Formule 2

GP2: Palmer leidt kampioenschap na zege in sprintrace Bahrein

 G7C3525

Na een geweldige start vanaf de derde rij en een snelle passeeractie op Simon Trummer heeft Jolyon Palmer de GP2-sprintrace in Bahrein op zijn naam gebracht. Daarmee greep de DAMS-coureur de leiding in het kampioenschap, omdat Stoffel Vandoorne het slachtoffer werd van een aanvaring met Mitch Evans. Daniël de Jong startte goed vanaf de 11e startpositie en lag even achtste, maar zakte uiteindelijk toch weer terug naar de 11e plaats.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Sam Bloxham & Alastair Staley (LAT)

Geweldige starts van Jolyon Palmer, Julian Leal en Adrian Quaife-Hobbs bepaalden de uitslag net zozeer als de slechte starts van poleman Felipe Nasr en hoofdracewinnaar Stoffel Vandoorne. Door het trage wegkomen van Nasr pakte Simon Trummer vanaf de eerste rij de koppositie, maar Palmer passeerde de Zwitser al in de tweede ronde, om de leiding daarna niet meer af te staan. Trummer volgde de hele race in zijn kielzog, met Julian Leal op dezelfde afstand van Trummer. Quaife-Hobbs, die vanaf de tiende startplaats naar de vierde plaats omhoogschoot, was de enige die zijn positie niet kon vasthouden: hij verloor aan het slot nog twee plaatsen aan Nasr en Stéphane Richelmi.

De openingsfase leverde volop spektakel op. Bij de start voltrok zich een ramp voor Racing Engineering, toen zowel Stefano Coletti als Raffaele Marciello op de startopstelling bleef staan. Daarna raakte de matig gestarte Stoffel Vandoorne verwikkeld in een melée van middenmoters, een strijd waar hij niet ongeschonden uitkwam: zijn voorvleugel raakte beschadigd na contact met Mitch Evans. De glorieuze winnaar van gisteren reed de race in een armoedige 22e positie uit. Alexander Rossi zag de lucht ook uit zijn race verdwijnen toen hij na twee ronden de pits moest opzoeken met een lekke band.

 G7C3275

Na de wilde eerste ronden stabiliseerde het veld zich. Palmer hield een gat van 0,6 tot 0,8 seconden in stand op Trummer, met daarachter Leal, Quaife-Hobbs, Nasr en Arthur Pic. Richelmi was de enige coureur die oprukte: de teamgenoot van Palmer schoof twee plaatsen op en veroverde ten koste van De Jong en Binder de zevende plaats. Een paar ronden verder had ook Evans zich voorbijgeworsteld aan Binder en De Jong, die vervolgens bijna de hele race als negende en tiende circuleerden.

Vooraan was het de vraag hoe Palmer zijn banden zou goedhouden. Zijn hoofdracezeges van vorig jaar waren altijd tot stand gekomen door te kiezen voor een bandenstrategie van hard/hard (of medium/medium), daarmee zijn zondagsrace bewust ruïnerend. Die tactiek is dit jaar niet meer toegestaan. Hoe Palmer het in een sprintrace zou doen met rubber waarop hij wél kans maakte op de zege, was nog maar de vraag – zeker nadat DAMS hem halverwege nog eens waarschuwde voor zijn bandenslijtage.

 79P6941

Palmer ging daarop nog beheerster rijden en liet het gat op Trummer slinken tot een minimale halve seconde, terwijl Leal kort achter Trummer ook voorzichtig deed. Het kijkvermaak moest daardoor uit het middenveld en de achterhoede komen. Markelov, Daly en Izawa streden keihard om de 12e plaats, terwijl daarachter zelfs vijf auto's soms met drie naast elkaar over de baan gingen: Cecotto, Berthon, Marciello, Abt en Lancaster maakten de strijd om de 14e plaats tot een waar genoegen voor de toeschouwer.

Met nog vijf ronden te gaan was Adrian Quaife-Hobbs op de vierde plaats die eerste die in bandenproblemen kwam. De Brit vocht voor wat hij waard was en pakte Felipe Nasr zelfs even terug, maar moest uiteindelijk toch zijn plek gewonnen geven. Ook Richelmi – even daarvoor al opgerukt naar de zesde plaats ten koste van Pic – ging aan Quaife-Hobbs voorbij.

 79P7166

AQH had door zijn tempo een treintje gecreëerd met Richelmi, Evans, Pic, Binder en De Jong, waar Artem Markelov op het laatst ook nog aanhaakte. De Jong leek te kunnen profiteren van de strijd tussen Richelmi, Evans, Pic en Binder, die recht voor zijn neus bijna stilstonden in hun pogingen elkaar uit te remmen, maar met vier auto´s naast elkaar blokkeerden ze elke doorgang. Daardoor kon Markelov juist de tiende plaats van De Jong afpakken.

Vooraan deed Palmer intussen precies genoeg om Trummer en Leal van zich af te houden. Palmer vertrekt daardoor uit Bahrein met een ruime leiding in het kampioenschap. Niet eens op Stoffel Vandoorne, de winnaar van gisteren, maar op Julian Leal, die dit weekend twee keer het podium mocht bezoeken – niet slecht voor de Colombiaan, die nog altijd als pay driver wordt beschouwd. Vierde in het kampioenschap staat nu Simon Trummer, die evenmin als Leal als hoogvlieger wordt gezien. Nadat hij gisteren uit de pitstraat startte, ging het de Zwitser daarna alleen maar voor de wind, met vandaag zijn eerste GP2-podium als resultaat.

 SBL6167

GP2, Sakhir, race 2, 6 april 2014

1. Jolyon Palmer - DAMS – 23 ronden, 41'02"440
2. Simon Trummer - Rapax - 0"8
3. Julian Leal - Carlin - 1"4
4. Felipe Nasr - Carlin - 8"7
5. Stéphane Richelmi - DAMS - 16"4
6. Adrian Quaife Hobbs - Rapax - 17"6
7. Mitch Evans - Russian Time - 18"0
8. Rene Binder - Arden - 19"7
9. Arthur Pic - Campos - 19"9
10. Artem Markelov - Russian Time - 20"6
11. Daniel De Jong - MP – 21"0
12. Takuya Izawa - ART - 21"7
13. Daniel Abt - Hilmer - 29"1
14. Johnny Cecotto - Trident - 33"5
15. Jon Lancaster - MP - 34"0
16. Rio Haryanto - Caterham - 35"7
17. Nathanael Berthon - Lazarus - 38"0
18. Andre Negrao - Arden – 38"5
19. Kimiya Sato - Campos - 39"4
20. Facu Regalia - Hilmer - 44"0
21. Axcil Jefferies - Trident - 48"5
22. Stoffel Vandoorne - ART - 49"3
23. Stefano Coletti - Racing Engineering - 1'20"9
24. Raffaele Marciello - Racing Engineering – 1 ronde
25. Alexander Rossi - Caterham – 1 ronde

Snelste ronde: Alexander Rossi, 1'45"344

Uitgevallen
17e ronde - Conor Daly
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet