Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
BRC

BRC: Princen wint Belgisch rallyfeest

DSC 1638.2

Het Belgisch Rally Kampioenschap belooft dit jaar een waar festijn te worden. Verdedigend kampioen Freddy Loix verschijnt aan de start in een Skoda Fabia S2000 (in afwachting van het gereedkomen van de nieuwe R5) en heeft te maken met geduchte concurrentie van diverse toprijders in R5 auto's. Kris Princen heeft de beschikking over een Peugeot 208 T16 en Citroën Benelux brengt twee DS3 R5's aan de start voor Cedric Cherain en Pieter Tsjoen. Vincent Verschueren en Bertrand Grooten beschikken eveneens over een DS3 en onze Nederlandse troef, Michiel Becx, brengt nog meer variëteit met zijn Ford Fiesta R5. Naast al dit R5 geweld verschijnen er bij de openingsronde, de Rally van Haspengouw, ook nog een aantal 'oude' WRC's aan de start voor Chris van Woensel (Mitsubishi Lancer) en Benoit Allart (Skoda Fabia). Gezien de gladde omstandigheden zal het voor Patrick Snijers moeilijk zijn om met zijn achterwiel aangedreven Porsche te strijden om de zege, maar daar staat een flinke dosis spektakel tegenover.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto: PR

De eerste proef wordt nipt gewonnen door Kris Princen maar daarna stelt Loix direct orde op zaken. Loix knalt over de twee volgende proeven en bouwt direct een voorsprong op van 35 seconden. De lach verdwijnt echter snel van zijn gezicht als bij de eerste service blijkt dat hij met een defecte krukas te kampen heeft. Het is direct het einde van Loix' wedstrijd en Chris van Woensel valt ook al snel uit met een kapotte achterwielophanging. De overige deelnemers hebben duidelijk moeite met de verraderlijke omstandigheden en bijna iedereen maakt melding van 'kleine momenten' in het struweel. Ook Michiel Becx raakt al even van het parcours maar kan zonder al te veel tijdverlies zijn weg vervolgen en opent keurig als zesde.

Pieter Tsjoen begint tijd te verliezen door problemen met zijn motor en versnellingsbak en zakt terug naar de vierde plaats. De leiding komt zo in handen van Kris Princen die een trio van Citroëns achter zich houdt met Verschueren en Cherain op plaatsen twee en drie. In het vervolg van de rally houdt Princen het hoofd koel waar andere de nodige foutjes maken en te kampen hebben met veel lekke banden. Princen weet zo negen van de dertien proeven, en de overwinning veilig te stellen. Vincent Verschueren velde een aantal fruitboompjes en spinde op hoge snelheid maar wist toch nog knap tweede te worden. Dit kwam mede door een lekke band van Pieter Tsjoen (uiteindelijk vijfde) en een crash van Cedric Cherain, die toch nog vierde werd. De laatste podium plek was voor de stabiel rijdende Benoit Allart. Hij maakte geen fouten in zijn Skoda Fabia WRC en werd beloond met de derde plaats.

Michiel Becx zet dit jaar een grote stap door van een Citroën DS3 R3 te switchen naar een Ford Fiesta R5. Meer power en aandrijving op vier wielen, gecombineerd met de verraderlijke proeven rondom Haspengouw maakte het bepaald geen makkelijke wedstrijd voor onze landgenoot. Een lekke band en een paar kleine uitstapjes dreigden roet in het eten te gooien maar uiteindelijk eindigde Becx op een zeer verdienstelijke zesde plaats en liet hij op de laatste proef met een derde tijd zien de snelheid te hebben om het de Belgen moeilijk te maken in de rest van het seizoen. Han Hoendervang en Marco Schillemans reden ook een strakke wedstrijd en eindigden als twaalfde in hun Mitsubishi Lancer Evo X.

Einduitslag Rally van Haspengouw na 13 proeven
1. K. Princen - P. Kaspers Peugeot 208 T16 1.25.11,1
2. V. Verschueren - G. Broekaert Citroën DS3 R5 +41,1
3. B. Allart – T. Surson Skoda Fabia WRC +1.04,9
4. C. Cherain – A. Leyh Citroën DS3 R5 +1.08,0
5. P. Tsjoen – E. Chevallier Citroën DS3 R5 +1.39,9
6. M. Becx – E. Smeets Ford Fiesta R5 +4.01,2
7. B. Grooten – D. Simons Citroën DS3 R5 +4.22,2
8. M. Streel – K. Botson Mitsubishi Lancer Evo. 8 +5.06,6
9. T. Vandenberghe – B. Maes BMW 130 +5.47,3
10. L. Benoit – E. De Bolle Mitsubishi Lancer Evo. X +6.13,1

 

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet