Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Nederlandse Rally Kampioenschap

Rally - NRK: Vrielink wint bij R5 debuut

240323 AutosportNL 1

Bij Ajax hoor je te scoren bij je debuut. Doelpunten maken we niet in de rallysport dus is het beste alternatief om de wedstrijd te winnen. Natuurlijk was het niet Vrielink’s debuut in de sport, maar wel in een auto van de hoogste (regionale) categorie. Dat het een van de zwaarste Zuiderzeerally’s ooit was, maakt de prestatie des te knapper.

Tekst en foto's: Steven van Veenendaal

De Zuiderzeerally keerde dit jaar na een afwezigheid van vier jaar (afgezien van het bruikleen van de proeven tijdens Jack’s Internationale Drenthe Rally) terug op de Nederlandse rallykalender. Jarenlang vormde de wedstrijd de opening van het Nederlandse seizoen en nadat de wedstrijd in de Coronaperiode verdween, liet het een gat achter dat niet gevuld werd. Hierdoor startte het seizoen soms pas in mei in Duitsland.

Alleen al vanuit kalendertechnisch oogpunt is het dus prettig dat de Zuiderzeerally terug is. Maar afgelopen weekend werden we er ook aan herinnerd dat de Zuiderzeerally een uniek karakter heeft en de rallysport leeft in Kampen en omgeving. In de meest recente uitgaven van de rally was Emmeloord steevast het kloppend hart van de wedstrijd maar werden er ook altijd proeven rondom Kampen gereden. De organisatie koos er (zeer verstandig) voor om de wedstrijd rustig terug te brengen. Niet meteen een groot tweedaags evenement, maar een beknoptere rally die dit jaar rond Kampen verreden wordt en volgend jaar weer richting de Noordoostpolder hoopt te trekken.

De Hanzestad toonde zich een geweldige uitvalsbasis. Waar de rallysport vaak op een industrieterrein wordt weggestopt, omarmt Kampen de sport. Met drie proeven op steenworp afstand, een sfeervol (zei het wat krap) serviceterrein aan de kade en een drukbezochte ceremoniële start met het prachtige decor van het historische centrum van de stad liet de organisatie zien dat rallysport ook een uithangbord voor een gemeente kan zijn.

Niet alleen de omgeving, ook de wedstrijd zelf sprak tot de verbeelding. Het Hollandse voorjaar schotelde de deelnemers van alles voor. Regen, hagel en zonneschijn wisselden elkaar af waardoor je nooit echt de juiste bandenkeuze had en het telkens gissen was hoe nat de weg nog was, hoeveel modder er lag en dus hoeveel grip er zou zijn. Het leek wel Monte Carlo aan de Ijssel.

De wedstrijd mondde dan ook uit in een slijtageslag. Voor aanvang verloren we al twee favorieten in Timo van der Marel (rugblessure) en de Deen Simon Vallentin (persoonlijk). Vroeg in de wedstrijd konden we daar de derde favoriet aan toevoegen toen Kevin van Deijne met zijn Hyundai tegen een bankje gleed en de ophanging te zwaar beschadigde om verder te kunnen.

240323 AutosportNL 2

Zo ontwikkelde zich een mooi duel tussen Ingo ten Vregelaar en Yannick Vrielink. Gestaag kroop Vrielink weg van zijn concurrenten om uiteindelijk op de laatste proef een groot gat te slaan door een foutje van Ten Vregelaar. “Dit voelt een beetje onwerkelijk” klonk het enigszins beduusd uit de mond van Vrielink. Na een jaar in een Peugeot 206, twee jaar in een Yaris met twee Yaris Challenges en een Nationale Rally titel als resultaat dendert Vrielink nu verder op het hoogste niveau. Waar de trein zal stoppen weet niemand, maar hij gaat voorlopig nog op volle kracht vooruit.

240323 AutosportNL 5

Achter het leidende duo reed Michiel Beckx zijn eigen wedstrijd naar een mooie derde plaats voor een heel contingent Renault Clio’s. De Motul Clio Rally Trophy is een kweekvijver voor talent in de Nederlandse rallysport en heeft dit jaar de Rally3 variant van de Clio opgenomen in de Trophy. Achter de Rally2 auto’s van Vrielink en consorten maken deze Franse bommetjes de dienst uit met P4, 5, 6 en 7 als resultaat. Ceriel Klein Kromhof is de snelste van het stel voor Ben van de Laar en broer Jeroen Klein Kromhof. Als vierde Clio kwam Maurice Kuijstermans over de meet in de tweewielaangedreven Rally4 uitvoering.

240323 AutosportNL 3

De top tien wordt volgemaakt door martin Moree, Gerben Brouwer en Edwin Wils. In de Historische rally pakte Antoine Biesheuvel de zege in de jankende BMW voor de Audi’s van Marcel Ludwig en Henk-Peter Meilink.

240323 AutosportNL 4

Uitslag Zuiderzeerally

1. Yannick Vrielink / Harm van Koppen – Ford Fiesta R5
2. Ingo ten Vregelaar / Raoul Werger – Skoda Fabia R5; +38,3
3. Michiel Becx / Sander van Barschot – Ford Fiesta R5; +1.02,4
4. Ceriel Klein Kromhof / Marcel Hanstede – Renault Clio Rally3; +1.34,3
5. Ben van de Laar / Marlon Krieger – Renault Clio Rally3; +1.43,3
6. Jeroen Klein Kromhof / Jouri Dockx – Renault Clio Rally3; +1.46,6
7. Maurice Kuijstermans / Kirsten Rothman – Renault Clio Rally4; 2.37,1
8. Martin Moree / Pascal Meijs – Skoda Fabia R5; +2.43,3
9. Gerben Brouwer / Hans van Goor – Audi S1; +3.07,7
10. Edwin Wils / Wim Stupers – Mitsubishi Lancer Evo VII; +4.13,6

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet