Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WRC

Rally WRC Sardinie: Afvalrace in Sardinië

Nog maar net acht maanden geleden waren de WRC strijders ook al op het Italiaanse eiland. Nu dus weer en dit keer op de gewone plek op de kalender. In 2020 finishten nog zeven reguliere WRC rijders in de top tien, dit jaar waren het er maar vier. Sardinië staat bekend om de ruige omstandigheden maar dit aantal is toch wel erg laag. Zeker als we weten dat de volgende wedstrijd de roemruchte Safari Rally Kenya is. Deze legendarische rally is weliswaar behoorlijk gewijzigd sinds de laatste voor het WRC meetellende versie in 2002, maar ook de nieuwe versie staat niet bekend als een rustig rondje in het park.

PodiumSARD
Toyota was met Ogier en Evans de grote winnaar in Sardinië


Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

WRC 2021 Rd.5 276
Ogier gaf uiteindelijk iedereen het nakijken

Tänak dag
De eerste dag stond in het teken van een felle strijd tussen Ott Tänak en Dani Sordo. Tot haverwege de vrijdagmiddag won de Est alle proeven. Sordo won de laatste drie proeven maar dat was niet genoeg en Tänak stond fier aan de leiding met een voorsprong van ruim 19 seconden. Op de derde plaats vinden we enigszins verrassend een tevreden kijkende Sebastien Ogier. Hij moest als eerste starten vanwege zijn leidende positie in het WK. Op Sardinië is dat geen pretje. Voor hem was het niet slechtdat er in de nacht voor de start wat regen was gevallen. Ogier had wel het geluk dat Thierry Neuville niet helemaal lekker in zijn vel zat. Pas na wat aanpassingen aan zijn Hyundai kwam hij beter op gang, maar twee lekke banden hielpen niet echt bij zijn progressie.

Steen
Dit soort plotseling opdoemende stenen veroorzaken hier veel problemen.

Malheur
In dit verhaal zien we nog niet de auto's van M Sport. Teemu Suninen was al op de eerste proef klaar. Hij parkeerde zijn Fiësta op een zodanige plek dat hij niet meer zelfstandig verder kon. Erg jammer voor de Fin die heel graag meer wil rijden in het WRC, nu hij in het team een wisselstoeltje heeft met Adrien Fourmaux. Deze laatste reed hier met een Rally 2 versie van de Fiësta, maar kwam daar ook niet zo ver mee. Diezelfde vrijdagochtend moest hij zijn auto aan de kant zetten. Die zat na een uitstapje vast aan de kant van de weg. Gus Greensmith reed wel de hele dag maar viel aan het einde van de vrijdag uit met een remprobleem. Ook jongeling Rovanperä viel uit met een beschadigde wielophanging. Gelukkig kon iedereen de volgende dag weer van start.

NeuvilleSARD
Thierry Neuville was niet ontevreden met zijn derde plaats

Geen Tänak dag
Tänak hield het gas er goed op en bouwde zijn voorsprong uit tot ruim 40 tellen van tweede man Ogier. Maar op de laatste ochtendproef sloeg het noodlot weer toe voor de getergde Hyundai rijder. Net als een paar weken geleden in Portugal viel hij uit in leidende positie. Ook deze keer was set een gebroken ophanging, na een onzachte ontmoeting met een grote steen. "Ik zag de losse steen precies op de ideale lijn, maar ik kon hem niet meer ontwijken", stelde hij vast. Min of meer tot zijn eigen verbazing stond Ogier dus ineens aan de leiding. "We hebben natuurlijk wel wat ervaring met als eerste starten," glimlachte hij. "Maar na de speciale test hadden we een goed gevoel met de auto. Maar dat het zo goed zou gaan had ik niet verwacht." Toch had ook Ogier zo zijn 'momentjes'. Ook hij vond twee keer een grote steen op zijn weg, maar de ophanging hield het bij hem wel. Deze goede klassering had hij wel mede te danken aan pech voor Sordo. Na een wat optimistische route door een waterbak had hij met een sputterende motor te maken en ook het bodywerk aan zowel de voor als achterkant was beschadigd. Op de een na laatste proef maakte hij dan ook nog een zeldzame fout en rolde van de weg. Daarmee verloor hij definitief zijn tweede plek. Inmiddels hadden zowel Elfyn Evans als Thierry Neuville hun ritme weer gevonden en zij eindigden zaterdag als tweede en derde.

greensmith
Gus Greensmith was na veel problemen de hoogst geklasseerde M Sport rijder op een 26e plaats.

Toyota grote winnaar
De laatste dag stond in het teken van PowerStage punten. Met name Thierry Neuville en Ott Tänak stonden op scherp om nog wat WK punten te claimen voor hun werkgever Hyundai. En dat lukte. Neuville versloeg Tänak met twee tiende seconde verschil en ook Sordo pakte nog een WK puntje door hier als vijfde te eindigen. Maar grote winnaar bleef Toyota Gazoo. Met een eerste en tweede plek algemeen in de rally en nog twee puntjes voor de vierde plek van Ogier in de PowerStage vergrootte het team de voorsprong. bij de constructeurs. Bij rijders kampioenschap voeren Ogier en Evans ook het klassement aan, voor Neuville en Tänak.

Eendje
In Sardinie is het traditie dat de winnaar met het complete team in de haven springt 

Voorlopige einduitslag – Rally Italia Sardegna
1 S. Ogier J. Ingrassia Toyota Yaris WRC 3:19:26.4
2 E. Evans S. Martin Toyota Yaris WRC +46.0
3 T. Neuville M. Wydaeghe Hyundai i20 Coupe WRC +1:05.2
4 T. Katsuta D. Barritt Toyota Yaris WRC +6:11.2
5 J. Huttunen M. Lukka Hyundai i20 R5 +9:31.7
6 M. Østberg T. Eriksen Citroën C3 R5 +9:39.2
7 Y. Rossel A. Coria Citroën C3 R5 +10:37.7
8 P. López D. Vallejo Škoda Fabia  vo +11:03.7
9 J. Solans R. Sanjuan Citroën C3 R5 +11:26.3
10 M. Bulacia M. Ohannesian Škoda Fabia Evo +11.34.6

Voorlopige tussenstand in het 2021 FIA Wereld Rallykampioenschap voor constructeurs
Na ronde 5 van 12
1 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 231
2 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 182
3 M-Sport Ford World Rally Team 82
4 Hyundai 2C Competition 28

Voorlopige tussenstand FIA Wereld Rallykampioenschap voor rijders
Na ronde 5 van 12
1 S. Ogier 106
2 E. Evans 95
3 T. Neuville 77
4 O. Tänak 49
5 T. Katsuta 48
6 K. Rovanperä 44
7 D. Sordo 30
8 C. Breen 24
9 G. Greensmith 22
10 A. Fourmaux 20


Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet