24H Series

24H Series: Alle Nederlanders in Dubai

Frankenhout 2
Christiaan Frankenhout (geheel links) was de best geklasseerde Nederlander in Dubai

Al vanaf het begin in 2006 is de Hankook 24H DUBAI misschien wel de meest Nederlandse race van alle buitenlandse lange-afstandsraces. Een Nederlandse organisatie, opgebouwd rondom het team van het bureau Creventic uit het Noord-Limburgse Gennep en de mensen van de Stichting DNRT, zorgt al jaren voor het welslagen van het evenement in de woestijn. En natuurlijk maken ook heel wat Nederlandse coureurs ieder jaar in januari weer graag de reis naar Dubai. Ook dit jaar waren er weer de nodige Nederlandse successen, inclusief klasse-overwinningen en podiumplaatsen. AUTOSPORT.NL zet de prestaties en ervaringen van de Nederlanders op een rij.

Tekst: René de Boer (vanuit Dubai, Twitter: @renedeboer)
Foto's: 24H Series, Tim Upietz, Rebocar

De best geklasseerde landgenoot in het algemeen klassement was Christiaan Frankenhout, die samen met zijn teamgenoten van Hofor-Racing met de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 vierde algemeen werd en daarmee de A6-Am-klasse op zijn naam schreef. Opnieuw een uitstekend succes voor het team van Michael Kroll, die samen met dochter Chantal, de Zwitser Roland Eggimann, de Duitser Kenneth Heyer en Frankenhout weinig problemen kende en met slechts tien ronden achterstand op de winnaars over de eindstreep kwam.

160117 24H Corvette De beproefde Corvette van V8 Racing

Als achtste algemeen en als vijfde in A6-Pro eindigde het team V8 Racing met de beproefde Corvette, bestuurd door Nicky Pastorell, Alex van 't Hoff, Rick Abresch en Wolf Nathan. Dit chassis won in 2007 al de 24-uursrace van Spa, maar is dus ook bijna negen jaar later nog competitief. Met de betrouwbare SLS AMG GT3 van V8 Racing eindigden Duncan Huisman, Max Braams, Luc Braams en Nick de Bruijn samen met Pu Jun Jin als 13e algemeen en als achtste in de A6-Pro-klasse. Dit team had wel te maken met de nodige problemen, waaronder niet goed functionerende tandwielen in de beginfase, waardoor Duncan Huisman al snel de pits in moest.

Zoals in onze eerdere berichtgeving al gemeld, was er voor een aantal Nederlanders in de GT3-klasse geen succes weggelegd vanwege voortijdige uitval. Dat overkwam Peter Kox in de Scuderia Praha-Ferrari 458 Italia, die forse schade opliep tijdens de botsing, met Cressoni aan het stuur, op vrijdagavond met een Ginetta. Dat incident kreeg nog een naspel, want promotor Creventic bepaalde dat de Scuderia Praha vanwege "het ongeval (vermijdbare aanrijding) tijdens de Hankook 24H Dubai en meerdere incidenten in voorgaande races van de 24H Series" niet uit te nodigen voor de volgende wedstrijd van de serie, de twaalf-uursrace van Mugello in maart. Vanaf de race in Zandvoort is het team weer welkom.

Buurman  2 Voortijdige uitval voor Yelmer Buurman in de Mercedes-AMG GT3

Ook de Nederlanders in de beide nieuwe Mercedes-AMG GT3's van het team Black Falcon, Jeroen Bleekemolen en Indy Dontje in de nummer 2-auto en Yelmer Buurman in de auto met het startnummer 3, haalden de eindstreep niet. Officieel gaf het team in beide gevallen opgelopen schade bij aanrijdingen als reden aan, maar het lijkt erop dat de nieuwe auto toch nog niet helemaal vrij van problemen is, want ook bij de GT van het Britse RAM-team moest de oliekoeler worden vervangen. De SLS AMG GT3 van GDL Racing, waarmee vader en zoon Ivo en Rik Breukers samen met Renger van der Zande en Daniël de Jong in actie kwamen, viel, ondermeer als gevolg van elektriciteitsproblemen, uit.

GDL Racing 4 Ivo en Rik Breukers, Renger van der Zande en Daniël de Jong haalden de eindstreep niet

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet