Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Toyota verliest in Shanghai, wereldtitel voor McNish/Kristensen/Duval

audi motorsport-131108-8106
Geen overwinning, maar wel de wereldtitel voor McNish/Kristensen/Duval

Audi Sport Team Joest heeft in China de zesde overwinning van het FIA World Endurance Championship seizoen behaald. Op het Shanghai International Circuit waren het de Toyota's die het grootste deel van de race de touwtjes in handen hadden, maar uiteindelijk wist Audi-coureur Benoît Tréluyer een half uur voor het einde de leiding over te nemen van Alexander Wurz en deze vervolgens niet meer af te staan. In de overige categoriën waren er overwinningen voor G-Drive Racing, Aston Martin Racing en 8Star Motorsports


Tekst: Marcel ten Caat (@dsceuroeditor)
Foto's: Audi, Toyota, G-Drive Racing, FIA

Poleman Nicolas Lapierre kwam goed weg bij de start en liet de rest van het veld snel achter zich. Na enkele ronden wist Anthony Davidson zich voorbij de Audi van Andre Lotterer te vechten. De beide Toyota's liepen vervolgens snel uit op de twee Audi's en na 90 minuten was het verschil al bijna een ronde.

De Toyota met startnummer 8 kreeg een lekke band waardoor Stephane Sarrazin bijna een minuut verloor ten opzichte van Alexander Wurz. Alleen pech leek Toyota van de winst af te kunnen houden en helaas voor de Japanse constructeur kwam die pech er. Een extra pit stop voor de Toyota met startnummer 7 zorgde voor de eerste vertraging waardoor de Audi van Benoît Tréluyer, Marcel Fässler en André Lotterer een groot deel van de achterstand goed kon maken. Een afgebroken ophanging zorgde er vervolgens voor dat Anthony Davidson zijn auto in de pits moest parkeren.

2013 Shanghai Friday 3 6 De Toyota met startnummer 7 lag lang aan de leiding in Shanghai

Tréluyer bleef vervolgens pushen en nadat beide teams hun laatste pit stop hadden gemaakt was het verschil tussen de leidende Toyota en de achtervolgende Audi slechts een paar tellen. Enkele minuten later wist de Fransman de Oostenrijker te passeren toen de Toyota even achter een achterblijver vast kwam te zitten. De inhaalactie bleek direct de beslissing in de wedstrijd te zijn want Audi-coureur Tréluyer reed in het laatste half uur weg van de Toyota en finishte na zes uur met 15 seconden voorsprong.

Allan McNish kwam als derde over de finish en bezorgde zichzelf en teamgenoten Tom Kristensen en Loïc Duval met nog een wedstrijd te gaan de wereldtitel bij de coureurs. Rebellion Racing eindigde de wedstrijd als vierde algemeen, vijf ronden achter de winnende Audi.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet