Formule 1

F1: Van der Garde en Frijns reserverijders bij Sauber en Caterham

giedo dag2 2

Komend seizoen zijn er weer twee Nederlanders in de Formule 1 actief, maar ze komen (voorlopig) niet op zondagen aan de start. Giedo van der Garde en Robin Frijns gaan aan de slag als derde coureurs bij Sauber en Caterham. De twee steken als het ware gelijk over, want de ex-Caterham-coureur Van der Garde neemt de positie bij Sauber over die Frijns vorig jaar innam. De Limburger gaat rijden voor het team waarvoor Van der Garde zijn F1-debuut maakte.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Frits van Eldik, Caterham F1

De bekendmaking van Van der Garde bevestigt dat het hem niet is gelukt om zijn plaats bij Caterham vast te houden. Dat team liet al weten dat het ook Charles Pic niet behoudt. Caterham maakt later op de dag waarschijnlijk bekend dat het verdergaat met Kamui Kobayashi en Marcus Ericsson, met Robin Frijns als derde coureur.

De Nederlander ziet de toekomst echter optimistisch tegemoet. Van der Garde: "Ik beschouw dit als een belangrijke stap in mijn carrière. Het is mijn taak om het team te helpen met de verdere ontwikkeling van de auto. Ik ben overtuigd dat ik van toegevoegde waarde kan zijn voor het team. Maar natuurlijk ben ik in de eerste plaats een coureur met ambities. Ik wil dan ook aan iedereen laten zien wat ik waard ben. Mijn doelstelling op de langere termijn blijft onveranderd: ik wil slagen in de Formule 1. Hopelijk keer ik in 2015 terug op de grid."

In zijn rol als reservecoureur zal Van der Garde diverse keren een vrijdagochtendtraining voor zijn rekening nemen, in de plaats van de twee vaste coureurs Adrian Sutil en Esteban Gutiérrez. Ook op de testdagen gaat hij voor het team aan de slag, naast de jonge Rus Sergey Sirotkin, wiens testcontract Sauber al eerder bekendmaakte.

Teambaas Monisha Kaltenborn is blij met de Nederlandse toevoeging aan het Zwitserse team. "We zijn dat we Giedo van der Garde aan boord hebben. Hij heeft vier jaar GP2-ervaring en reed een jaar in de Formule 1. Dat zijn goede geloofsbrieven voor een succesvolle samenwerking met ons team. Vele malen heeft Giedo zijn talent als coureur laten zien. Graag helpen we hem om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen."

frijns-caterham

Het andere Nederlandse F1-nieuws van de dag is dat Robin Frijns reservecoureur wordt bij Caterham. Frijns liet deze winter al weten dat hij zich volledig richtte op een hernieuwde positie in de Formule 1. Andere opties werden wel onderzocht – DTM, GP2 en zelfs Indycar passeerden de revue – maar Formule 1 bleef altijd het doel. Dat is nu gelukt met een rol bij Caterham.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet