Formule 1

Formule 1: Magnussen vervangt Maldonado bij Renault

 L4R1854

Kevin Magnussen neemt zo goed als zeker de plaats in van Pastor Maldonado bij Renault. Nadat vorige week de eerste berichten daarover al uitlekten, staat nu vast dat de Deen wordt aangekondigd als de nieuwe teamgenoot van Jolyon Palmer. Magnussen stond in de startblokken toen de betalingen uit Venezuela stokten en hernieuwde onderhandelingen met Maldonado's sponsor PDVSA op niets uitliepen. Renault had in zijn vorige hoedanigheid als Lotus de Venezolaan in september al bevestigd voor 2016.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: McLaren Honda

Het veranderende klimaat aan de politieke top in Venezuela lijkt ten grondslag te liggen aan de val van Maldonado. De nieuwe president Maduro stelt lang niet zo'n belang in de aanwezigheid van Maldonado in de Formule 1 als diens charismatische voorganger Hugo Chávez, terwijl ook de Venezolaanse economie zwaar in het slop is geraakt door miljardenschulden aan China en een snelgroeiende inflatie. PDVSA deed in september nog wel de eerste aanbetaling aan (toen nog) Lotus, maar sindsdien liepen de betalingen vertraging op of kwamen ze helemaal niet meer aan.

Renault, dat sowieso liever zakendoet met partner Total-Elf, vond het kennelijk welletjes. De Franse oliemaatschappij zal ongetwijfeld bijspringen, terwijl Magnussen geld meebrengt (er wordt gesproken over 7 miljoen dollar) van het Deense kledingconcern Bestseller, hier te lande vooral bekend van het merk Jack & Jones. Vorige week wist autosport.com al te melden dat Magnussen als vervanger van Maldonado zou worden aangekondigd. Nu is het Britse medium er zeker van dat komende woensdag het duo Magnussen-Palmer wordt gepresenteerd naast de nieuwe F1-auto van Renault.

Ook zullen de Fransen dan Frédéric Vasseur bekendmaken als de nieuwe sportief directeur. Vasseur is baas van het gerenommeerde GP2- en GP3-team ART, dat afgelopen seizoen in beide klassen de coureurs- en teamkampioenschappen naar zich toetrok.

De bekendmaking van Magnussen betekent dat alleen Manor zijn beide coureurs nog moet bekendmaken. Sinds lange tijd lijkt de keuze te gaan tussen Will Stevens, Alexander Rossi en Rio Haryanto. Ook Pascal Wehrlein wordt bij herhaling genoemd als kanshebber, al heeft Mercedes volgens diverse bronnen de Duitser eigenlijk alweer in de DTM geplaatst. GP2 gaat de DTM-kampioen in ieder geval niet doen. De vraag is of nu ook Maldonado zijn pijlen richt op een van de twee Manor-zitjes.

Force India stelt intussen de ene na de andere miljardairszoon als 'ontwikkelingscoureur' aan. Na Alfonso Celis Jr heeft het team Nikita Mazepin benoemd tot tester. Celis rijdt komend seizoen opnieuw V8 F3.5 voor AVF, waar de Mexicaan het salaris van zijn nieuwe teamgenoot en coach Tom Dillmann voor zijn rekening neemt. De vader van Mazepin – hoofdaandeelhouder van chemieconcern Uralchem – heeft onlangs het F3-team Hitech gekocht. Daarmee treedt de Russische olicharg in de voetsporen van Lawrence Stroll, die voor zijn zoon Lance het team van Prema kocht. Lance Stroll is komend seizoen ontwikkelingscoureur bij Williams.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet