TCR Series

TCR International: Dubbelslag voor Gianni Morbidelli in actievolle races op Oschersleben

2017-2017 Oschersleben Race 1---10 Gianni Morbidelli 151

Na maanden van teleurstellingen en frustraties is Gianni Morbidelli weer helemaal terug van weggeweest. De Italiaanse coureur had sinds april 2016 geen race meer gewonnen, maar liet in beide races op Oschersleben zien dat er nog wel degelijk rekening met hem gehouden moet worden. Hij won beide wedstrijden en behaalde het maximum aantal punten dat er in een raceweekend kan worden gehaald, namelijk 55, inclusief 5 voor de poleposition. Ook blijdschap bij zijn Zweedse WestCoast Racing team, dat na de switch naar Volkswagen eindelijk weer konden zegevieren.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: TCR Benelux

2017 Oschersleben Race 2 flag


De zege van Morbidelli in de tweede race was een waar kunststukje. Waar iedereen dacht dat Mat'o Homola, met nog twee bochten te gaan naar de overwinning zou rijden, was daar opeens de sluwe veteraan die de Opel Astra-coureur voorbij schoot alsof hij stilstond. Enorme blijdschap bij het Westcoast team en diepe teleurstelling bij de Opel mannen die hun eerste winst door de vingers zagen glippen.

De twee races op Oschersleben gooiden het klassement weer helemaal door elkaar. Een weekend om maar snel te vergeten voor de twee titelkandidaten Attila Tassi en Roberto Colciago, die als eerste en tweede naar Oschersleben kwamen, maar met lege handen weer huiswaarts keerden. Ook niet het weekend voor Pepe Oriola, die na een schandelijke duwpartij op Jaap van Lagen in de eerste race, met één schamel puntje weer naar Spanje vertrok. Dit alles was in het voordeel van Jean-Karl Vernay, die ondanks zijn schandalige wraakactie op Tassi in race 1, weer de koppositie overnam dankzij zijn derde plaats in de tweede race. Vernay leidt de dans met twee punten voorsprong op Tassi en acht op Colciago. De TCR International Series gaat nu de zomerstop in om op 2 en 3 september weer los te barsten op het Chang International Circuit in het Thaise Buriram.

STAND

2017 Oschersleben Race 1 start


Race 1
Op voorspraak van Volkswagen Motorsport werd Jaap van Lagen dit weekeinde opnieuw toegevoegd aan het rijderskorps van Leopard Racing. Hij stelde het team niet teleur en kwalificeerde zich als tweede, naast de verrassende poleman Morbidelli. Van Lagen was niet de enige landgenoot die aan de start kwam in deze hoog aangeschreven serie. De pas 17-jarige Danny Kroes kwam met een SEAT León aan de start, gerund door Ferry Monster Autosport. Het werd een actievolle wedstrijd met lekke banden, moedwillig contact en zelfs een zwarte vlag voor Stian Poulsen voor het herhaaldelijk negeren van de 'track limits'.

2017-2017 Oschersleben Race 1---Start Race1 3

Morbidelli had de beste start voor Lloyd en Huff. Van Lagen verpestte zijn start en viel terug naar een zevende plaats. Tassi verremde zich en raakte vol Vernay in de zijkant. Beide wagens spinden van de baan en kwamen helemaal achteraan de baan weer op. Vernay nam een aantal ronden later wraak op Tassi en ramde hem de baan af. De safetycar moest de baan op om de gemoederen even tot rust te laten komen. Een terechte drive through straf voor Vernay volgde.

Inmiddels vocht Van Lagen zich terug naar de vijfde plaats, maar kreeg een flinke beuk van Oriola en viel terug naar een elfde plaats. Ook Oriola kreeg hiervoor een straf. Danny Kroes pakte door verstandig te rijden en zich buiten de melee te houden diverse plaatsen. Het jonge talent behaalde uiteindelijk een fraaie negende plaats en zijn eerste punten in deze serie. Morbidelli won de eerste race voor Lloyd en Huff. Van Lagen werd toch nog achtste na een pittige race.

LEES HIER het verhaal van Jaap van Lagen over Oschersleben

2017-2017 Oschersleben Race 1---Podium Race1 4


UITSLAG RACE1

2017-2017 Oschersleben Race 2---Start Race2 15
Race 2
De wedstrijd begon dramatisch nadat enkele rijders ruimtes zagen die er niet waren. Acht auto's waren bij de massacrash betrokken en dat betekende meteen het einde voor enkele hoofdrolspelers in de serie, zoals Roberto Colciago, Pepe Oriola, Rob Huff en James Nash.

2017-2017 Oschersleben Race 2---14 Jaap van Lagen 88

Nadat alle brokstukken waren opgeruimd volgde eindelijk de herstart voor een wedstrijd over 15 ronden. Van Lagen zat gelijk weer in de hoek waar de klappen vielen. Hij kreeg van de Hongaar Tassi een beuk in het gevecht om plaats vijf. Van Lagen ploegde door het gras met een lekke band en moest opgeven.

2017-2017 Oschersleben Race 2---38 Danny Kroes 91

Danny Kroes volgde de tactiek van de eerste race en pakte de ene na de andere plek. Met uitzicht op plaats zes brak echter zijn schokbreker en hij moest de strijd staken. Voorin maakte het kwartet Homola, voor Morbidelli, Vernay en Lloyd, reclame voor de autosport. Een ronden lang durende strijd met close racing was het beste wat de serie tot nu toe heeft gebracht. Het werd nog mooier in de voorlaatste bocht van de laatste ronde, toen Morbidelli op een fraaie manier koploper Homola totaal verraste en de wedstrijd won.

UITSLAG RACE 2


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet