GT

GT: Groeten van de Blancpain-testdag in Spa

IMG 9754

Voor de tweede keer binnen vier dagen waren we gisteren op het circuit van Spa-Francorchamps, ditmaal voor de officiële testdag van de Blancpain GT Series ter voorbereiding op de 'Total 24 Hours of Spa' van eind volgende maand. Zo'n testdag is ook voor journalisten en fotografen heerlijk om te werken: de coureurs die niet in de auto zitten, hebben volop tijd voor een praatje, de pitboxen zijn gewoon toegankelijk zonder allerlei enge bewakingsmensen met oortelefoontjes, en het weer werkte ook nog eens mee. Daarom hier nog een korte impressie van wat we naast de actie op de baan nog zagen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions


IMG 9577

Afgelopen weekeinde, tijdens het ADAC GT Masters-evenement, zagen we regelmatig eencijferige temperaturen op de display bovenop de oude controletoren. Een heel verschil met gisteren!

IMG 9407

Velen die gisteren nog in België aanwezig waren, vertrokken daarna naar de Norisring, waar dit weekeinde de derde ronde van de DTM verreden wordt. Bij BMW ondermeer coureurs Timo Glock, Augusto Farfus en Maxime Martin, bij ROWE-Mercedes Dani Juncadella en bij Audi onder anderen Mike Rockenfeller (hier links op de foto, blijkbaar blij uw verslaggever te zien) en Phoenix-teambaas Ernst Moser (midden). Drievoudig Le Mans-winnaar Marcel Fässler (rechts) rijdt weliswaar niet meer in de DTM, maar weldegelijk ook met Audi in Spa.

IMG 9667

De BMW Z4 GT3 van Alex Zanardi, Bruno Spengler en Timo Glock, die wordt ingezet door het Italiaanse ROAL-team van Roberto Ravaglia (die ook in Francorchamps was, en doorreist naar Paul Ricard, waar dit weekeinde het FIA WTCC in actie komt), was tijdens de testdag nog zwart. Naar we begrepen heeft BMW echter iets leuks in petto voor de uitmonstering van deze auto tijdens de race in juli. "Het is voor ons een mooi jaar, want het is 50 jaar geleden dat voor het eerst een BMW de 24 Uur van Spa won", verklaarde Christophe Weerts, de PR-directeur van BMW Belux. "Ook 40, 30 en 20 jaar geleden won er een BMW in Spa. Alleen tien jaar geleden lukte het net niet: de laatste jaren hebben we niet echt veel geluk in Spa gehad. Dat wordt ditmaal hopelijk beter!"

IMG 9375

Max Koebolt is een van de Nederlandse deelnemers in de Blancpain Endurance Series. Aanstaande vrijdag doet hij praktijkexamen voor zijn rijbewijs, zodat hij dan voortaan ook op de openbare weg een auto mag besturen. Op het circuit lukt hem dat al heel goed. Frans Vörös begeleidt onze jonge landgenoot als rijderscoach.

IMG 9557

Koebolt deelt de WRT-Audi ondermeer met Pieter Schothorst (links), die afgelopen zaterdag de bruiloft van zijn neef Bas moest laten schieten omdat hij zelf in actie kwam tijdens de Blancpain-race op Paul Ricard. "Jammer natuurlijk, want het was een spectaculair feest, maar racen gaat voor", aldus Schothorst. Vader Jeroen kwam gisteren in Francorchamps ook even kijken, terwijl Max Koebolt even geen weg wist met een appel en hem daarom maar in zijn mond hield.

IMG 9331

Rode vlagen waren er gedurende de dag in Francorchamps legio. Voor het eerst waren de LED-borden overal langs de baan in werking, die recentelijk op het circuit werden geïnstalleerd. Hoewel het er op de foto uitziet als een 'Tetris'-spelletje, zijn de knipperende LED's bijzonder goed zichtbaar.

IMG 9621

De diverse onderbrekingen waren natuurlijk wel handig voor de baanposten om losgeraakte onderdelen van auto's veilig te kunnen verwijderen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet