Formule 1

F1: Caterham verder met Kobayashi en Ericsson

kobayashi-frijns-ericsson-caterham

Caterham gaat in 2014 verder met Kamui Kobayashi en Marcus Ericsson. Voor de Japanner betekent het een terugkeer naar de Formule 1 na een seizoen in het GT-programma van Ferrari. De Zweed debuteert in de F1 na vier jaar in de GP2. Het team uit Leafield maakte al bekend dat het Charles Pic niet zou behouden, terwijl de aankondiging van Giedo van der Garde als reserverijder bij Sauber feitelijk al bevestigde dat Caterham had gekozen voor Kobayashi en Ericsson, de namen die de laatste weken steeds vaker de ronde deden.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Caterham, GP2 Series

Kamui Kobayashi gaat met Caterham zijn vierde volledige F1-seizoen in. Nadat hij aan het eind van het seizoen 2009 vanuit zijn rol als Toyota-reservecoureur zijn debuut maakte als tijdelijk vervanger van Timo Glock, tekende hij in 2010 voor (BMW) Sauber, waar hij drie jaar lang opviel door zijn strijdlust en opmerkelijke passeeracties.

Zijn rol leek uitgespeeld toen hij na het seizoen 2012 zijn plaats bij Sauber verloor, ondanks het feit dat hij niet echt onderdeed voor zijn toenmalige teamgenoot Sergio Pérez. Terwijl Pérez op weg leek naar zijn doorbraak bij McLaren, restte er voor de Japanner niets anders dan een rol als teamgenoot van Toni Vilander bij AF Corse, in het GT-programma van Ferrari. Met vers budget van zijn Kamui Support-programma en een jaar GT-ervaring dat – zo zeggen sportscar-kringen – zijn impulsieve karakter aardig heeft bedwongen, keert hij nu terug in de Formule 1.

"Het is een geweldig gevoel om terug te zijn als F1-coureur en ik ben blij dat dat met Caterham is", aldus Kobayashi. "In mijn gesprekken met het team ben ik onder de indruk geraakt van de koers die ze willen varen en hoeveel daarin is geïnvesteerd."

ericsson-caterham

Marcus Ericsson behoorde vier jaar lang tot de betere GP2-coureurs voordat hij in Zweden opeens het budget wist te bemachtigen dat hem nu toegang geeft tot de Formule 1. Zijn promotie volgt gek genoeg na een teleurstellend seizoen voor kampioensteam DAMS, waarin de Zweed niet in de voetsporen wist te treden van voorgangers Romain Grosjean en Davide Valsecchi, al moet worden gezegd dat Ericsson uitzonderlijk veel pech had. Ericsson wordt nu de eerste Zweedse F1-coureur na het afscheid van Stefan Johansson in 1991.

"Ik ben vandaag enorm trots", vertelde de Zweed. "Ik wil graag iedereen bedanken die heeft geholpen om mijn F1-droom waar te maken."

 89P0830

Daarnaast maakte Caterham twee testcoureurs bekend: Robin Frijns en Alexander Rossi. Rossi vervolgt zijn GP2-carrière bij het team en wordt daarin vergezeld door Rio Haryanto (zoals we rond de kerst al konden bekendmaken). Frijns wordt de reservecoureur op de weekenden waarin Rossi in de GP2 actief is en mag dan ook op vrijdagochtenden in actie komen.

"Ik ben er ontzettend blij mee dat Caterham en Renault me de kans hebben gegeven om ook in 2014 in de Formule 1 actief te zijn", aldus Frijns. "Het valt vandaag de dag niet mee om een team te vinden dat zo veel vertrouwen wil steken in een jonge coureur zoals ik. Maar tijdens de gesprekken kreeg ik een sterk gevoel dat het team echt in me gelooft, wat ik enorm waardeer. Mede daarom was Caterham al snel mijn eerste prioriteit. Ik ben dankbaar dat het is gelukt."

frijns-caterham

Met de aankondiging van Kobayashi en Ericsson is het startveld voor de eerste GP in Australië bekend. Het F1-seizoen 2014 begint met de volgende teams en coureurs:

Red Bull-Renault: Vettel, Ricciardo
Mercedes: Rosberg, Hamilton
Ferrari: Alonso, Räikkönen
Lotus-Renault: Grosjean, Maldonado
McLaren-Mercedes: Button, Magnussen
Force India-Mercedes: Hülkenberg, Pérez
Sauber-Ferrari: Sutil, Gutiérrez
Toro Rosso-Renault: Vergne, Kvyat
Williams-Mercedes: Massa, Bottas
Marussia-Ferrari: Bianchi, Chilton
Caterham-Renault: Kobayashi, Ericsson
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet