Formule 1

Keurig Formule 1-debuut Ho Pin Tung

  

Op het circuit van Jerez de la Frontera testte Ho Pin Tung vandaag met een Williams-BMW FW25 van het BMW WilliamsF1 Team. De voormalig KNAF Talent First-rijder kreeg de prijs als beloning voor het winnen van de kampioenstitel in het Aziatisch Formule BMW-kampioenschap. De coureur uit Velp legde in totaal 43 ronden af en deed veel waardevolle ervaring op.

Tekst: René de Boer  
Foto's: Rebocar Automotive Productions

Ho Pin in actie op Jerez (Foto: BMW / Sabine Hofmann)

 

Formule 1-test Ho Pin Tung

Het was in Jerez een drukte van belang tijdens de laatste grote test van dit jaar. De teams van BAR, Ferrari, Jaguar,  McLaren, Renault, Sauber, Toyota en Williams waren op het Spaanse circuit aanwezig en werkten in de aangename zon een uitgebreid testprogramma af, waarbij maar liefst 16 coureurs in actie kwamen. Het meest trots was daarvan zonder enige twijfel Ho Pin Tung, die sinds het bekend worden van zijn test in het middelpunt van de belangstelling staat. "Als je in het Chinees mijn naam intikt in Google, komen er 1500 hits uit. Dat zijn allemaal artikelen in Chinese kranten die over mijn test berichten", aldus Ho Pin Tung. Maar ook de Europese media volgen zijn prestaties op de voet, en alleen al vanuit Nederland was er een complete Boeing met mediavertegenwoordigers, sponsors, familie en fans naar Jerez afgereisd.Ho Pin zelf liet alle commotie gelaten over zich heen gaan. Hij deed uitsluitend datgene waarvoor hij naar Jerez gekomen was: genieten van zijn debuut met een Formule 1-bolide en tijdens de test zo goed  mogelijk voor de dag komen. Vanaf 9.00 uur in de ochtend stond een totaal aantal van veertig ronden op het programma, verdeeld over een aantal langere en kortere stints. De rijder kweet zich naar behoren van zijn taak. In zijn negentiende ronde reed hij een tijd van 1.23, die elf ronden lang op de monitoren bleef staan. Daarna had hij een langere pauze, waarin de nodige veranderingen aan de auto werden doorgevoerd. Vervolgens reed hij na drie ronden meteen een seconde van zijn tijd af en die ronde van 1.22,082 minuten zou ook zijn snelste blijven.Eenmaal kwam hij in botsing met Ferrari-rijder Luca Badoer, die bij het inhalen te vroeg terugstuurde en met het achterwiel van zijn Ferrari het voorwiel van de Williams van Ho Pin raakte. "Ik ben daarna in de pits naar Badoer toe gegaan en gevraagd wat er aan de hand was. Gewoon een kwestie van niet gezien, geen probleem", aldus Ho Pin naderhand. Tijdens zijn 42e ronde zette de Chinese Nederlander de auto langs de kant met een technisch probleem. "Ik voelde dat er iets niet goed was en besloot daarom de auto maar neer te zetten, om zo geen schade aan de motor te veroorzaken", verklaarde hij. Bij Williams was men content met de prestaties van Ho Pin Tung met de een jaar oude bolide. "Hij heeft geen fouten gemaakt, goede reacties gegeven en goed gereden", verklaarde technicus Tim Preston van het team uit het Britse Grove. "Een directe vergelijking met de tijden van Juan-Pablo Montoya en Marc Gené, of bijvoorbeeld Nico Rosberg en Nelson Piquet jr., die hier vorige week testten, is niet mogelijk. Ho Pin reed met de auto van vorig jaar, die per definitie al langzamer is, en bovendien waren de omstandigheden niet identiek. Het gaat gewoon om zijn eigen ervaring."

 

Verslag doen aan de Nederlandse pers 
Die ervaring is ongetwijfeld iets waarop Ho Pin Tung nog lang zal terugkijken. "Nu ik Formule 1 gereden heb weet ik nog meer dan voorheen waarom dit het ultieme doel in de autosport is. Ik heb nu de smaak te pakken. Als ik morgen wakker word, is waarschijnlijk het overheersende gevoel: 'Jammer dat het voorbij is'. Maar ik heb wel Formule 1 gereden, en dat nemen ze me nooit meer af." Hoe de loopbaan van Ho Pin Tung verder gaat, valt nog niet te zeggen. "Er zijn verschillende mogelijkheden: Formule 3, Formule Nissan, Formule Renault V6. Daar moeten we de komende tijd nog eens rustig naar kijken en dan een beslissing nemen. En als er weer eens een mogelijkheid komt om Formule 1 te rijden, dan sta ik zeker klaar!" 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet