Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Luca di Montezemolo benoemd tot topman van het FIAT-concern

Luca Cordero di Montezemolo is benoemd tot topman van het FIAT-concern. De 56-jarige Montezemolo neemt de positie in van Umberto Agnelli, die afgelopen week op 69-jarige leeftijd overleed. Tot dusver was Montezemolo president van Ferrari S.p.A. en stond daarmee aan het hoofd van de vermaarde sportwagenmerken Ferrari en Maserati. Vermoed wordt dat de Fransman Jean Todt daar Montezemolo's plaats zal innemen, terwijl Ross Brawn op zijn beurt dan weer zal doorschuiven naar de leiding van de Scuderia Ferrari Marlboro, het Formule 1-team dat tot nu toe onder de regie van Todt opereert.

De nieuwe FIAT-topman Montezemolo heeft een lange staat van dienst in de autosport. In de jaren zeventig was hij teammanager bij Ferrari en stond mede aan de basis van de wereldtitel die Niki Lauda in 1975 voor de Scuderia behaalde.
 

 
1975: Niki Lauda en Luca di Montezemolo (midden) in de pits van Zandvoort
Foto: Gerrie Hoekstra

In zijn boek "Protokoll " meine Jahre bei Ferrari" schrijft Lauda: "Deze politieke macht binnen de nauwste dampkring rond de "Presidente" had ik de eerste twee jaren via Luca Montezemolo. Weliswaar had Luca (jaargang 1947) zijn macht binnen het concern aan zijn afkomst te danken, maar hij trok zich daaraan op en groeide mee. Ondanks zijn jeugd had Luca rechtstreeks toegang tot de Oude en hij vertrouwde mij." Montezemolo groeide in 1976 binnen het concern door tot woordvoerder van Fiat, maar bleef ook verantwoordelijk voor alle sportactiviteiten van het concern.

Van 1987 tot 1990 gaf Montezemolo leiding aan het organisatiecomité van het WK voetbal, dat in 1990 in Italië plaatsvond. Daarna keerde hij terug naar Ferrari, waar hij voor de heropleving van het merk zorgde, dat na het overlijden van oprichter Enzo in 1988 in nogal troebel vaarwater was geraakt. Naast commercieel succes kwamen bij Ferrari ook de sportieve resultaten weer op hoog niveau. Montezemolo herhaalde het kunstje bij Maserati, dat hij binnen korte tijd van een noodlijdend merk wist om te turnen tot winstgevende onderneming.

De laatste jaren circuleerden in Italië met enige regelmaat geruchten over mogelijke nieuwe stappen van Montezemolo. Hij werd een aantal malen genoemd als kandidaat voor een ministerspost, maar met zijn promotie tot hoogste baas van het FIAT-concern lijkt hij voor de komende jaren een vaste plek te hebben gevonden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet