Formule 2

GP2: Vandoorne als McLaren-reserve aan de slag bij ART

vandoorne-mclaren

Ook onze zuiderburen zijn komend jaar met een reservecoureur actief in de Formule 1. McLaren heeft Stoffel Vandoorne aangesteld als derde rijder en hem zoals verwacht bij ART geplaatst voor een seizoen GP2. De verrassing is de keuze voor Takuya Izawa als teamgenoot voor Vandoorne, een beslissing die deel uitmaakt van een bredere samenwerking tussen McLaren, Honda (vanaf 2015 motorleverancier van McLaren) en ART.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: PR

Met de komst van Vandoorne naar ART herleven de tijden waarin het team Lewis Hamilton voor McLaren naar de top voerde. In 2005 (toen nog als ASM) en 2006 hielpen de Fransen Hamilton aan achtereenvolgende titels in de F3 Euroseries en de GP2. Een jaar later was de Brit viervoudig GP-winnaar.

Vandoorne volgde tot nu toe weliswaar niet de Hamilton/Hülkenberg-route naar de F1, maar hoopt in het team van Frédéric Vasseur en Nicolas Todt in ieder geval in de GP2 die draad op te pakken. De 21-jarige Belg werd vorig jaar tweede in het Formule Renault 3.5-kampioenschap achter Kevin Magnussen, die komend seizoen de nieuwe teamgenoot van Jenson Button wordt. Vandoorne zal het druk krijgen, want hij gaat in de Europese GP-weekenden zijn aandacht verdelen over zijn rol als officieel reservecoureur voor McLaren en een vrije training, een kwalificatiesessie en twee races in de GP2.

De teamgenoot van Vandoorne bij ART wordt Takuya Izawa. Een verrassende keuze, maar wie denkt dat de 29-jarige Izawa een grof betalende Japanner op leeftijd is, moet dat oordeel wellicht heroverwegen. In Super Formula ontwikkelde Izawa zich de laatste jaren tot een geduchte tegenstander van André Lotterer en Loïc Duval, de beste sportscar-coureurs van dit moment en beiden een gemis voor de Formule 1. Een derde plaats in het Super Formula-kampioenschap van 2012 is zijn beste prestatie. Afgelopen seizoen won hij ook een race. Ook in Super GT is Izawa een vaste waarde voor Honda, vanaf volgend jaar de motorleverancier van McLaren in de Formule 1.

Met de bevestiging van Vandoorne bij ART wordt het GP2-duel tussen Raffaele Marciello en Stoffel Vandoorne, een feit. Ferrari maakte gisteren al bekend dat het Marciello in de GP2 plaatst, maar noemde het team nog niet. Een dezer dagen zal duidelijk worden dat dat Racing Engineering is. Het Spaanse kampioensteam heeft Mitch Evans nog altijd in beeld voor de tweede auto, maar de Australiër komt eigenlijk budget tekort. Felipe Nasr is nu de eerste kandidaat als het niet lukt om een contract als F1-reserve binnen te halen.

Voor wat betreft de overige GP2-transfers die we in ons GP2-kerstoverzicht aankondigden, is alleen de verbintenis tussen André Negrão en Carlin niet doorgegaan. Op het laatst besloot Carlin dat het aan één niet zo heel talentvolle pay driver (Julian Leal) genoeg had. Negrão nam daarop zijn budget mee naar Arden, waar hij teamgenoot wordt van de eveneens goed gebudgetteerde René Binder. Carlin is nu op zoek naar een topcoureur mét vol budget, wat geen eenvoudige opgave is. De verbintenissen van Rossi en Haryanto bij Caterham, Arthur Pic bij Campos en Leal bij Carlin werden in de afgelopen weken bevestigd.

MP Motorsport, het Nederlandse GP2-team, heeft volgens teambaas Sander Dorsman nog enkele weken de tijd nodig om zijn line-up compleet te maken. Will Stevens zit daar in ieder geval niet bij. De Brit testte wel voor MP in Abu Dhabi, maar tekende onlangs bij voor nog een seizoen FR3.5 bij Strakka.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet