Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Magnussen wint eerste race op Spa, Melker man van de wedstrijd

SPA WSR DL-1919

Kevin Magnussen heeft vanaf pole de eerste Formule Renault 3.5-race op Spa gewonnen. Zowel voor als na de lange safetycarperiode – veroorzaakt door een grote klapper van Monaco-winnaar Nico Müller – wist de Deense McLaren-junior zijn naaste rivaal António Félix da Costa op afstand te houden. Nigel Melker was ontegenzeggelijk de man van de wedstrijd. Vanaf de 11e startplek rukte hij op naar de derde plaats. De Barendrechter was feitelijk de snelste man op de baan – en zeker de strijdbaarste.

Tekst: Mattijs Diepraam (vanuit Spa)
Foto's: Diederik van der Laan, Dutch Photo Agency

Magnussens zege kwam feitelijk alleen in de eerste ronde in gevaar. Na een goede start van zowel Magnussen als Félix da Costa volgde er een duel tussen de mannen van de eerste rij op de Kemmel en in Les Combes, maar de Deen bleef de Red Bull-junior net voor. Thuisfavoriet Stoffel Vandoorne, toch al vanaf een belabberde 13e plaats gestart, werd in La Source intussen door Nico Müller buiten de baan getikt en viel terug naar de 21e plaats. De Belg klom nog wel op naar de 13e plaats, maar dat was natuurlijk niet het resultaat waarvoor het thuispubliek in groten getale op af was gekomen.

Na de eerste ronde was de volgorde Magnussen, Da Costa, Pic, Martsenko, Sörensen, Negrão, Movè en Melker. Het was wonderbaarlijk dat de Nederlander op die plek reed, want hij had een belabberde start. "Twee keer kwam de anti-stall erin", vertelde hij na afloop tegen Autosport.nl. "Maar daarna ging het fantastisch. Ik heb geen idee hoeveel auto's ik die eerste ronde heb ingehaald, ik raakte de tel kwijt. Zelfs buitenom in de Bus-Stop ging ik erlangs. Dat was echt ongelooflijk."

Met die geweldige eerste ronde was het niet gedaan. In de tweede ronde ging Melker langs Movè en twee ronden later langs Negrão. Weer een ronde later moest ook Sörensen eraan geloven, terwijl de Barendrechter de snelste ronde van de wedstrijd zette. Onstuitbaar reed Nigel vervolgens naar Martsenko toe, om de Rus bij het ingaan van de Bus-Stop resoluut te passeren.

Intussen had Magnussen een voorsprong van twee seconden opgebouwd op Da Costa, met Arthur Pic kort daarachter. Melker, nu op de vierde plaats, had twee seconden goed te maken op de Fransman. Die kreeg hij deels cadeau toen in de zevende ronde Nico Müller er hard afging in Fagnes. We zagen de Zwitser hinkend uit de auto komen. Hij was in aanraking gekomen met de auto van Yann Cunha, die hij buitenom probeerde te passeren. Cunha is in zulke gevallen normaal gesproken de verdachte, maar dit was ook wel een domme plaats om het te proberen – al maakte de Braziliaan wel weer een snaakse beweging naar links. Hoe dan ook, door Müllers klap lag er een hele bandenstapel aan flarden, een boel werk om te herstellen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet