GT

GT: Potsierlijke situatie rondom diskwalificatie Zakspeed-Mercedessen

170921 ADAC GT Zakspeed
De beide Zakspeed-Mercedes-AMG GT3's staan dit weekeinde op Hockenheim weer aan de start

De hele situatie rondom de diskwalificatie van de beide Zakspeed-Mercedes-AMG GT3's na het ADAC GT Masters-evenement van afgelopen weekeinde op de Sachsenring neemt zo langzamerhand potsierlijke vormen aan. Eerst kondigde het Zakspeed-team aan, tegen de diskwalificatie in beroep te gaan, maar trok daags erna het beroep weer in. Vervolgens kwamen er twee tegenstrijdige verklaringen van eerst Mercedes-AMG en daarna van het team zelf.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Eerst kwam Mercedes-AMG gisterochtend met een persverklaring, waarin werd gesteld dat het voor Mercedes niet verklaarbaar was, hoe de gewijzigde mapping van het motormanagement, waardoor de nokkenastiming werd veranderd, op de ECU van de beide Zakspeed-Mercedes-AMG GT3's terechtgekomen was. Deze mapping kwam niet overeen met de homologatieversie. Ook stelt Mercedes dat de ingenieurs van Mercedes-AMG de afwijking aan de motoren van de Zakspeed-auto's hadden opgemerkt en de technische commissarissen van de Duitse auto- en motorsportfederatie DMSB hierover hadden geïnformeerd. Een opmerkelijke gang van zaken, wanneer een fabrikant een klantenteam, dat bovendien de status van officieel ondersteund team had, verklikt bij de autoriteiten... Tevens verklaarde Mercedes-AMG dat de contractuele verbintenissen met het Zakspeed-team met onmiddellijke ingang waren verbroken.

Later gisteren reageerde Zakspeed met een verklaring, dat niet Mercedes, maar het team zelf het contract met Mercedes had opgezegd, en wel maandag al. Bovendien stelt Zakspeed, de DMSB verzocht te hebben om een sportjuridische procedure om de achtergronden die geleid hebben tot de diskwalificatie van de beide auto's te onderzoeken. "De ontwikkelingen bij het ADAC GT Masters-weekeinde op de Sachsenring lieten ons geen andere keuze dan de samenwerking met onze partner met onmiddellijke ingang te beëindigen", verklaarde teambaas Peter Zakowski. "Tot op dit moment beschikken we als team niet over de gegevens en feiten die tot de diskwalificatie hebben geleid. We zullen al het mogelijke doen om de situatie zo helder mogelijk op te lossen."

Rogivue neemt plaats Yelmer Buurman in
Dit weekeinde rijden de beide Zakspeed-Mercedessen tijdens de finale van de ADAC GT Masters op de Hockenheimring. De rijdersbezettingen zijn Luca Stolz/Luca Ludwig en Nicolai Sylvest/Nicolas Rogivue. Daarbij is de terugkeer van de Zwitser Rogivue opmerkelijk: voor het Sachsenring-weekeinde werd die, volgens het team met het oog op de voorbereidingen voor het komende seizoen, vervangen door onze landgenoot Yelmer Buurman. Nu mag Rogivue dus toch weer rijden, want dat Buurman als officiële AMG-coureur niet meer beschikbaar is, is gezien de ontstane situatie begrijpelijk.

Reacties

  • 0
  • 0
   
  Dirk 22 september 2017 13:18

  Bizar, dit besluit gaat toch niet van vandaag op morgen? Wat is hier echt aan de hand?

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 22 september 2017 18:12

  Het begint een beetje op de Mercedes-AMG praktijken van de 24 Uur van Spa in 2016 te lijken toen er ook van alles mis ging en niemand verantwoordelijk was ;-)

  • 0
  • 0
   
  Racing-Fan 22 september 2017 18:30

  Wow een echte rel!

  • 0
  • 0
   
  Marcel ten Caat 26 september 2017 23:24

  Ik citeer onze Duitse vrienden van GT-Eins even: "Die Chancen den neuen Nissan 2018 auch in Deutschland zu erleben stehen nicht schlecht: am Rande des Testeinsatzes verfolgte auch ein am Ring bekannter Teamchef, dessen beide Mercedes nächstes Jahr wohl nicht mehr im ADAC GT-Masters antreten werden, das Rennen persönlich in der Box mit..."

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet