Formule 1

Formule 1: Renault lanceert nieuwe RS16 als onderdeel compleet vernieuwd Renault Sport

1-Renault-Formule-1

Renault heeft zijn terugkeer in de Formule 1 ingebed in een compleet nieuwe structuur voor zijn sportafdeling Renault Sport. Dat maakte de Franse autofabrikant vanmiddag bekend in Parijs. Niet alleen werd de nieuwe F1-auto onthuld, die RS16 is gedoopt, maar ook Kevin Magnussen en Jolyon Palmer werden gepresenteerd als coureurs, met Esteban Ocon als reserverijder. Renault Sport vervat al zijn raceactiviteiten in Renault Sport Racing, alle sportieve auto's komen onder de vlag van Renault Sport Cars te hangen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Renault Sport

De belangrijkste primeur van de presentatie werd afgelopen week al weggekaapt door de media, nadat uitlekte dat Kevin Magnussen bij Renaults nieuwe F1-team Pastor Maldonado vervangt. Gisteren maakte de Venezolaan zelf ook bekend dat hij in 2016 niet op de F1-grid staat. Naast Magnussen en Palmer werd GP3-kampioen Esteban Ocon als de reservecoureur aangekondigd. Evenmin een verrassing was dat ART-teambaas Frédéric Vasseur als de nieuwe sportief directeur werd bekendgemaakt.

De RS16 werd in zwart-met-een-heel-klein-beetje-geel onthuld, een fraai kleurenschema dat volgens Renault echter alleen tijdens de tests wordt gebruikt. De auto is het werk van Bob Bell, met hulp van Nick Chester en Rémi Taffin, en wordt aangedreven door Renaults vernieuwde krachtbron.

2-Renault-Formule-1

De F1-activiteiten in Enstone en Viry-Chatillon worden opgenomen in de nieuwe divisie Renault Sport Racing, waarin Renault al zijn autosportactiviteiten onderbrengt: van Formula E (met e.dams), Formule Renault 2.0 en de RS01 Trophy tot de rallyprogramma's met de Clio R3T en de rallyraid-activiteiten van Renault. Daarnaast heeft Renault de divisie Renault Sport Cars gevormd, waarin de Mégane RS, Clio RS en Mégane GT verder worden ontwikkeld.

De vorige eigenaar Genii Capital blijft een minderheidsaandeel in het team uit Enstone behouden, zo maakte Renault bekend. Ook Gravity Motorsports, een andere activiteit van oud-eigenaar Gérard Lopez, blijft betrokken bij Renault.

3-Renault-Formule-1

Het rijdersmanagementbureau neemt ongetwijfeld deels de zorg op zich van de Renault Sport Academy, een nieuw juniorprogramma waarin Oliver Rowland, Jack Aitken, Kevin Jörg en Louis Delétraz plaatsnemen. Niet toevallig zijn dat de drie winnaars van de Renault-kampioenschappen van 2015 (FR3.5, Eurocup FR2.0, NEC en ALPS), plus Jörg als runner-up.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet