Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Super-show in schaduw van SchumacherVoor de 81ste keer in zijn carriére sloot Michael Schumacher vandaag een F1-race als eerste af. De Duitser was ongenaakbaar voor eigen publiek op het circuit van Hockenheim. Dat betekent echter niet dat de Duitse GP een saaie race was. Onder andere Jenson Button zette een adembenemende show neer door vanaf de dertiende startplaats op de tweede positie te eindigen. Fernando Alonso pakte de laatste podiumplek.

Tekst: Ralf Dennissen   Fotografie: PR

Veel kritiek is er al altijd geweest op Hermann Tilke, de circuitontwerper die in 2002 de prachtige oude Hockenheimring verbouwde naar de huidige baan. Vandaag lieten de F1-coureurs zien dat er qua spektakel weinig meer te wensen valt op het nieuwe circuit. Talloze inhaalacties en duels " met name voor en na de Spitzkehre  - en een feilloze Duitse televisieregie zorgden voor een enorme show voor de kijkers.

Van start tot finish
Dat Michael Schumacher vandaag voor de derde keer in zijn carriére de Duitse GP op zijn naam zal schrijven, is eigenlijk na de eerste bocht al duidelijk. De Ferrari-coureur neemt vanaf de eerste startpositie resoluut de leiding om die enkel rond zijn drie pitstops voor een moment af te staan. (vervolg-1)Juan Pablo Montoya " vooraf nog strijdlustig verkondigend dat hij voor de overwinning gaat " komt zeer slecht weg van zijn tweede startplaats en verliest vijf posities. De altijd strak startende Renault van Fernando Alonso laat zien hoe het wel moet: hij schiet vanaf plek vijf door naar de tweede positie, voor Räikkönen en Coulthard in de beide McLarens. Barrichello rijdt bij de hairpin direct zijn neus stuk, het begin van een kleurloze race vol pech voor de Braziliaan die uiteindelijk met een lekke band over de finish komt op P12.

Hoe het niet moest laten vandaag het team van Toyota, Jarno Trulli en de ontwerpers van McLaren zien. Niet voor de eerste keer in de F1 krijgt de Toyota van Olivier Panis tijdens de aftelprocedure een probleem. Een afgebroken start is het gevolg, waarna Panis vanuit de pitstraat zijn wedstrijd moet aanvangen. Een wedstrijd die voor hem en zijn collega Da Matta kleurloos en teleurstellend verloopt. Panis kan in de wedstrijd in de grondig herziene Toyota TF104B enkel een Jordan en de Minardi's voorblijven. Da Matta komt goed weg als hij op volle snelheid de baan afschiet na een lekke band.

Vleugellam
Kimi Räikkönen maakt misschien wel het angstigste moment van de dag mee als op het rechte stuk bij start-finish de achtervleugel van zijn McLaren MP4-19B losraakt van de wing-endplates. De Fin landt op volle snelheid in de bandenstapels en mag blij zijn dat hij zonder kleerscheuren uitstapt. Hij is desondanks woedend. Adrian Newey en zijn ontwerpteam zullen wat uit te leggen hebben aan Räikkönen over de - volgens geruchten " zeer flexibele nieuwe achtervleugel die het team ontworpen heeft.
 

Voor Jarno Trulli wordt de Grote Prijs van Duitsland een groot drama. Waar teamgenoot Alonso op het podium eindigt, komt Trulli na allerhande problemen niet verder dan plaats elf. Zijn start is goed, maar gaandeweg de wedstrijd wordt de bij Renault vertrekkende Italiaan diverse keren ingehaald, iets wat met een nieuwe voorvleugel nauwelijks verandert.

 

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet