TCR International

TCR International: Jaap van Lagen slachtoffer 'autorodeo' bij terugkeer in TCR

Jaap van Lagen 81

Op voorspraak van Volkswagen Motorsport werd Jaap van Lagen dit weekeinde opnieuw toegevoegd aan het rijderskorps van Leopard Racing. Voor de snelle Edenaar stond op het circuit van Oschersleben een nieuwe Volkswagen Golf GTI TCR klaar om de vaste rijders Rob Huff en Jean-Karl Vernay bij te staan. Door ruw rijgedrag van zijn opponenten kon Jaap zijn tweede startpositie niet omzetten in podiumresultaten tijdens de 7e ronde van de Touring Car International Series.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: TCR International

Bij zijn terugkeer in de Leopard Racing Volkswagen Golf was Jaap direct snel, getuige zijn derde tijd in de eerste vrije training. In de aanloop naar de kwalificatie ging de ervaren coureur om tafel met de ingenieurs voor een paar aanpassingen in de afstelling van de Golf. Het resultaat toonde zich meteen in de uitslag: Jaap klokte een tweede tijd achter routinier Gianni Morbidelli. "In mijn vliegende ronde gleed ik in de laatste bocht heel iets weg over de voorwielen. Anders had ik op de pole position gestaan."

Wielspin bij zijn start vanaf de eerste rij verhinderde dat Jaap direct op podiumkoers lag. Hij koos in de eerste bocht de buitenste lijn, maar gleed over het zand op de baan iets te dwars en kwam als zevende terug op de baan. "Ik wist me terug te knokken naar voren en was aan het strijden voor de vijfde plaats, toen Pep Oriola in de snelle chicane een keiharde beuk uitdeelde op de achterkant van mijn auto. Ik moest door het gras en door het grind en kwam als 11e weer de baan op."

Oriola kreeg voor zijn onsportieve actie een drive-through penalty, maar daar schoot Jaap weinig mee op. In de resterende ronden knokte hij zich terug naar de achtste plaats. "Nu, een paar uur na de race, heb ik nog steeds last van mijn rug en nek. Zo hard reed Oriola bij me achterin. Uiteindelijk was ik achtste, maar ik had de snelheid voor het podium. En dat is zuur."

14 Jaap van Lagen 92

In de tweede race luisterde de rodeocoureur naar de naam Attila Tassi. In de strijd om de vijfde plaats gooide de Hongaar bruut de deur dicht toen Jaap al voor meer dan de helft naast hem reed. "Tassi stuurt gewoon vol naar rechts, dus ik moest door het gras door en alle zeilen bijzetten. Weer terug op de baan voelde ik het meteen: een lekke band linksvoor door de tik op het voorwiel."

De tweede race verliep sowieso tumultueus. Na een supersterke start van Jaap crashten voor hem 6 auto's en achter hem twee auto's, zodat een herstart nodig was. "Jammer, want bij die eerste start pakte ik vanaf de negende plaats direct drie plaatsen." Zo kwam de Edenaar tot de conclusie dat het hem niet meezat tijdens de races. "Ik had graag een mooi resultaat neergezet voor Leopard Racing en voor Volkswagen Motorsport. De snelheid was aanwezig, getuige de 2e tijd in de kwalificatie, en het team heeft een geweldige job gedaan. Helaas ben ik twee keer uit de race geramd. Tja, dan houdt het op."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet