Formule 1

Formule 1: Boekrecensie en prijsvraag ‘Formule 1 voor Dummies’

presentatie-f1-voor-dummies-5

Vorige week verscheen het boek Formule 1 voor Dummies, een nieuw deel in de bekende 'Voor Dummies'-reeks. Er was al een Engelstalige versie, maar autosportjournalist Joe van Burik ging aan de slag voor een Nederlandse editie. Geen vertaling, maar een origineel Nederlands boek voor een Nederlands (Max Verstappen...) en Vlaams (Stoffel Vandoorne...) publiek. Wat heeft Van Burik ervan gebakken? En wil je een exemplaar winnen om daar zelf een oordeel over te vellen? Lees dan vooral verder.

Tekst en foto: Mattijs Diepraam

Wie in een boek moeilijke zaken simpel wil uitleggen, kan voor twee strategieën kiezen. De eerste is voor de lezer op de knieën gaan en alles schrappen wat te ingewikkeld is. De inhoud terugbrengen tot de essentie, zeg maar. De tweede is de lezer serieus blijven nemen, maar wel in het oog houden dat die een leek is die nog veel over de materie moet leren. Je schrapt zo goed als niets, maar je presenteert alle informatie in heldere taal en duidelijk gerangschikt, bij voorkeur in 'laagjes', van makkelijk naar steeds moeilijker, zodat de lezer aan het eind van je verhaal echt iets heeft opgestoken.

Om maar met de deur in huis te vallen: in Formule 1 voor Dummies heeft Joe van Burik voor de laatste aanpak gekozen. Formule 1 is een moeilijke sport, ook al is die prima te reduceren tot 'zo snel mogelijk rondjes rijden in de technisch meest geavanceerde raceauto's ter wereld en daarbij als eerste over de streep willen komen'. Dan heb je de essentie van de sport te pakken, maar je snápt er nog steeds niks van. Je begrijpt niets van de vlaggen die langs de kant worden gezwaaid, weet niet wat een stop-and-go penalty is en waarvoor je die kunt krijgen, en hebt geen sjoege van al die verschillende kleurtjes op de Pirelli-bandwangen. Terwijl al die zaken tegenwoordig het verschil kunnen maken tussen winst en verlies.

Het fijne van Formule 1 voor Dummies is daarom dat je niet lang een dummy blijft als je dit boek ter hand neemt. Overal staan weetjes die je op menig verjaardagsfeestje snel tot een kenner maken. Na wat bladeren ben je Koning Eenoog en als je je daarnaast stort op de passages die verdieping geven, kijk je al met anderhalf kennersoog naar de Formule 1. Van Burik deinst er bijvoorbeeld niet voor terug om de schimmige bv-structuur uit te leggen die Bernie Ecclestone in de afgelopen jaren om de commerciële uitbating van de Formule 1 heeft opgebouwd.

Wat de Nederlands-Vlaamse editie van eigen bodem maakt, is het hoofdstuk waarin hij de F1-coureurs van Nederlandse of Belgische komaf presenteert. Uiteraard spelen Max Verstappen en Stoffel Vandoorne daarin de hoofdrol, want het boek is ondanks alle geschiedenis duidelijk geschreven voor 2017. De F1-teams van 2017 en de regels voor het seizoen 2017 komen uitgebreid aan de orde, wat het boek allesbehalve tijdloos maakt. Commercieel is dat echter goochem, want Van Burik en zijn uitgever kunnen nu alvast tijd reserveren voor een editie-2018, een editie-2019 en ga zo maar door.

De enige knieval voor de echte 'dummy' die ik heb kunnen ontdekken, is een iets te veelvuldig gebruik van het enthousiasmerende uitroepteken. Zijn taalgebruik is toegankelijk genoeg om dat niet nodig te hebben. Bij vlagen houdt Van Burik zich ook net iets te veel aan de objectieve feiten om daar grootsheid dan wel belang aan te ontlenen. Zo vertelt hij iets meer over elke wereldkampioen Formule 1 en behandelt hij uitgebreid de tien 'succesvolste' F1-coureurs. Tegelijk laat hij de kans liggen om de lezer ook te laten kennismaken met Stirling Moss, Gilles Villeneuve of Chris Amon – die grote coureurs die zich om verschillende redenen niet 'in de boeken' hebben gereden. Het zal te maken hebben met het 'Voor Dummies'-concept, waarin 'lijstjes' het altijd prettig doen.

Daar staat tegenover dat je dit boek je ook gewoon verblijdt door de naam Ferdinando Minoia te laten vallen, de Europees kampioen van 1931. In een boek voor dummies! Want ook op dit vlak maakt Van Burik zich er niet makkelijk vanaf: niet alleen de WK's die we allemaal kennen, maar ook de vooroorlogse kampioenschappen komen aan de orde – en zelfs de geboorte van de autosport, de Grand Prix en het permanente racecircuit. Het aantal keren dat de AIACR wordt genoemd (de voorloper van de FIA) is zelfs niet op twee handen te tellen!

Met andere woorden: Formule 1 voor Dummies is zelfs voor autosportkenners een plezier om te lezen. Beter nog: op 'fouten' om het allemaal wat 'simpeler' uit te leggen heb ik Van Burik niet kunnen betrappen, op echte fouten evenmin.

Wil je zelf voor F1-factchecker spelen? Win dan het exemplaar dat we hierbij weggeven. Door een vraag te beantwoorden waarvan je het antwoord uiteraard ook terugvindt in het boek.

Prijsvraag

In welk jaar werd voor het eerst gereden om het FIA Formula 1 World Championship?

Ga naar de Facebook-pagina van AUTOSPORT.NL, like de pagina (voor zover je dat nog niet had gedaan), geef je antwoord in de reacties bij het bericht over deze recensie en ding mee naar de prijs! Onze notaris, mr. Snellespulle, kiest met onpartijdige hand de winnaar uit de goede antwoorden.

Let op: alleen goede antwoorden op Facebook tellen mee! In de reacties hieronder kun je natuurlijk wel op deze recensie reageren.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet