Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WRC

Rally WRC Finland: Missie geslaagd voor Kevin Abbring

Na 24 proeven over de snelste bospaden in het WRC kon Kevin Abbring opgelucht adem halen. Vooraf was het al duidelijk: het zou geen gemakkelijke opgave worden. Dat klopte, wedstrijdritme is toch iets heel anders dan vele test kilometers. Maar uiteindelijk kreeg hij het ritme toch te pakken en met name de zondag was een goede dag. Zijn beloning? Een mooie plaats binnen de top tien en puntjes voor het Hyundai Motorsport N Team.

Abbring08FIN16cm399 Abbring hield het gas er goed op in Finland

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Het begon allemaal al voor de rally tijdens een speciale tractor race voor WRC rijders. De in Jyväskylä gehuisveste tractor fabriek Valmet maakte van de gelegenheid gebruik om de ogen van de wereld ook op het tractor merk te richten. Op een speciaal parcours in Jyväskylä reden de WRC rijders een paar rondjes en onze landgenoot was de snelste! Niet het resultaat waar hij voor naar Finland was gekomen maar wel een opsteker voor het begin van de wedstrijd.

Abbring08FIN16cm031
Je komt nog eens iemand tegen als je in Finland bent. Kevin Abbring met Juha Kankkunen. 

Alles bij elkaar ging de eerste dag redelijk volgens plan. Alle tijden waren rondom de 10e plek. Soms iets sneller, soms iets langzamer. De conclusie van onze landgenoot was vooraf: "Finland is een heel bijzondere wedstrijd en de hoge snelheden maken het uitzonderlijk moeilijk om tijdens de verkenning de juist rempunten te bepalen." Hierbij zal zeker een rol spelen dat Abbring koste wat het kost de finish wilde halen. Niet via Rally 2 maar gewoon door alle proeven te rijden. Enige voorzichtigheid zat dus al in zijn notes ingebouwd. "Vandaag heb ik het vooral verloren met het remmen. Ik ging veel te vroeg remmen."

Pechdag
Op zaterdag ging het minder, maar dat lag, zeker in het begin niet aan Abbring. Om te beginnen hadden de toppers besloten dat vandaag de slag geslagen moest worden en ging het dus nóg harder; in de tweede plaats werd hij door de omstandigheden gehinderd. Op de eerste passage van de monsterproef Ouninpohja kreeg hij een gele vlag nadat Lorenzo Bertelli op hoge snelheid van de weg ging. Abbring was de eerste die langs de onfortuinlijke Italiaan kwam en stopte om de hulpdiensten nog eens extra te alarmeren. Daarna was zijn ritme weg. Hij kon dus ook het restant van de proef niet gebruiken om de notes te checken. De andere toppers hadden allerlei wijzigingen kunnen aanbrengen. Zelfs een ervaren rot als Thierry Neuville gaf toe dat zijn notes niet helemaal scherp waren (lees: te langzaam, te vroeg in de ankers). Qua tijd maakte het voor onze landgenoot niet uit. Hij kreeg een tijd toegewezen die op bijzondere wijze door de technisch commissarissen was berekend.

Ook de volgende proef moesten de hulpdiensten aan het werk. Deze keer was het Eric Camilli die op hardhandige wijze kennis maakte met het karakter van de Finse proeven. Abbring werd opgehouden bij de start en moest wachten tot de baan weer vrij was gegeven. Minutenlang wachten in full attack modus is ook niet best voor de concentratie.

Ten slotte werd de Hyundai geplaagd door wat technische 'dingetjes'. Zo constateerde Abbring een hydraulisch probleem. "Het paddle shift systeem werkt niet, maar als ik hem dan in de mechanische stand zet begint de motor te stotteren". Toch was de Nederlander positief aan het einde van de dag. "We hebben vandaag vooral gebruikt om me in de de New Generation i20 in wedstrijd omstandigheden thuis te gaan voelen. De hele dag waren we bezig het beste compromis te vinden tussen het vinden van de hoogste snelheid en toch de voorzichtigheid niet uit het oog te verliezen. Als je de mensen voor je neus eraf ziet gaan denk je daar toch wel weer even extra bij na. Samen met het hydraulische probleem was het geen makkelijke dag maar we hebben aansluiting gehouden en hebben morgen nog vier proeven om ons doel (een toptien klassering binnen te halen..


Abbring08FIN16cm223
Abbring was tevreden met zijn wedstrijd in Finland.

Zondagochtend was onze landgenoot goed bij de les en draaide meteen een zesde tijd. Ook de andere proeven ging het goed. En het belangrijkste was dat er een grote glimlach op de gezichten van Abbring en navigator Seb Marshall stond. Die glimlach was er aan de finsh ook: "We zijn in Finland aan de finish gekomen in een voor ons nieuwe auto, voor het eerst hier in een vier wiel aandrijver. Daar ben ik best tevreden mee. We hebben ontzettend veel geleerd en we hebben grote stappen gemaakt in onze ontwikkeling en we hebben onze doelen gehaald. Alle proeven uitgereden en een klassering in de top- tien."
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet