Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WRC

Rally WRC Lapland: Tânak wint in winterwonderland

Aan het begin van dit jaar werd al duidelijk dat de Rally van Zweden niet door kon gaan vanwege de Covid-19 maatregelen. Al een tijdje gonsde het bericht rond dat de Arctic Rally Finland een goede vervanger zou zijn. Na rijp beraad tussen alle betrokkenen wed besloten naar het hoge noorden af te reizen. De nationale versie van dit evenement gold meteen als een soort generale repetitie. En op 27 februari had iedereen ut het WRC-wereldje zich verzameld in Rovaniemi op de poolcirkel. Het servicepark lag in de buurt van de residentie van de kerstman, die het stadje een zekere bekendheid geeft.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Tanak1
Ott Tanak

Het weer
De afgelopen jaren (en zeker in 2020) waren er veel problemen met het weer in Zweden. De temperaturen waren te hoog en er was te weinig sneeuw. Juist dit jaar waren de omstandigheden weer perfect in het gebied van de Rally van Zweden... In Lapland was het echter nog mooier. De hele rally zagen we de deelnemers in een kerstkaart decor rijden en de rijders vonden het zonder uitzondering erg mooi. Ze vermaakten zich zichtbaar goed.

Deelnemers
Uiteraard waren alle kampioenschapsrijders aanwezig. Thierry Neuville reed opnieuw met Martijn Wijdaeghe en ook Ott Tänak, Sebastien Ogier, Elfyn Evans, Kalle Rovanperä, Takamoto Katsuta, Gus Greensmith en Teemu Suninen waren present. Bij Hyundai werden nog twee extra wagens ingezet. Eentje was er voor Craig Breen, die dit jaar een auto deelt met Dani Sordo. Deze keer was hij aan de beurt.

Rovanpera1 Kalle Rovanperä


Solberg
Een bijzondere inschrijving was er voor Oliver Solberg. Hij kreeg van Hyundai baas Andrea Adamo de kans om zich hier te bewijzen in een 'échte' WRC1 auto. Zijn debuut in deze auto werd aanvankelijk wat overschaduwd doordat zijn navigator Aaron Johnston vlak voor de wedstrijd positief testte op COVID-19. Hoewel hij later tot twee keer toe negatief testte schrijven de strenge regels voor dat hij niet mocht starten. Op het allerlaatste moment werd Seb Marshall opgeroepen om Johnston's plek in te nemen. Nederlandse fans zullen de naam Marshall nog kennen als de navigator van Kevin Abbring tijdens zijn WRC campagne voor Hyundai.

WRC2
In het WRC2 veld (de auto's die zijn gebaseerd op de 'oude' R5 categorie zien we twee opvallende namen. Andreas Mikkelsen, die er nog niet in geslaagd een comeback te maken naar de eredivisie in het WRC, rijdt hier in een Skoda Fabia en Esapekka Lappi, vorig jaar nog actief in het M-Sport team, had een Volkswagen Polo tot zijn beschikking. Deze twee gelden als de grootste favorieten voor de eindzege in deze categorie.

Suninen1
Teemu Suninen

We zijn van start
Vrijdagmiddag ging de karavaan van start. De omstandigheden waren zoals je die in een winterrally mag verwachten. Flinke sneeuwbanken op de flanken van geheel witte paden. Verse sneeuw had nog even gezorgd voor een extra mooi laagje van het witte spul. Sebastien Ogier was er niet blij mee. Hij moest de weg banen voor zijn achtervolgers. In gravel rally's zie je dan vaak stofwolken, hier waren het helderwitte sneeuwwolken. Daar kwam nog bij deze proef ( Sarriojärvi) met zijn ruim 31 kilometer, meteen ook twee keer moest worden gereden. Ott Tänak was twee keer de snelste man en daarmee de leider in de wedstrijd. Craig Breen volgde op 16 tellen en Kalle Rovanperä lag daar weer vier tellen achter. Neuville en Evans maakten de top vijf vol. Ogier lag al flink wat achter en lag op bijna 50 seconden, op de negende plaats. Nog achter Oliver Solberg.

Tänak valt aan
Het teleurstellende resultaat in Monte-Carlo, waar hij op drie wielen naar de service reed en uit de wedstrijd werd gehaald, was een extra motivatie om in Finland snel te zijn. In Finland gaat het voorlopig dus heel goed. Hij wint de eerste zaterdagproef maar wordt op de huid gezeten door Elfyn Evans die de tweede proef wint. Ook Kalle Rovanperä en de ontketende Thierry Neuville rijden beiden een keer een snelste proeventijd, maar de Est voert ook op zaterdagavond met ruim 24 seconden het klassement aan. Kalle Rovanperä heeft op zijn beurt een kleine voorsprong (1,8 seconden) op Thierry Neuville. De Belg klaagde tijdens de ochtend over problemen met de intercom. Kennelijk zijn die aan het einde van de dag opgelost want in het donker rijdt hij op de laatste zaterdag proef een verpletterende tijd, maar liefst 12 seconden sneller dan de leider in het klassement Tänak. De Belg is duidelijk op jacht naar de tweede plek, nu nog in handen van Rovanperä.

Ogier
Grote pechvogel van de zaterdag is Ogier. Op de laatste proef vergaloppeert hij zich in de verse gevallen sneeuw. Iets te hard gaat hij een bocht en knalt met de achterzijde tegen een sneeuwbank. Onmiddellijk daarna wordt de Toyota uit balans geslagen en rijdt Ogier andere kant een sneeuwbank in. De auto heeft zich te ver ingegraven om weer snel los te komen en het feest is over voor de Fransman. Weliswaar komt hij veel later op eigen kracht weer verder, maar hoop op een goed resultaat is er niet meer.

De grote finale
Zondagmorgen gaat vooral de strijd Neuville vs Rovanperä in volle hevigheid verder. De jonge Fin vergroot zijn voorsprong van 1,8 seconde naar 1,9 seconde! Snelste man in deze oefenronde voor de PowerStage was Elfyn Evans. Hij is dan ook op jacht naar Craig Breen. Met deze toptijd komt hij dan ook zo'n 6 tellen dichterbij. Is dat genoeg om hem in PowerStage voorbij te steken. Aan Breen de taak om zijn 3,5 seconde voorsprong vast te houden.

PowerStage
Vooraf had Andrea Adamo zijn team 'bevolen' geen gekke dingen te doen. Voor Tänak betekende dat dat hij niet het onderste uit de kan moest proberen te halen op de PowerStage. De gehoorzame Tänak deed precies wat van hem gevraagd werd en eindigde 'slechts' als vierde op de PowerStage. Hiermee won hij wel de rally die hij van begin leidde. Op diezelfde PowerStage was nog wel volop strijd. Winnaar van die PowerStage werd Kalle Rovanperä. Hiermee behield hij zijn tweede plek voor Thierry Neuville, die op de laatste proef 0,3 seconde langzamer was dan zijn Finse tegenstander. Daarmee behaalde de Belg met een achterstand van een dikke 2 seconden de laatste podiumplek. De volgende plaats in het klassement was voor Craig Breen die zich met zijn tweede plek op de PowerStage verzekerde van een van de vierde plek voor Elfyn Evans.

Kampioenschap
Dit resultaat betekent dat we een nieuwe leider hebben in het kampioenschap. De jonge Fin Kalle Rovanperä, staat nu eerste voor, Thierry Neuville en Sebastien Ogier. Elfyn Evans is vierde en Ott Tanak klimt dankzij zijn overwinning hier naar een vijfde plek. Voor de volgende ronde moeten we nog even wachten maar op 22 april vinden zijn alle spelers weer present, deze keer in de Rally van Kroatië.

Voorlopige einduitslag Arctic Rally Finland, powered by Capital Box 2021
1. O. Tänak M. Jäveoja Hyundai i20 Coupe WRC 2:03:49.6
2. K. Rovanperä J. Halttunen Toyota Yaris WRC + 17,5
3. T. Neuville M. Wydaeghe Hyundai i20 Coupe WRC + 19,8
4. C. Breen P. Nagle Hyundai i20 Coupe WRC + 52,6
5. E. Evans S. Martin Toyota Yaris WRC + 1:01,5
6. T. Katsuta D. Barritt Toyota Yaris WRC + 1:37,8
7. O. Solberg S. Marshall Hyundai i20 Coupe WRC + 1:39,0
8. T. Suninen M. Markkula Ford Fiesta WRC + 2:09,0 .
9. G. Greensmith E. Edmondson Ford Fiesta WRC + 3:39,4
10. E. Lappi J. Ferm Polo GTI + 6:07,0

Tussenstand in het 2021 FIA Wereld Rallykampioenschap voor constructeurs
Na ronde 2 van 12
1 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 88
2 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 77
3 M-Sport Ford World Rally Team 24
4 Hyundai 2C Competition 22

Tussenstand FIA Wereld Rallykampioenschap voor rijders
Na ronde 2 van 12

1 K. Rovanperä 39
2. T. Neuville 35
3. S. Ogier 32
4. E. Evans 31
5. Ott Tänak 27
6. Craig Breen 16
=. T. Katsuta 16
8. D. Sordo 11

Breen
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet