Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Vandoorne als een kampioen naar zege in de tweede race op Spa, Melker wordt 6e

vandoorne

Stoffel Vandoorne heeft zijn nachtmerrie van zaterdag op de best mogelijke manier achter zich gelaten. Als een ware kampioen reed de Belg naar de zege in de tweede Formule Renault 3.5-race op Spa. Na een superstart pakte hij al op de Kemmel de leiding, om die vervolgens beheerst tot het einde vast te houden. Nigel Melker maakte intussen heel wat mee op weg naar een zesde plaats en weer extra punten in het kampioenschap.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault; Diederik van der Laan, Dutch Photo Agency

Onder een stralende zon – wat een verschil met gisteren – ging het veld van start. Poleman Magnussen kwam slecht weg, terwijl Vandoorne vanaf de tweede rij zijn Dallara juist als een kanon afschoot. In de rubbersporen van Nico Müller ging de Belg Eau Rouge in om op de Kemmel via de slipstream de leiding van de Zwitser over te nemen. Melker was intussen teruggevallen achter Stevens.

Het volgende moment zagen we stofwolken: vier auto's waren er op de Raidillon hard af gegaan: Pic en Negrão zaten erbij, maar ook Foresti en Movè, waarmee hele team van Comtec in één klap uit de race was. Kort daarna kwam Zanella langzaam de pits in rollen met gevolgschade. Verderop viel Cunha stil, om ook voor het team van Adrián Vallés het drama compleet te maken. Vanzelfsprekend kwam de safety car naar buiten: niet alleen moest de ravage op de Raidillon worden opgeruimd, ook het ellenlange oliespoor van Cunha – van Rivage tot Fagnes – verdiende een cementbehandeling.

Na de herstart was Carlos Sainz een man met een missie: meteen al passeerde hij Da Costa om daarna op de Kemmel ook Melker voorbij te rijden. Het verdriet voor Melker was nog niet gedaan, want Da Costa ging de Nederlander bij Malmédy voorbij. Daarna ging het helaas van kwaad tot erger: een fout op de Raidillon kostte Melker snelheid waardoor teamgenoot Aleshin naast hem kon komen. De Rus en de Nederlander wilden tot in Les Combes niet aan elkaar toegeven, wat onvermijdelijk tot contact leidde. Melker verloor een plaats aan Jaafar, Aleshin moest naar de pits terugkruipen met een lekke rechtervoorband.

Met een halfuur te gaan kwam Kevin Magnussen binnen vanaf de derde plaats, net als Melker en Sirotkin. Vandoorne hield intussen een kleine voorsprong op Müller en Stevens in stand, terwijl hij de snelste ronde van de wedstrijd zette. Dit wilde het thuispubliek natuurlijk graag zien. In de volgende ronde kwam er een berg auto's binnen, waaronder die van Sainz en Da Costa. De Portugees won er een plek mee, de twee kwamen net voor Melker terug op de baan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet