DTM

DTM: Volop sfeer met 78.000 bezoekers bij openingsrace. DTM en Bernd Schneider laten traditie herleven

De spanning was bij alle betrokkenen merkbaar aanwezig, maar op zondagavond was het duidelijk: de DTM is terug, en sterker dan ooit. Dat was de conclusie na het openingsweekeinde van de nieuwe Deutsche Tourenwagen Masters op het circuit van Hockenheim, dat werd bijgewoond door in totaal 78.000 bezoekers. Veel elementen waren zeer herkenbaar, waaronder de winnaar: Bernd Schneider domineerde met zijn Mercedes als vanouds.

Tekst: René de Boer
Foto's: Sportbild Redaktion G.&H. Müller

Na maanden van testen en wachten kwamen op vrijdagmiddag de 19 DTM-bolides voor het eerst in actie tijdens twee zogeheten 'roll-outs' van ieder tien minuten, waarin niet mocht worden ingehaald. Over de zin hiervan lopen de meningen uiteen, maar het was wel een goed gevoel om eindelijk eens kant-en-klare auto's over de baan te zien rijden. Hoewel zelfs dat relatief is: de twee Rosberg-Mercedessen zijn nog steeds maagdelijk wit en ook de Euroteam-Opel van Stefano Modena vermeldt nog geen enkele sponsor-aanduiding.

Op zaterdag begon het serieuze werk met twee vrije trainings, gevolgd door een kwalificatietraining van een uur, waarin er constant actie op het circuit was. Dit blijkt voor de fans toch leuker dan de 'top-qualifying' uit de oude DTM, waarin iedere coureur een rondje rijdt. Spannend op de televisie, maar saai op het circuit zelf. De snelste trainingstijd was voor Bernd Schneider, de elfde pole uit zijn loopbaan in 145 DTM-starts. Hij werd gevolgd door de beide Opels van Manuel Reuter en Timo Scheider, die alletwee exact dezelfde tijd reden. Marcel Fässler kwalificeerde zich op zijn 24e verjaardag als vierde, gevolgd door Uwe Alzen, Michael Bartels en Thomas Jäger. Met Scheider, Fässler en Jäger stonden dus drie oud-Formule 3-rijders onder de eerste zeven. Een knappe prestatie van de junioren, die in Hockenheim alledrie hun toerwagen-debuut beleefden. De onderlinge verschillen in het veld waren klein: vijftien auto's kwalificeerden zich binnen een seconde.

De Abt-Audi's waren net klaar en speelden geen rol van betekenis, maar het team was tevreden over de geboekte vooruitgang
(Foto: Team Abt Sportsline / Speedpool)

Paraderonde
De startopstelling voor de eerste race werd traditioneel voorafgegaan door de paraderonde in het Motodrom van Hockenheim, waarbij alle coureurs en teamleden de auto's naar binnen duwden. Een schitterend schouwspel, met toeters, vlaggen en vuurwerk begeleid door de duizenden dolenthousiaste fans op de tribunes. "Dit heb ik echt nog nooit meegemaakt. Anders dan het BTCC op Oulton Park in de regen", zei Abt-Audi-coureur Laurent Aiello. Ook zijn landgenoot Olivier Panis was aanwezig en toonde zich zeer onder de indruk. "Dit maak je in de Formule 1 nergens mee", zei de voormalig winnaar van de GP van Monaco, die skispringers Martin Schmitt en Sven Hannawald, alsmede springruiter Rodrigo Pessoa meenam in de McLaren-Mercedes tweezitter.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet