Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Ho-Pin Tung gaat testen in Williams Formule 1
De in Nederland geboren Chinees Ho-Pin Tung mag deze winter een Formule 1-test doen bij BMW.WilliamsF1 Team, de renstal waarbij Juan Pablo Montoya en Ralf Schumacher dit jaar derde respectievelijk vijfde werden in het wereldkampioenschap.

Het testaanbod werd gedaan tijdens de officiële prijsuitreiking van het Formula BMW Asia Championship 2003 in Beijing, het kampioenschap waarin Ho-Pin Tung nagenoeg onbetwist de titel voor zich opeiste. De Formule 1-test voor de 20-jarige Tung zal in december of januari plaatsvinden in Spanje.

Tekst en foto: BMW PR

Ho-Pin Tung mag testen bij BMW.WilliamsF1 Team
De in Velp opgegroeide Chinese coureur Ho-Pin Tung was dit jaar oppermachtig in het Aziatische kampioenschap Formule BMW, een klasse voor jonge ambitieuze rijders. Tung, die gedurende dit racejaar in Shanghai woonde, stond in het Verre Oosten twaalfmaal op pole position en won tien van de veertien wedstrijden. Bij de prijsuitreiking na de finale in Beijing maakte Guido Stalmann namens BMW Motorsport bekend dat Tung een Formule 1-test krijgt aangeboden: "Wij hebben Ho-Pin Tung het gehele raceseizoen nauwlettend gevolgd en wij erkennen zijn potentieel."

Vanzelfsprekend is Ho-Pin Tung in zijn nopjes met deze unieke kans: "Ik kan het nog nauwelijks geloven. Het is een droom die uitkomt, een tweede mijlpaal in mijn jonge carriére. De eerste was in 2001, toen ik in Nederland winnaar werd van KNAF Talent First, het talentenscoutings- en begeleidingsprogramma van de nationale autosportfederatie KNAF." In het kader van dat project debuteerde Tung in het Nederlands kampioenschap Formule Ford, won één race en werd de beste 'rookie'. Hij besloot dat seizoen met een geslaagde test in de Formule 3-auto van zijn begeleidende team, Van Amersfoort Racing. Later nam de jonge coureur deel aan een Formule BMW race in het Portugese Estoril, waarin hij opviel door op de tweede plaats te eindigen.

Toen de plannen voor een Formule 1 Grand Prix in China gestalte begonnen te krijgen, besloten Tung en zijn manager Bert Winkler met het oog op de toekomst deel te nemen aan het Aziatische Formule BMW kampioenschap. Met het overtuigende resultaat als gevolg. "Afgezien van de uitnodiging om met de BMW.WilliamsF1 te testen gaan we nu bekijken wat voor mij de beste volgende stap is in mijn racecarriére. Een en ander gebeurt in nauw overleg met BMW Motorsport", aldus Ho-Pin Tung.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet