Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Mille Miglia 2006



 BMW Asisi
Doorkomst in Asisi voor de basiliek van de heilige Franciscus

De volgende ochtend wordt er al vanaf 6.30 uur gestart. Gelukkig pal voor het Holiday Inn-hotel waarin we verblijven, dus we hoeven niet ver te lopen om de start te kunnen volgen. Wederom chaotische taferelen, politiemensen die geen idee hebben wat ze eigenlijk moeten doen en het is een klein wonder dat het veld toch op tijd weg komt.

 Pon Van Lennep
Ben Pon en Gijs van Lennep bij de start in Rome

Terwijl de deelnemers via binnenwegen naar Viterbo rijden willen wij een stuk afsnijden, maar komen twee uur lang muurvast in een file te staan. Dat was dus geen goed plan. Files en wegwerkzaamheden zien we in drie dagen Italië trouwens veel vaker dan ons lief is. Uiteindelijk komen we toch weer op de rallyroute terecht en genieten van de doorkomst op het historische Piazza del Campo in Siena. Van daaruit gaat het via Florence en de prachtige Futa- en Raticosa-pas naar Bologna en Modena, Reggio Emilia en van daaruit weer terug naar Brescia.

 Muller Siena
De Nederlandse équipe Muller/Herder (Austin Healey) tijdens de doorkomst in Siena

Als we ’s avonds moe, maar voldaan in Brescia aankomen, kijken we terug op drie dagen volop klassieke-autoplezier. Onze reisauto, de nieuwe Audi S6, laat een enorme indruk achter. De V10-motor trekt eindeloos, de combinatie met de zestraps automatische versnellingsbak is perfect en wanneer gewenst kan er ook met de hand vlot worden op- of teruggeschakeld. Wel gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat we wat teveel echt levensgevaarlijke situaties hebben meegemaakt. Verkeersregels lijken drie dagen lang buiten werking gesteld, iedereen in de rally (deelnemers, maar ook volgauto’s en pers en iedereen die vindt dat hij of zij erbij hoort) lijkt het verstand wel op nul te hebben gezet. De vraag is dan ook hoe lang zoiets goed gaat. We horen berichten over gewonde motorrijders, zien een aantal aanrijdingen (ook met klassieke deelnemersauto’s) en maken ons ernstig zorgen over de bestuurder van een oude Jaguar, die de crash op een van de bergpassen eigenlijk niet kan hebben overleefd… Het is voor de organisatie van de Mille Miglia dan ook zaak om de waanzin enigszins te beteugelen, anders moet worden gevreesd voor het voortbestaan van dit evenement, en dat zou toch echt zonde zijn.

 Alfa Ilijohan
De Alfa 6C uit 1937 van het Nederlands/Amerikaanse team Ilijohan/Parker
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet