Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

Nascar: 2004 kampioenschap zonder verrassingen begonnen

Terwijl wij in Europa uitkijken naar een nieuw autosportseizoen, zijn de diverse Nascar kampioenschappen in de Verenigde Staten al een maand geleden gestart. Voor de hoogste divisie binnen Nascar - de Nascar Nextel Cup Series - begon het seizoen op 15 februari met de Daytona 500. Ondertussen zijn al 5 van de 36 wedstrijden verreden en kunnen we constateren dat er weinig is veranderd. 

 

Tekst en foto: Ed Heuvink

Na vijf races leidt regerend kampioen Matt Kenseth het kampioenschap. De Roush-rijder won dit jaar twee wedstrijden, wat overigens al meer is dan in zijn kampioensjaar. Ook twee overwinningen voor Dale Earnhardt jr.. Voor de lieveling van de fans begon zijn seizoen goed met een overwinning bij de Daytona 500. Tenslotte won Jimmie Johnson afgelopen weekend de Darlington race. Echte verrassingen zijn er niet. De meest opvallende nieuweling is Kasey Kahne. De 23-jarige debutant behaalde in dit nog prille seizoen drie toptien resultaten en pakte ook nog twee Poles.

Twee Poles waren er ook voor Ryan Newman, maar dat is niet opvallend: vorig jaar was hij niet minder dan elf keer de snelste in de kwalificaties. Vier Poles voor Dodge, de vijfde Pole dit jaar was voor Ford. Elliott Sadler had in Daytona de snelste auto. Naast de piste zijn er wel enkele veranderingen. Winston stopte met zijn sponsoring en telefoonaanbieder Nextel is nu de hoofdsponsor. Na 40 jaar stopte Unocal 76 als brandstofleverancier. Hun plaats is overgenomen door Sunoco.

Daarnaast zijn er ook enkele veranderingen in het puntensysteem, maar die zijn miniem. Vanaf komende race, zondag op Bristol, zullen alle wedstrijden weer worden opgenomen op Autosport.nl. U blijft dan op de hoogte van het belangrijkste autosportkampioenschap van Amerika.

De tussenstand na 5 wedstrijden:

1. Matt Kenseth,  DeWalt Ford, 743 punten
2. Dale Earnhardt jr, Budweiser Ford, 722
3. Tony Stewart, Home Depot Chevy, 708
4. Kurt Busch, Sharpie Ford, 687
5. Kasey Kahne, Dodge dealers Dodge, 679
6. Jimmie Johnson, Lowe's Chevy, 665
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet