Formule 3

GP3: Steijn Schothorst: “We maken er een mooi jaar van”

abudhabi15-vrijdag-62

Het was een aardige verrassing om Steijn Schothorst afgelopen november in Abu Dhabi te treffen voor de GP3-test na afloop van het GP-weekend. Als de test goed zou gaan, lag een terugkeer naar de formuleauto's in het verschiet, zei hij vooraf. Gisteren werd bekend dat Schothorst bij Campos een jaar GP3 gaat doen. We spraken 'm terwijl hij onderweg was naar Genk om samen te karten met Giedo van der Garde – die in 2016 zijn rijderscoach wordt.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Toen we Steijn in Abu Dhabi spraken, vroegen we het hem al: had hij zijn formulecarrière begin 2015 niet opgegeven? Nu het contract met Campos eenmaal is getekend, vragen we het nog een keer. "Ja, ik had echt voor 100% de knoop doorgehakt: we zouden overstappen naar de auto's met een dak erop. Ik heb een goed seizoen gedraaid en het erg naar mijn zin gehad, ook omdat ik samen met mijn vader reed. Kijk, als ik kampioen in de RS01 was geworden, dan was het anders gelopen. De hoofdprijs was een test in een Nissan GT500. Dan heb je een lijntje met Nissan en Renault en ligt een stap naar LMP2-team voor de hand, in een auto met Nissan-motor."

Maar Schothorst liep de titel mis en werd aan het denken gezet: wat nu? "Ik ben in gesprek geweest met McLaren voor een GT3-zitje, maar uiteindelijk vonden we het budget toch te hoog voor wat je ervoor kreeg. Als we gingen racen en toch moesten betalen, dan konden we beter verder om ons heen kijken."

Het antwoord kwam in de vorm van GP3. Zo kwamen de monoposto's toch weer in beeld. "Drie teams benaderden mij met een mooie aanbieding voor de test op Abu Dhabi, waaronder Trident en Campos. We zaten zelf nog met de vraag 'Wat dan wel?', maar we dachten: laten we dit in ieder geval maar doen. Naar Formule 3 hebben we niet gekeken. Dat is duurder én ik ben niet zo'n fan van F3. Dat is toch een beetje een Prema-show. In de GP3 krijgt iedereen komend jaar een nieuwe auto, dus dat is een mooi instapmoment."

Toen de test in Abu Dhabi goed ging, gingen de gedachten vanzelf verder in de richting van de GP3. Het werd Campos en niet Trident, legt Schothorst uit, omdat de onderhandelingen met het Spaanse team iets beter uitvielen. "Het zijn allebei superteams, voor Trident had ik net zo lief gereden." Bij Campos krijgt hij te maken met Alex Palou en Konstantin Tereschenko. "Palou is onwijs goed. Afgelopen jaar maakte hij nog rookiefouten, maar zijn kwalificatiesnelheid was sterk. Dit jaar is hij zeker een titelkandidaat. Van zo'n snelle jongen kan ik veel leren, want hij levert natuurlijk goede data. Over Tereschenko kan ik moeilijker oordelen, maar in Abu Dhabi ging-ie wel hard."

abudhabi15-vrijdag-77

Schothorst ging in Abu Dhabi natuurlijk ook even langs bij MP Motorsport, om een praatje te maken met good old 'Dick Aardappel'.

Schothorst heeft een contract voor één jaar getekend. Verder kijkt hij vooralsnog niet. "Het is niet mijn ambitie om de F1 te bereiken, zo realistisch ben ik wel. Ook naar de GP2 kijk ik nog niet. Dat vraagt in budget ook een flinke stap, dan moet er echt een wondertje gebeuren. Ik had me al neergelegd bij een toekomst in de sportscars, dus mijn doelstelling is vooral om er een mooi jaar van te maken en me zo in de kijker te rijden bij GT- en LMP2-teams. De verwachtingen thuis zijn niet hoog: geen overwinningen en pole positions, top-tien zou al mooi zijn."

Ook al wil Schothorst vooral plezier maken, hij pakt het wel serieus aan. "Ik werk full-time bij McGregor, maar dat ga ik komend jaar iets minderen om me goed te kunnen richten op GP3. Ik heb er een mooi trainingsprogramma voor opgesteld. En ik heb afgesproken met Giedo van der Garde dat hij me gaat begeleiden. Giedo kent de Pirelli-banden en de circuits. Aan die schat aan ervaring ga ik heel veel hebben", zo besluit Schothorst terwijl hij op weg is naar de kartbaan van Genk om samen met Van der Garde te trainen.

Schothorst is de tweede Nederlander van wie bekend wordt dat hij in 2016 in de GP3 uitkomt. Nyck de Vries rijdt komend seizoen voor ART.

Reacties

  • 8
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 22 januari 2016 13:27

  Deze jongen heeft een realistische kijk op de zaken en doet zo te lezen niet aan zelfoverschatting. Hulde en proficiat met deze mooie deal!

  • 3
  • 6
   
  Anonieme gebruiker 22 januari 2016 13:52

  Ik vraag me alleen af wat de beste knul ermee bereiken wil?

  • 4
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 22 januari 2016 15:06

  plezier wellicht?

  • 5
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 22 januari 2016 16:36

  "...mijn doelstelling is vooral om er een mooi jaar van te maken en me zo in de kijker te rijden bij GT- en LMP2-teams." Dat is dus wat hij ermee wil bereiken, duidelijk toch?

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet