Het "niks zien" heeft betrekking op het rijden op de banking, waar het blikveld van de coureurs zeer beperkt is. Een link naar de inschrijflijst is op het moment via de IMSA-site niet beschikbaar. Zo gauw die er is, zal ik hem publiceren.

  • 0
  • 0
   
  Dirk 25 januari 2018 19:02

  Er waren toch ook roddels dat HTP de mercedes steun zou verliezen?

  • 0
  • 0
   
  René de Boer 25 januari 2018 19:35

  Dat is mij geheel nieuw. Vorige week in Dubai nog uitgebreid met Norbert Brückner van HTP gesproken, niets aan de hand. En Wim de Pundert was vorig jaar in Spa nauwelijks bij de stand met de Mercedes-AMG GT4 weg te slaan, dus dat valt ook wel mee. Het enige is dat Renaud Dufour HTP als technisch directeur per 1 januari verlaten heeft en overgestapt is naar Black Falcon.

  • 2
  • 0
   
  Marcel ten Caat 25 januari 2018 21:43

  Op een Duitse website heeft vooralsnog alleen maar gestaan dat HTP Motorsport zich, op 1 AM wagen na tijdens een paar races, terugtrekt uit de Blancpain GT Series en zal gaan deelnemen aan de ADAC GT Masters. Indy Dontje zou daarbij achter het stuur van een van de Mercedes-AMG GT3s stappen.

  • 0
  • 0
   
  Dirk 26 januari 2018 08:34

  Dank voor de updates heren, weer fakenews voorkomen ;-)

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet