Formule 1

Formule 1: Fernando Alonso dominant in China

alonso_china

Fernando Alonso heeft de bandenmanagement-Grand Prix van China gewonnen. De Spanjaard was vandaag gewoon de beste, ging goed met zijn rubber om en uiteindelijk werd het nog een redelijk relaxte middag voor Alonso. De tweede plaats werd prooi voor Räikkönen, op de derde plaats hield Lewis Hamilton Sebastian Vettel maar nipt achter zich. De race had voor de poleman geen bocht langer moeten duren, maar de tweede podiumplaats op rij voor Mercedes is veelbelovend.


Tekst: Daan Jeuken
Fotografie: Peter van Egmond


Slechte start Räikkönen
Kimi Räikkönen start voor het eerst sinds 2009 vanaf de voorste startrij, maar daar komt hij erg slecht weg. Al in de rit naar de eerste bocht verliest Räikkönen twee plaatsen aan Alonso en Massa. Achter hem sluiten Rosberg en Grosjean aan, gevolgd door Ricciardo. Hamilton behoudt de leiding.

Webber doet één ronde
Mark Webber is vanuit de pitstraat gestart omdat hij bij de kwalificatie te weinig brandstof bij zich had. De Australiër start op de zachte band en komt na één ronde al binnen. De grote vraag is hoe lang de mannen vooraan doorrijden op de zachte banden.

Ferrari’s naar de leiding
Lewis Hamilton is in de eerste drie ronden niet weggekomen bij de Ferrari’s en dat betekent dat de twee roden hun DRS kunnen gebruiken. Ze mogen hun achtervleugel in twee rechte stukken achter elkaar openzetten en dat is te veel voor Hamilton. Op start/finish wordt hij door beide Ferrari’s tegelijk gepasseerd.

Mercedessen binnen
Mercedes komt na zes ronden binnen, dat is dus het antwoord hoe lang de zachte banden het uithouden. Rosberg komt achter Mark Webber weer de baan op, de Australiër doet dus weer helemaal mee. Alonso en Räikkönen stoppen de volgende ronde. Alonso blijft voor Hamilton, Räikkönen houdt Webber maar net achter zich.

Felipe Massa moet een ronde langer doorrijden dan Alonso en dat kost hem veel. Massa komt achter Hamilton, Räikkönen én Webber terug de baan op. Webbers banden zijn wel wat ouder, waardoor Massa hem snel kan inhalen.

Hard-starters aan kop
Nu de mensen die op zacht startten weg zijn, liggen de hard-starters vooraan. De leiding is verrassenderwijs niet voor Vettel of Button, maar voor Nico Hülkenberg. Vettel, Button, Perez en Di Resta volgen. Alonso is zesde.

Deze fase laat goed zien dat ook de harde banden het hier niet bijzonder lang uithouden. Na twaalf ronden zijn de mannen op ‘oude’ harde banden een dikke seconde langzamer dan de mannen wiens banden zes ronden oud zijn. In zes ronden vervliegt er dus een seconde. Dat betekent dat Alonso, Hamilton en Räikkönen zich snel melden aan de staart van de voorste vijf en ze ook vrij gemakkelijk kunnen. Hamilton geeft over de boardradio toe Alonso niet bij te kunnen houden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet