Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ERC

Rally - ERC: Breen wint tumultueuze Rally Liepaja in Letland

ERC001 Breen-1

De tweede ronde van het ERC is een prooi geworden voor Criag Breen. Waar anderen in de problemen raakten, hield Breen het hoofd koel om zo zijn eerste overwinning in het ERC te pakken sinds de Rally van Griekenland vorig jaar.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR

Tijdens de verkenning lagen de proeven er prachtig bij met een dik pak opgevroren sneeuw, ideaal voor de met 'spikes' uitgeruste winterbanden. Vlak voor de start schoot de temperatuur echter omhoog richting de vier graden waardoor er een ondergrond ontstond die afwisselend bestond uit harde sneeuw, zeer natte sneeuw en gravel waar de sneeuw volledig was verdwenen. Dit maakte het bijzonder lastig om in te schatten waar er grip was en waar niet.

Het duurde dan ook niet lang voor de eerste deelnemers in de problemen kwamen. Het eerste slachtoffer is Jonathan Hirschi die al halverwege de eerste proef zijn Peugeot 208 T16 in een greppel parkeert waar hij niet meer uit komt. Hij zou bepaald niet de enige blijken die in de problemen komt. Alexey Lukyanuk is het snelst op proef 1 en begint vol goede moed aan de tweede proef. Verder zou hij helaas niet komen. Na een koprol belandt ook hij in een greppel en zo zijn we na twee proeven al twee toppers kwijt.

Craig Breen neemt de leiding over en bouwt zijn voorsprong op Kajetan Kajetanowicz langzaam uit. De Pool heeft de eerste wedstrijd van het ERC, de Jännerrallye, gewonnen en door zijn prestaties op de eerste dag kroont hij zich tevens tot ERC Ice Master. Hij zou het einde van de eerste dag echter niet halen.

ERC001 Kajetanowicz-1

Op proef vijf laat ook Kajetanowicz zich verrassen door de omstandigheden en breekt hij een wiel af. Omdat ook Robert Consani en Jaroslav Orsak in de problemen komen heeft Craig Breen eigenlijk nog slechts één tegenstander, zichzelf.

Zijn naaste rivaal is dan Simon Plangi, in een groep N Mitsubishi, maar hij ligt aan het eind van de eerste dag ook al anderhalve minuut achter Breen. Zonder noodzaak om het gas diep in te trappen rijdt Breen gecontroleerd naar de finish. Hij bereikt deze zonder noemenswaardige problemen en noteert zo de eerste overwinning van het seizoen voor het Peugeot Rally Academy team. Alexey Lukyanuk herstart op de tweede dag en laat nog maar eens zien dat het talent van hem af druipt door, op één na, alle proeven te winnen.

Met zijn overwinning komt Breen op een, met Robert Consani, gedeelde tweede plaats in het kampioenschap me beiden 40 punten. Kajetanowicz voert het klassement na twee wedstrijden nog steeds aan met 45 punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet