Sportscars

Sportscars: Groeten uit Le Mans 2015

IMG 9232

Het slaaptekort is inmiddels weer enigszins aangevuld en op het rechte stuk tussen Tertre Rouge en Mulsanne rijden weer gewoon vrachtauto's en transportbusjes. Een paar dagen lang was een saai provinciestadje in West-Frankrijk het centrum van de autosportwereld. Er kwamen 263.500 bezoekers, bijna twee keer zoveel als het aantal inwoners van de stad! De strijd in de race was niet buitengewoon spannend, want vanwege uiteenlopende problemen bij de Audi's viel het 20-centimes-stuk al snel in de richting van Porsche. Maar als geheel was Le Mans natuurlijk wel weer mooi, want rondom elk team is er wel een verhaal te vertellen, elke rijder heeft zijn eigen bijzondere momenten beleefd en elke bezoeker heeft wel iets meegemaakt dat indruk maakte. Daarom is Le Mans zo geweldig. We kunnen hier slechts een poging doen om een paar van onze eigen indrukken weer te geven, want ook voor ons als verslaggevers, hoe vaak we er ook waren, blijft Le Mans uniek. Hier daarom onze persoonlijke impressie.

Tekst en foto's: René de Boer (Twitter: @renedeboer) en Mattijs Diepraam (Twitter: @mdiepraam)

IMG 8917

ACO-voorzitter Fillon had zich op woensdagavond tussen de vrije training en de eerste kwalificatie even op het circuit mogen uitleven met een Ginetta LMP3.

IMG 8922

Hier bericht bij over zijn ervaringen aan Scott Atherton, hoofd competitie van het Amerikaanse Tudor United SportsCar Championship.

IMG 9118

Oud-F1-coureur David Coulthard was er ook - hier begroet de Schot Dr. Colin Kolles, die ook een F1-verleden heeft en in Le Mans met zijn eigen sportwagenteam aan de start kwam.

IMG 9001

Nederlands onderonsje in de paddock: Toyota-teammanager John Steeghs, hoofd chassis John Litjens, oud-Le Mans-winnaar Jan Lammers en Gert Valkenburg (v.l.n.r.).

IMG 9224

Porsche had ter hoogte van de Ford-bochten aan de buitenkant van het circuit een 'Experience Center' laten bouwen, het vierde wereldwijd in deze soort. Deze permanente accommodatie wordt gebruikt voor rijvaardigheidstrainingen en presentaties en deed gedurende het raceweekeinde dienst als hospitality voor de vele honderden gasten die door de fabrikant voor de race waren uitgenodigd.

lm15-donderdag-1

Als het spektakel nog echt moet beginnen, zijn alleen de die-hards vroeg op de been. Zelfs zonder TK in het veld.

lm15-donderdag-4

Poetsen, dat is vooral het donderdagochtendwerk.

lm15-donderdag-7

Al zijn er auto's waarvan het bodywork uit zichzelf al glimt.

lm15-donderdag-2

lm15-donderdag-3

Een klein Frans team met opeens veel Aziatische invloeden.

Reacties

  • 7
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 17 juni 2015 13:31

  Grote klasse René de Boer en Mattijs Diepraam, een indrukwekkende reportage. Dit geeft een mooi kijkje achter de schermen, want thuis zag ik niet veel meer dan de race zelf, dit is echt genieten, hartelijk dank!!!

  • 4
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 17 juni 2015 14:57

  Complimenten voor de mooie foto's , maar toch mis ik nog een paar soorten sfeerfoto's. wat te denken van de kermis met de vreemd uitziende "botsauto's" , de volle campings met alles daarom heen , en natuurlijk dronken Engelsen midden in de nacht enz. maar nogmaals een hele mooie reportage .

  • 6
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 17 juni 2015 15:10

  Zelf ook net terug uit le mans en om eerlijk te zijn viel het een beetje tegen. Geen dronken Engelsen gezien. Geen regen tijdens de race helaas wel op de vrijdag. Geen ode aan de mclaren f1 die in 1995 won. Geen vuurwerk tijdens de race. Geen duwel tussen audi en porsche tot de streep de race was om zes uur in de ochtend al beslist. Geen gekke Kermis gezien. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Slecht was het niet. Maar speciaal zou ik het niet willen noemen. Groetjes Maarten

  • 5
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 17 juni 2015 15:57

  Camping hebben ze vorig jaar net gedaan, hè? :) http://autosport.nl/klasse/nieuws/23121/groeten-vanaf-de-camping-op-le-mans Niet elk jaar hetzelfde doen...

  • 3
  • 0
   
  Casey 17 juni 2015 22:01

  Dank voor deze impressie! Leuk om de dingen te zien wij vanaf tribune 19 niet konden zien! Maar voldoende genoten, mooi zicht op het beeldscherm en de pits! Vlakbij ons tentje op camping Nord, ideaal! Hopelijk volgend jaar weer!

  • 2
  • 0
   
  Nylz 18 juni 2015 00:28

  Prachtige 'Groeten Uit', René en Mattijs! Krijg helemaal zin om weer een keer de 24 heures te bezoeken.

  • 1
  • 0
   
  Toeschouwer 18 juni 2015 08:37

  Weer een bevestiging dat ik zelf ook eens Le Mans moet bezoeken! Klasse! Dit is ook wel het momentum van het enduranceracen: veel interesse van fabrikanten, maar toch ook veel amateurs die meedoen. Momenteel leuker om te volgende dan Formule 1! Verzoek aan autosport.nl: als ik op mijn smartphone de artikelen lees, dan blijven die fotootjes zo klein! Is het mogelijk dat jullie die (bijvoorbeeld door erop te klikken) groter kunnen maken?

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet