WTCC

WTCC: López klasse apart in kwalificatie Nordschleife, Coronel naar sterke derde startplaats

160527 WTCC Quali Lopez
José María López: ook op de Nordschleife een klasse apart.

José María López liet in de kwalificatie voor de FIA WTCC-races op de Nürburgring weer eens zien waarom hij al twee keer op rij wereldkampioen werd. De Argentijn stond al bovenaan de ranglijst, maar perste er in de slotfase van de sessie een ronde uit die een galavoorstelling was. Met een tijd van 8:35,541 minuten verbeterde de Citroën-coureur zijn eigen kwalificatierecord op de Nordschleife met ruim twee seconden. Teamgenoot Yvan Muller, toch al niet echt een liefhebber van het Eifelcircuit, had met ruim drieënhalve seconde het nakijken. Tom Coronel kwam wederom voortreffelijk voor de dag: hij eindigde dankzij een sterk slotoffensief als derde, waardoor hij morgen de tweede race vanaf de tweede startrij mag vertrekken. Overigens hebben alle uitslagen een voorlopig karakter, want Honda rijdt ook op de Nürburgring met de betwiste bodemplaat, waarover een beroepszaak hangende is.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI

Zoals zovaak wordt de uitkomst beslist in de slotfase van de kwalificatie. Met vier minuten te gaan gaan de meeste rijders nog een keer de baan op. Lopez leidt met een tijd van 8:38,229 minuten, voor Muller op 2,117 seconden, Coronel op 3,953 seconden, Chilton op 4,670, Michelisz, Catsburg, Huff, Monteiro, Björk en Valente. Voor Valente is de sessie echter voortijdig ten einde: de Franse Lada-rijder is bij Antoniusbuche gecrasht nadat er ogenschijnlijk iets is afgebroken aan zijn auto.

160527 WTCC quali Coronel Fantastische laatste ronde levert Coronel P3 op

Bij zijn laatste poging is López een klasse apart met vier van de vijf absolute snelste sectortijden, waarmee hij uitkomt op een tijd van 8:35,541 minuten, een nieuw kwalificatierecord voor de Argentijn. Muller eindigt met een achterstand van 3,573 seconden als tweede. Chilton klimt aanvankelijk op naar de derde plaats met 8:41,163 minuten en verdringt daarmee Coronel. Onze landgenoot klimt echter, mede dankzij een goede 'tow' van Huff op de Döttinger Höhe, naar een tijd 8:40,067 en is daarmee weer derde, voor Norbert Michelisz, die als laatste nog binnen de 8:40 blijft. Daarachter eindgt Tom Chilton, Catsburg is de laatste rijder die nog een geklokte ronde rijdt. Hij klimt op van de achtste naar de zesde plaats. Daarachter completeren Björk, Huff, Bennani en Monteiro de top tien. Huff wordt echter vanwege een motorwissel teruggezet naar de laatste plaats op de grid. Monteiro mag als tiende in de kwalificatie als eerste starten in de 'Opening Race'.

160527 WTCC quali Catsburg
Nicky Catsburg kwalificeert zich als zesde

MAC3
Met de auto van Valente in de vangrails is Lada uiteraard niet in staat om met de voorgeschreven drie auto's deel te nemen aan MAC3, de dit jaar nieuwe 'ploegentijdrit' als extra kwalificatiesessie voor fabrieksteams in het WTCC. Honda start als eerste met Huff, Monteiro en Michelisz, drie minuten later vertrekt Citroën met López, Muller en Bennani. De keuze voor de Marokkaan werd al eerder bepaald, al was op basis van de uitslag van de kwalificatie Chilton een betere optie geweest. In de eerste sector, het verkorte Grand Prix-circuit, pakt Citroën al 8,4 seconde op Honda. Bij de Honda's rijdt Michelisz op kop en het lijkt wel alsof Monteiro en Huff problemen hebben om de Hongaar bij te houden. Gezamenlijk komen de Honda's tot een tijd van 8:47,920 minuten. López krijgt aan het eind van de ronde de opdracht om het rustig aan te doen vanwege het feit dat er wellicht te weinig brandstof in zijn auto aanwezig zou zijn, en zo eindigt de Franse brigade met een tijd van 8:49,484 minuten als tweede.

Uitslag:
1. José María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 8:35,541
2. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 3,573
3. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 4,526
4. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 5,037
5. Tom Chilton (GBr), Citroën C-Elysée WTCC, op 5,622
6. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta WTCC, op 6,881
7. Thed Björk (Zwe), Volvo S60 Polestar, op 6,941
8. Rob Huff (GBr), Honda Civic WTCC, op 8,018

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet